Home » Știri » Știri economice » Cum și când a apărut moneda euro. Unde se fabrică

Cum și când a apărut moneda euro. Unde se fabrică

Manolică Anca / 22.11.2021, 17:48
Cum și când a apărut moneda euro. Unde se fabrică

Numele euro a fost adoptat oficial pe 16 decembrie 1995, moneda însăși intrând în circulație pe piețele internaționale la data 1 ianuarie 1999. Astfel a fost înlocuită așa-numita unitate monetară europeană (ECU). Iată cum a apărut moneda Euro, unde se fabrică și ce standarde clare trebuie să respecte fiecare bancnotă în parte.

Cum și când a apărut moneda euro

Euro, moneda unică europeană, a apărut pe piaţa monetară a lumii pe 1 ianuarie 1999. Cu toate acestea, ideea de a exista o monedă comună a Uniunii Europene s-a „născut” cu mult timp înainte, în 1968, odată cu înfiinţarea Uniunii Vamale.

În luna decembrie 1995, cu ocazia reuniunii Consiliului European de la Madrid, s-a stabilit denumirea viitoarei monede: euro, nume care avea să se impună rapid pe piaţă şi să fie asimilat de către europeni. Scopul principal al adoptării unei monede universale a fost protejarea de instabilitatea monetară.

Așadar, moneda euro a intrat pe piețele internaționale la 1 ianuarie 1999, fiind pusă în circulație la începutul anului 2002. Producerea primelor bancnote a început în luna iulie a anului 1999, tipărirea desfășurându-se în 15 imprimerii aflate pe teritoriul celor 12 state membre UE de la acea vreme: Belgia, Germania, Spania, Grecia, Franța, Italia, Irlanda, Luxemburg, Olanda, Austria, Finlanda și Portugalia.

14,89 miliarde de bancnote și 52 miliarde de monede

Folosindu-se în jur de 250.000 de tone de metal au fost tipărite 14,89 miliarde de bancnote și 52 miliarde de monede. Cele șapte bancnote euro erau identice pentru toate țările, însă monedele de 1, 2, 5, 10, 20 și 50 de eurocenți, precum și monedele de 1 și 2 euro aveau imprimate „fețe naționale”.

Simbolul euro (€) provine de la litera grecească epsilon, punctul de reper fiind leagănul civilizației europene. La nivel grafic este asemănător literei E, prima literă din cuvântul Europa. De asemenea, s-a considerat că numele este uşor de pronunţat în toate limbile Comunităţii.

Moneda euro a apărut pe 1 ianuarie 1999
Moneda euro a apărut pe 1 ianuarie 1999

Astăzi, 19 din cele 28 de state membre UE au Euro ca monedă oficială, fiind utilizată zilnic de peste 338,6 milioane de europeni. Aceste țări sunt: Germania, Grecia, Irlanda, Austria, Belgia, Cipru, Estonia, Finlanda, Franța, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Slovacia, Slovenia și Spania. Totodată, această bancnotă mai este utilizată cu acordul comunității în Andorra, Monaco, San Marino și Vatican, în timp ce alte două state, Kosovo și Muntenegru, folosesc moneda europeană fără a avea acordul UE.

Unde se fabrică moneda euro

Moneda euro trece printr-un proces de producție foarte complex. Ele se produc de către băncile centrale ale statelor membre din Uniunea Europeană în colaborare cu Banca Centrală Europeană (BCE). Băncile centrale naționale calculează cererea de monedă euro dintr-un an, în timp ce BCE face prognoze la nivel european.

De asemenea, băncile naționale creează și bancnote noi pentru a le înlocui pe cele deteriorate și a face față perioadei de vârf, când schimburile comerciale sunt foarte mari, dar și pentru a face față situațiilor neprevăzute. În Europa, la momentul actual, există 11 imprimerii care produc moneda euro, cu cele mai înalte standarde de securitate.

Pentru ca producerea bancnotelor să fie cât mai eficientă, tipărirea acestora este partajată între diferite bănci centrale. Fiecare suportă costurile de producţie aferente ponderii alocate. Spre exemplu, în 2017 băncile centrale din Italia, Franţa și Germania au produs 1,7 miliarde de bancnote de 50 de euro.

Indiferent de țara sau imprimeria în care sunt, toate bancnotele euro arată la fel. Ele sunt tipărite pe hârtie din fibre de bumbac pur, pentru a fi rezistente la uzură. Elementele de siguranță care se găsesc în toate bancnotele emise sunt filigranul şi firul de siguranţă. De asemenea, se folosesc diferite tipuri de plăci, cerneluri speciale şi mai multe procese: imprimarea ofset şi imprimarea intaglio, presarea la cald în cazul hologramei şi imprimarea serigrafică pentru numerele care îşi schimbă culoarea.