Home » Știri » Știri economice » Cumulul pensiei cu salariul 2021. Ce vrea să facă de fapt Guvernul. Schimbarea vizează milioane de români

Cumulul pensiei cu salariul 2021. Ce vrea să facă de fapt Guvernul. Schimbarea vizează milioane de români

Manolică Anca / 10.03.2021, 14:16
Cumulul pensiei cu salariul 2021. Ce vrea să facă de fapt Guvernul. Schimbarea vizează milioane de români

Recent, ministrul Muncii, Raluca Turcan, anunța că pregătește un proiect de lege prin care să fie interzis cumulul pensiei cu salariul în 2021. Ce înseamnă acest lucru și ce intenționează, de fapt, să facă Guvernul. Sute de mii de români ar putea fi afectați de această lege. Reacția dură a Gabrielei Firea.

Cumulul pensiei cu salariul 2021

Raluca Turcan, a declarat că pregătește un proiect de lege care prevede ca, începând din 2021, cumulul pensiei cu salariul în sistemul public să fie interzis. Așadar, pensia nu va mai putea fi cumulată cu salariul de la stat, cei ca vor dori să se reangajeze în sistemul public fiind nevoiți să opteze între pensie și salariu. Acest anunț a stârnit un val de revolte, milioane de români fiind afectați dacă această lege va fi votată.

Ministrul Muncii a precizat, referitor la cumulul pensiei cu salariul în 2021, că exista câteva principii de bază, unul dintre ele fiind acela de a le permite celor care doresc să lucreze în sistemul public să muncească o perioadă mai îndelungată, iar atunci când optează pentru acest lucru să nu cumuleze pensia cu salariul.

„Avem foarte mulți oameni care în momentul de față se pensionează anticipat și se reangajează la stat cumulând pensie și salariu. Am pregătit un proiect de lege prin care îi lăsăm să opteze între pensie sau salariul la stat. Dacă aleg salariul, le permitem să se pensioneze la vârsta pe care și-o aleg, maximum 70 de ani, ca să fie în continuare salariați”, a spus Raluca Turcan, la România TV.

Raluca Turcan, ministrul Muncii
Raluca Turcan, ministrul Muncii

Lucrurile nu sunt la fel și în domeniul privat

Ministrul a anunţat că, în condiţiile în care există „un trend considerabil” în ceea ce privește angajații din sistemul public ieşiţi la pensie şi reangajaţi tot la stat, le va da bugetarilor posibilitatea de a lucra până la vârste mai înaintate, fără însă a mai putea cumula pensia cu salariul de la stat. În schimb, pensionarii care vor alege să lucreze în domeniul privat, nu vor avea probleme în a beneficia de cumulul pensiei cu salariul în 2021.

Premierul Florin Cîţu a declarat că i se pare normală această decizie de interzicere a cumulului pensiei cu salariul de la stat, și fiecare persoană trebuie să decidă dacă doreşte să încaseze pensia sau salariul. Mai mult, fiindcă s-au creat anumite speculații în jurul a anumitor categorii de bugetari care ar putea fi exceptați de la aceste reguli, el a ținut să precizeze că nu este de acord cu exceptarea profesorilor sau medicilor de la legea privind interzicerea cumulului celor două venituri. În completare, a afirmat că „mai sunt câteva lucruri care trebuie modificate, dar arată foarte bine acel proiect şi îl susţin foarte mult”.

Gabriela Firea nu vede cu ochi buni acest proiect de lege

Fostul edil al Capitalei, Gabriela Firea, consideră că proiectul privind obligarea cetăţenilor să opteze între pensie şi salariul de la stat nu este decât o creştere mascată a vârstei de pensionare până la 70 de ani. Mai mult, aceasta a spus că, pe termen lung, efectele vor fi negative.

„Se pregăteşte o tentativă josnică prin care să se impună creşterea mascată a vârstei de pensionare până la 70 de ani. O persoană care va fi OBLIGATĂ să opteze între pensie şi salariul de la stat este, de fapt, obligată fie să renunţe la dreptul constituţional de a munci pentru a-şi primi pensia, fie să se pensioneze mai târziu decât prevede legea, renunţând la dreptul său patrimonial”, a scris Gabriela Firea.