Home » Știri » Știri externe » Țara care va interzice țigările pentru generațiile viitoare. Ce motiv invocă măsura anunțată

Țara care va interzice țigările pentru generațiile viitoare. Ce motiv invocă măsura anunțată

Manolică Anca / 09.12.2021, 14:47
Țara care va interzice țigările pentru generațiile viitoare. Ce motiv invocă măsura anunțată

Țara care va interzice țigările pentru generațiile viitoare. Aceasta își propune să elimine fumatul în următorii patru ani. Persoanele născute după 2008 nu vor mai putea cumpăra țigări sau produse din tutun niciodată, în conformitate cu o lege care se așteaptă să fie adoptată anul viitor. Este una dintre cele mai dure abordări pe care un stat le ia pentru a reduce numărul deceselor cauzate de tutun.

Noua Zeelandă, țara care va interzice țigările pentru cei născuți după anul 2008

Noua Zeelandă intenționează să interzică fumatul pentru următoarele generații, astfel încât să nu se mai poată cumpăra legal tutun în țară. Conform noii legislații propuse, vârsta legală de 18 ani pentru cumpărarea de tutun va fi crescută progresiv, a declarat ministrul asociat al Sănătății, dr. Ayesha Verrall, într-o conferință de presă.

Guvernul intenționează să înainteze proiectul de lege în fața Parlamentului în 2022, ca parte a unei campanii de reducere a prevalenței fumatului în comunitate la mai puțin de 5% până în 2025. Scopul este de a îl elimina complet, în cele din urmă.

„Vrem să ne asigurăm că tinerii nu vor începe niciodată să fumeze, așa că vom transforma în infracțiune vânzarea sau furnizarea de produse din tutun afumat către noi cohorte de tineri (..) Persoanele cu vârsta de 14 ani la data intrării în vigoare a legii nu vor putea niciodată să cumpere tutun în mod legal”, a declarat ministrul Sănătății, dr. Ayesha Verrall, potrivit BBC.

Medicii și alți experți în domeniul sănătății din țară au salutat reformele „de vârf la nivel mondial”, care vor reduce accesul la tutun și vor limita nivelul de nicotină din țigări. „Va ajuta oamenii să renunțe la fumat sau să treacă la produse mai puțin dăunătoare și va face mult mai puțin probabil ca tinerii să devină dependenți de nicotină”, susține profesorul Janet Hook de la Universitatea din Otago.

Noua Zeelandă, țara care va interzice țigările
Noua Zeelandă, țara care va interzice țigările

Ce motivă invocă autoritățile

În prezent, 13% dintre adulții din Noua Zeelandă fumează, rata fiind mult mai mare în rândul populației indigene Maori, unde ajunge la aproape o treime. De asemenea, în rândul maorilor există o rată și mai mare de îmbolnăviri și decese.

Ministerul Sănătății din Noua Zeelandă afirmă că fumatul provoacă unul din patru tipuri de cancer și rămâne principala cauză de deces care poate fi prevenit în cazul populației de cinci milioane de locuitori. Industria a fost ținta legiuitorilor de mai bine de un deceniu.

Ca parte a măsurilor de reprimare anunțate de guvern, s-au introdus, de asemenea, controale majore asupra tutunului, inclusiv restricționarea semnificativă a locurilor de comercializare a acestora. Ele urmează a fi eliminate din supermarketuri și magazinele de cartier. Numărul de magazine autorizate să vândă țigări va fi drastic redus, la mai puțin de 500, față de aproximativ 8.000 câte sunt în prezent.

În ultimii ani, vaping-ul, fumatul țigărilor electronice care produc un vapor care conține și nicotină, a devenit extrem de mai popular în rândul generațiilor tinere. Autoritățile sanitare din Noua Zeelandă trag un semnal de alarmă și spun că vapatul nu este chiar atât de inofensiv.