Home » Știri » Știri externe » Țara care impune primele sancțiuni împotriva apropiaților lui Putin. Este vizată și iubita liderului rus. Ce măsuri s-au luat

Țara care impune primele sancțiuni împotriva apropiaților lui Putin. Este vizată și iubita liderului rus. Ce măsuri s-au luat

Manolică Anca / 14.05.2022, 09:21
Țara care impune primele sancțiuni împotriva apropiaților lui Putin. Este vizată și iubita liderului rus. Ce măsuri s-au luat

O țară din Europa a anunțat mai multe sancțiuni împotriva apropiaților lui Putin, inclusiv a o serie de membri ai familiei acestuia. Pe listă este inclusă și gimnasta Alina Kabaeva, despre care se spune de mult timp că ar fi iubita lui, argumentând că, având în vedere că președintele rus deține oficial doar bunuri modeste, aceștia sunt cei care contribuie la susținerea „stilului de viață de lux” al lui Putin.

Tot mai multe sancțiuni împotriva apropiaților lui Putin

Marea Britanie a anunțat mai multe sancțiuni împotriva Rusiei, fosta soție, membrii familiei și cercul de apropiați ai președintelui Vladimir Putin fiind loviți în cea mai recentă tranșă de măsuri menite să pedepsească Moscova pentru invazia sa în Ucraina. Sancțiunile vin în cadrul măsurilor de reprimare a „stilului de viață de lux” al liderului rus.

Sancțiunile înseamnă înghețarea activelor și interdicții de călătorie pentru șapte membri ai familiei și cinci „confidenți și susținători loiali” care funcționează ca un „portofel… care finanțează stilul de viață somptuos al lui Putin”, a precizat Liz Truss, Ministerul de Externe britanic într-un comunicat, potrivit inews.co.uk.

Cine sunt, mai exact, cei vizați de măsurile impuse

Marea Britanie a impus noi sancțiuni asupra cercului de apropiați ai lui Vladimir Putin, în încercarea de a viza bogăția nedeclarată de miliarde de dolari a acestuia, a anunțat Liz Truss. Potrivit documentelor oficiale rusești, liderul de la Kremlin enumeră ca bunuri ale sale doar un mic apartament în Sankt Petersburg, două mașini din epoca sovietică din anii 1950, o rulotă și un mic garaj.

Dar, în realitate, el se numără printre cei mai bogați oameni din lume, existând rapoarte care vorbesc de un super-yacht de 566 de milioane de lire sterline, cu două heliporturi, și de o casă de 1 miliard de lire sterline, supranumită „Palatul lui Putin”, care ar putea rivaliza cu Versaille.

Palatul secret al lui Vladimir Putin de la Marea Neagră
Palatul secret al lui Vladimir Putin de la Marea Neagră

Așadar, printre cei sancționați se numără Alina Kabaeva, o gimnastă olimpică retrasă, despre care se crede că este amanta lui Putin. Ea a ajuns să fie președinte al consiliului de administrație al National Media Group, considerată cea mai mare companie media privată din Rusia.

Pe lângă Kabaeva, sancțiunile o vor viza și pe bunica sa, Anna Zatseplina, care este, de asemenea, asociată cu Gennady Timchenko – un aliat de lungă durată al lui Putin, sancționat de Marea Britanie în februarie 2022, de la care ar fi primit un apartament de lux la Moscova.

Printre membrii familiei lui Putin sancționați se numără fosta sa soție, Lyudmila Ocheretnaya, Igor Putin, vărul său primar, Mihail Putin, un om de afaceri rus și o altă rudă a lui Putin, care au beneficiat de pe urma relației lor cu liderul rus.

Alți susținători loiali și confidenți loviți de sancțiuni sunt Alexander Plekhov, un prieten apropiat al lui Putin, a cărui companie Vital Development Corporation a beneficiat de un patronaj semnificativ din partea statului și Mikhail Klishin, director executiv la Bank Rossiya și membru al consiliului de administrație al SOGAZ.

Vladimir Kolbin, fiul prietenului din copilărie și presupus asociat de afaceri al lui Putin, Peter Kolbin, se află, de asemenea, pe listă, alături de Yuri Shamalov, fiul lui Nikolai Shamalov, care a fost sancționat de Marea Britanie în 2014.

Astfel de personalități au poziții proeminente în sectorul economic și îi permit lui Putin să își extindă aria de acțiune până în cele mai îndepărtate zone ale economiei rusești.

Anunțând aceste măsuri, Truss a declarat: „Demascăm și vizăm rețeaua dubioasă care susține stilul de viață luxos al lui Putin și strângem lațul asupra cercului său de apropiați. Vom continua cu sancțiunile împotriva tuturor celor care ajută și instigă agresiunea lui Putin până când Ucraina va învinge.”