Home » Știri » Cine a fost Maya Angelou, prima femeie de culoare care apare pe o monedă în SUA

Cine a fost Maya Angelou, prima femeie de culoare care apare pe o monedă în SUA

Toader Mihai / 12.01.2022, 13:52
Cine a fost Maya Angelou, prima femeie de culoare care apare pe o monedă în SUA

Monetăria Statelor Unite a anunțat luni, 10 ianuarie 2022, că a început să expedieze monedele cu imaginea poetei Maya Angelou, primele din cadrul programului American Women Quarters. Aceasta a devenit, astfel, prima femeie de culoare care apare pe o monedă de 25 de cenți din SUA. Descoperă totul despre Maya Angelou.

Maya Angelou, prima femeie de culoare care apare pe o monedă

Maya Angelou a devenit prima femeie de culoare care apare pe o monedă de 25 de cenți din SUA, monedă ce a fost deja pusă în circulație la începutul acestei săptămâni. Moneda ilustrează o imagine a lui Angelou cu brațele ridicate, o pasăre în zbor și un soare răsare în spatele ei, cu un portret al lui George Washington pe partea „capului”. Monetăria SUA a declarat că imaginea lui Angelou a fost „inspirată de poezia ei și simbolizează modul în care a trăit”.

Moneda Angelou este prima din cadrul programului American Women Quarters al Monetăriei SUA, care va include, în cursul acestui an, fizicianul și prima femeie astronaut, Dr. Sally Ride, și Wilma Mankiller, prima femeie șef principal al națiunii Cherokee. Publicul american a fost invitat să vine cu idei nume de femei emblematice pentru acest program, în urma unui proiect de lege prezentat de congresmenul democrat Barbara Lee.

„De fiecare dată când ne redesenăm moneda, avem șansa de a spune ceva despre țara noastră – ce prețuim și cum am progresat ca societate. Sunt foarte mândră că aceste monede celebrează contribuțiile unora dintre cele mai remarcabile femei din America, inclusiv ale Mayei Angelou”, a declarat Janet Yellen, secretarul Trezoreriei SUA.

Moneda Angelou
Moneda Angelou

Administrația Biden a anunțat la scurt timp după preluarea mandatului, în urmă cu un an, că intenționează să înlocuiască portretul lui Andrew Jackson de pe bancnota de 20 de dolari cu cel al aboliționistei Harriet Tubman, lider al Căii Ferate Subterane. Cu toate acestea, de la acel anunț, administrația nu a mai oferit alte detalii despre planurile sale.

Cine a fost, mai exact, Maya Angelou

Maya Angelou, pe numele său original, Marguerite Annie Johnson, (născută pe 4 aprilie 1928, St. Louis, Missouri, SUA – decedată pe 28 mai 2014, Winston-Salem, Carolina de Nord) a fost o poetă, memorialistă și actriță americană, ale cărei mai multe volume autobiografice explorează teme legate de opresiunea economică, rasială și sexuală.

Deși s-a născut în St. Louis, Angelou și-a petrecut o mare parte din copilărie în grija bunicii paterne din Stamps, Arkansas. Când nu împlinise nici măcar opt ani, a fost violată de iubitul mamei sale, care a fost ucis la scurt timp după ce ea a povestit totul. Acest șir de întâmplări a lăsat-o aproape complet mută timp de mai mulți ani.

Maya Angelou, prima femeie de culoare care apare pe o monedă în SUA
Maya Angelou, prima femeie de culoare care apare pe o monedă în SUA

Viața timpurie este punctul central al primei sale lucrări autobiografice, I Know Why the Caged Bird Sings (1969; film de televiziune 1979), care a fost apreciată de critici și a fost nominalizată la National Book Award. A vorbit foarte mult și despre discriminarea rasială de care a avut parte în copilărie.

Autoare a 36 de cărți, și deținătoare a peste 20 de diplome onorifice, ea a citit poemul său „On the Pulse of the Morning” la învestirea lui Bill Clinton în 1992 și a fost decorată cu Medalia prezidențială a libertății de către Barack Obama în 2010.