Home » Știri » De ce hainele negre pot pune în pericol viețile pietonilor. Avertismentul specialistului

De ce hainele negre pot pune în pericol viețile pietonilor. Avertismentul specialistului

Violeta Badea / 13.01.2021, 10:57
De ce hainele negre pot pune în pericol viețile pietonilor. Avertismentul specialistului

De ce hainele negre pot pune în pericol viețile pietonilor. Avertismentul specialistului. Poate părea greu de crezut, dar hainele de culoare neagră ne pun viaţa în pericol atunci când ne aflăm în trafic. Probabil nu ai luat în calcul acest aspect atunci când ai plecat de acasă şi ai ales să te imbraci cu hainele tale preferate, negre. Nu-i asa? De ce nu este indicat să le purtăm şi ce ne recomandă specialiştii vom vedea în acest articol.

De ce hainele negre pot pune în pericol viețile pietonilor

Cu siguranţă sună extrem de ciudat acest avertisment, dar specialiştii în siguranţa rutieră spun că pietonii care poartă haine de culoare închisă devin ţinte sigure pentru maşinile aflate în trafic. Pe timp de noapte, şoferii nu mai au o vizibilitate mare. Condiţiile meteo nefavorabile precum ninsoarea sau ploaia contribuie la acest aspect şi apar accidentele, inclusiv cele de pe trecerile de pietoni. Acestea au devenit din ce în ce mai frecvente în utlima perioadă.

Specialiştii ne recomandă să purtăm ceva colorat, ca şoferii să ne poată vedea în trafic. Hainele de culoare închisă ne pot pune în pericol. În orașul Galați, de exemplu, o femeie care se afla la volan, în vârstă de 45 de ani a lovit pe trecerea de pietoni un bărbat care purta o geacă neagră. Aceasta a declarat că l-a văzut prea târziu din cauza întunericului.

„Avem o mare problemă din acest punct de vedere, vizibilitate șoferilor este redusă oricum de condițiile meteo, de ploaie de lumină, soarele apune mult mai devreme toate aceste lucruri fac ca vestimentația noastră când e neagră, cenușie să fie mult mai greu vizibilă. Noi știm să ne ferim, copiii nu știu să facă acest lucru, responsabilitatea revine părinților. Părinții ar putea să îmbrace copiii în culori deschise să fie vizibili pentru șoferi”, a declarat Emil Gătej, specialist în siguranță rutieră, potrivit digi24.ro.

În Bucureşti, numărul accidentelor cu pietoni au crescut ușor de la începutul lunilor de iarnă, în comparaţie cu cele de vară, dar au fost mai grave. În ultimele două luni 12 pietoni și-au pierdut viața în Capitală.

Specialistii le recomanda pietonilor sa poarte haine colorate pentru a putea fi observati de soferi
Specialistii le recomanda pietonilor sa poarte haine colorate pentru a putea fi observati de soferi

De ce alegem hainele negre iarna

Psihologii spun că dorința de a purta haine închise la culoare, de toamna până la sfârșitul iernii, vine involuntar. Cele mai multe persoane asociază starea de spirit cu exterorul, inclusiv cu hainele pe care le poartă. Aceştia le recomandă oamenilor să procedeze fix invers. Să purtăm o culoare frumoasă care să compenseze o vreme mai urâtă, mai închisă.

De asemenea, un studiu arată că femeile se simt mai atractive atunci când poartă o haină de culoare neagră. Aproximativ jumătate dintre femei și 64% dintre bărbați au fost de acord că negrul emană autosuficiență și stabilitate.

De asemenea, dacă participi la un interviu, conferință, ședință, proiect umanitar, eveniment care implică un anumit grad de seriozitate, negrul devine principala alegere. Te-ai întrebat vreodată de ce? Ei bine, pentru că această culoare oferă încredere de sine și mister.