De ce rămân deschise creșele și after school-urile, deși școlile s-au închis în România. Care este, de fapt, explicația autorităților

de:
06 11. 2020, 15:15
Autoritățile au anunțat că afterschool-urile și creșele vor rămâne deschise

Vineri dimineață, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a anunțat că Guvernul a decis că after school-urile și creșele vor rămâne deschise, în ciuda recomandărilor făcute în Hotărârea CNSU.

Se închid școlile. Începând de luni, 9 noiembrie, cursurile se vor face online

„Ieri au fost adoptate la Guvern un proiect de hotărâre de Guvern şi un proiect de ordonanţă de urgenţă. Bineînţeles, sub rezerva observaţiilor care urmează să vină de la Consiliul Legislativ, dacă vor fi observaţii, dacă nu, atunci ele vor intra în vigoare începând cu ziua de luni. La finalul celor 30 de zile urmează să se facă o nouă evaluare şi, bineînţeles, să fie adaptate măsurile în baza rezultatelor pe care le vom avea”, a declarat Raed Arafat, vineri dimineață.

Articolul 3 din Hotărârea CNSU anunțată vineri dimineață de autorități spunea că, „în vederea prevenirii răspândirii infecțiilor cu SARS-COV-2, se propune ca, în toate localitățile, activitățile didactice care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ să se desfășoare în sistem on-line”.

De ce rămân deschise, de fapt, creșele și after school-urile

Cu toate astea, Raed Arafat a anunțat că Guvernul a decis ca afterschool-urile și creșele să rămână deschise: „Guvernul a decis ca after school-urile şi creşele să rămână deschise chiar dacă CNSU a propus altfel, iar şcolile trec online, urmând ca ministrul Educaţiei să emită un ordin în acest sens”, a afirmat Arafat, care a și explicat de aceste unități nu își înceta activitatea.

„Pentru că este greu pentru părinții care muncesc. Sigur, telemunca va scădea activitatea creșelor. (…) Ne aflăm într-o situație dificilă. Deznodământul va depinde în implicarea fiecăruia dintre noi. Fiecare persoană poate participa la limitarea răspândirii acestui virus, numai prin gesturi simple”, a mai declarat Raed Arafat.

Creșele și afterschool-urile rămân deschise

6 noiembrie 2020. România depășește pragul de 10.000 de cazuri de infectare Covid-19 în 24 de ore. Peste 1.000 de pacienți internați la ATI și 123 de decese

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat vineri peste 10.000 de cazuri de infectare Covid-19 în doar 24 de ore.

„Până astăzi, 6 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 287.062 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).  195.971 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi. În urma testelor efectuate la nivel naţional, faţă de ultima raportare, au fost înregistrate 10.260 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv”, relevă datele anunţate vineri.

Potrivit autorităților, coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, a ajuns în Bucureşti la 4,5, iar în Sălaj a trecut de 6.

Până la această dată, 7.663 de persoane diagnosticate cu infecţie cu SARS – CoV – 2 au decedat. În ultimele 24 de ore, au fost raportate 123 decese (69 bărbaţi şi 54 femei), ale unor pacienţi infectaţi cu noul coronavirus. Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 de ani, 2 decese la categoria de vârstă 40-49 de ani, 13 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 36 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 36 decese la categoria de vârstă 70-79 ani şi 35 decese la categoria de peste 80 de ani. 119 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienţi care au prezentat comorbidităţi, iar pentru 4 pacienţi decedaţi nu au fost raportate comorbidităţi până în prezent.

În unităţile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.133. Dintre acestea, 1.001 sunt internate la ATI.