Home » Știri » De unde provine de fapt cuvântul kamikaze

De unde provine de fapt cuvântul kamikaze

Violeta Badea / 12.01.2021, 14:26
De unde provine de fapt cuvântul kamikaze

De unde provine de fapt cuvântul kamikaze. În zilele noastre, termenul „kamikaze” este asociat atacurilor sinucigașe, dar știai că acesta se traduce de fapt „vânt divin”? Originea cuvântului provine din secolul al XIII – lea și are legătură cu un taifun care a distrus o flotă mongolă, salvând Japonia de o invazie iminentă. Mai exact, pe data de 15 august furtuna teribilă care i-a lovit pe mongoli a fost numită ”kamikaze”. Termenul se traduce prin „vânt divin” și a fost considerat răspunsul la rugile lor.

Cum a început totul

În secolul a XIII-lea, mongolii au atacat Japonia, dar nu au avut succes. Cele două forţe luptau diferit. Japonezii se bazau pe curajul şi abilitatea individuală a războinicilor, în timp ce mongolii foloseau numere mari de soldaţi. Aceştia aruncau săgeţi din aceste formaţii, iar mingile de foc din catapulte le acompaniau. Acest gen de război nu era cunoscut de samurai.

Cu toate acestea, japonezii s-au adaptat la ameninţare și au rezistat atacurilor. Mongolii au fost nevoiți să se retragă până la bărci, iar aici s-au confruntat cu o furtună care le-a distrus complet flota. În anul 1281, a umat al doilea atac al luptătorilor din Mongolia.  Japonezii nu s-au lăsat mai prejos, fiind pregătiţi. Aceștia au construit fortificaţii puternice.

Înainte de a începe cu adevărat lupta, o furtună periculoasă a lovit flota mongolă. Aceast vifor devastator a primit numele de „kamikaze”, de atunci mongolii nu au mai avut curajul să atace Japonia. Victoria aceasta în fața mongolilor reprezintă un capitol foarte important din istoria Japoniei.  Termenul a fost folosit și în Al Doilea Război Mondial pentru a-i numi astfel pe piloții sinucigași.

Yukio Seki a fost primul pilot kamikaze din istorie
Yukio Seki a fost primul pilot kamikaze din istorie

Piloții kamikaze erau folosiți după doar 40 de ore de antrenament

La începutului celui De Al Doilea Război Mondial, piloții kamikaze trebuiau să fie experimentați și cu cel puțin 500 de ore de antrenament. De asemenea, experiența se acumulează în timp, deci inclusiv erau mai în vârstă. Spre deosebire de aceștia, piloții kamikaze erau mai mult tineri, majoritatea nu depășeau vârsta de 24 de ani.

Aceștia nu erau instruiți „ca la carte”, ci primeau doar 40 de ore de antrenament. Există și o explicație legartă de folosirea tinerilor pentru kamikaze, se pare că bărbații mai în vârstă erau necesari la instruirea noilor recruți.

Yukio Seki a fost primul pilot kamikaze din istorie

Yukio Seki s-a năcut pe data de 29 septembrie 1921 și a fost considerat prima victimă a unui atac kamikaze. Tânărul a fost surprins în câteva poze făcute piloţilor kamikaze chiar înainte de a decola. Acesta este surprins în ipostaze relaxate, cu zâmbetul pe buze, chiar dacă ştia că rezultatul zborului va fi moartea sigură, scrie descopera.ro.

Misiunea lui Seki s-a încheiat cu succes. Rezultatul a fost următorul: nu mai puțin de cinci nave au fost scufundate și alte 23 avariate grav. Dintre acestea doar 12 vase au avut parte de avarii ușoare. Niciun japonez nu a supraviețuit. În perioada următoare peste 2000 de piloți aveau să moară cu propriul acord. Foarte puțini au scăpat cu viața în urma acestor atacuri.