Home » Știri » Știri economice » Ce este cea de-a 13-a pensie, când se acordă și cine sunt românii care primesc acești bani

Ce este cea de-a 13-a pensie, când se acordă și cine sunt românii care primesc acești bani

Manolică Anca / 20.12.2021, 12:34
Ce este cea de-a 13-a pensie, când se acordă și cine sunt românii care primesc acești bani

Vești bune pentru pensionarii din România. Cei care au venituri mici, vor urma să primească în luna ianuarie a fiecărui an o sumă de bani în valoare de 1.200 de lei. Va fi un fel de a 13-a pensie și va veni în ajutorul celor care primesc bani puțini de la stat. Află în rândurile de mai jos care sunt categoriile de pensionari care vor încasa cea de-a 13-a pensie.

Din 2022 se va acorda cea de-a 13-a pensie

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut un anunț deosebit de important pentru pensionarii cu venituri mici. Potrivit acestuia, de la începutul lui 2022 se va introduce cea de-a 13-a pensie pentru a-i ajuta pe cei care primesc de la stat mai puțin de 1.600 de lei pe lună.

Guvernul a aprobat vineri, 17 decembrie, această decizie, astfel că aceștia ar urma să primească în luna ianuarie a fiecărui an cea de-a 13-a pensie în valoare de 1.200 de lei.

„Pachetul social asumat de coaliția aflată la guvernare a fost încheiat astăzi cu aprobarea ultimei ordonanțe de urgență, cu implementarea acelui ajutor financiar acordat o singură dată, în luna ianuarie, pensionarilor care au până la 1.600 de lei pensie”, a spus ministrul Muncii, Marius Budăi.

Va fi „un scut în jurul celor mai nevoiași”

Cea de-a 13-a pensie în valoare de 1.200 de lei va avea rolul de a-i ajuta pe pensionarii mai puțin norocoși, pentru a combate valul de scumpiri. Potrivit spuselor lui Marius Budăi, măsura vine să creeze „un scut în jurul celor mai nevoiași părinți și bunici ai noștri pentru a fi apărați în fața acestui val uriaș de scumpiri”.

Marius Budăi, ministrul Muncii / Sursă Foto: Inquam - Octav Ganea
Marius Budăi, ministrul Muncii / Sursă Foto: Inquam – Octav Ganea

Practic, ministrul asigură că, în luna ianuarie, nu va exista nicio persoană care să încaseze venituri cumulate (pensie plus sprijin) 2.200 de lei. Peste 2,5 milioane de români ar urma să beneficieze de acest sprijin în luna ianuarie a anului viitor. Impactul bugetar de 2,56 miliarde de lei va fi asigurat din bugetul de stat, mai susține Budăi.

„Să nu-şi închipuie cineva că acest 10% în plus la pensii pentru părinţii şi bunicii noştri va îmbogăţi peste noapte. Este un scut pe care încercăm să-l creăm în faţa acestui val de scumpiri”, a spus Marius Budăi.

Cum se acordă cea de-a 13-a pensie

Mai întâi, este important de menționat că și pensia minimă va crește din 2022 de la 800 la 1.000 de lei. Așadar, pensionarii care au pensia minimă, adică 800 lei, vor primi câte 200 lei în fiecare lună începând cu 1 ianuarie 2022.

În plus, orice pensionar care are venituri cuprinse între 1.000 și 1.600 de lei va ajunge la venituri de 2.200 de lei în luna ianuarie. Iată regula de calcul:

  • Pensionarii care încasează venituri de 1.000 de lei pe lună vor primi în luna ianuarie un ajutor de 1.200 de lei.
  • Pensionarii care încasează venituri de 1.001 de lei pe lună vor primi în luna ianuarie un ajutor de 1.199 de lei.
  • Pensionarii care încasează venituri de 1.002 de lei pe lună vor primi în luna ianuarie un ajutor de 1.198 de lei.

Important! Ajutorul primit de la stat va scădea pe măsură ce pensia este mai mare. Așadar, persoanele care încasează o pensie de 1.600 de lei vor primi în luna ianuarie un ajutor de 600 de lei.