Home » Știri » Știri externe » Protocolul de la Vatican. Cine sunt cele 7 femei din lume care pot purta alb în fața Papei

Protocolul de la Vatican. Cine sunt cele 7 femei din lume care pot purta alb în fața Papei

Manolică Anca / 04.02.2022, 15:09
Protocolul de la Vatican. Cine sunt cele 7 femei din lume care pot purta alb în fața Papei

Orice creștin catolic este copleșit de emoție când se gândește la posibilitatea de a-l cunoaște personal pe Suveranul Pontif. Desigur, acest lucru presupune anumite reguli stricte care trebuie respectate, prevăzute în protocolul de la Vatican. Printre acestea se numără și rigurozitatea ținutelor pe care femeile trebuie să le poarte în timpul vizitelor oficiale.

Ce presupune protocolul de la Vatican în privința ținutelor femeilor

Protocolul de la Vatican este foarte strict atunci când vine vorba despre vizitele oficiale la Papă, mai ales în privința ținutelor purtate de femei. În general, în timpul unei audiențe oficiale, acestea trebuie să poarte negru. Am putut vedea foarte des asta în fotografiile făcute în timpul diferitelor întâlniri ale următorilor pontifi cu politicieni și lideri mondiali.

Astfel, persoanele de gen feminin trebuie să poarte fuste care le acoperă genunchii. De asemenea, trebuie acoperite și brațele, spatele și decolteul. În picioare, femeile care se întâlnesc cu Papa Francisc trebuie să poarte pantofi negri, cu tocuri joase sau medii. Nu uităm nici de acoperirea capului care este, de asemenea, importantă. Acest lucru este interpretat de obicei diferit, însă nu ar trebuie să lipsească o mantilă de dantelă neagră (voal).

Chiar și așa, protocolul Sfântului Scaun admite anumite excepții de la această regulă și le raportează la așa-numitul „privilegiu alb”. Dar despre ce este vorba și cine este responsabil pentru acest lucru? În rândurile de mai jos îți dezvăluim toate detaliile acestei reguli extraordinare a Vaticanului.

Papa Francisc primind oaspeți importanți în vizită
Papa Francisc primind oaspeți importanți în vizită

Cine sunt cele 7 femei din lume care pot purta alb în fața Papei

Nu toate doamnele, însă, trebuie să se supună regulilor din protocolul de la Vatican. Din anumite motive istorice, unele dintre femei (reginele și prințesele catolice sau consoartele monarhilor catolici, mai exact), pe lângă faptul că se îmbracă în negru, se pot folosi și de „privilegiul alb”. Iată cele șapte femei care pot purta alb în fața Papei:

  1. Regina emerită Sofia a Spaniei
  2. Prințesa Charlène de Monaco
  3. Regina Paola a Belgiei
  4. Regina Mathilde a Belgiei
  5. Regina Letizia a Spaniei
  6. Marea Ducesă Maria Tereza de Luxemburg
  7. Ducesa consort de Savoia, Marina

Doar reginele spaniole mai sus enumerate pot să își combine hainele albe cu un pieptene. Interesant este că privilegiul nu le privește pe toate soțiile monarhilor creștini și nici pe consoartele regilor necreștini. De exemplu, în ciuda faptului că sunt catolice, nici regina Maximă a Olandei, nici soția regelui Lesotho sau prințesa de Liechtenstein nu pot face uz de el.

Protocolul de la Vatican indică, de asemenea, că acest drept ar trebui să fie folosit doar în timpul unor întâlniri de mai mare relevanță cu Papa, și nu întotdeauna. Un alt detaliu important este faptul că multe dintre femeile cărora li se acordă acest privilegiu optează, în cele mai multe cazuri, pentru haine negre, prin care își arată marele respect pe care îl poartă instituției papale.