Home » Știri » Știri economice » Salariul minim 2021. De când se aplică mărirea. Efectele resimțite de angajatori și lucrători independenți

Salariul minim 2021. De când se aplică mărirea. Efectele resimțite de angajatori și lucrători independenți

Manolică Anca / 14.01.2021, 11:44
Salariul minim 2021. De când se aplică mărirea. Efectele resimțite de angajatori și lucrători independenți

Salariul minim 2021. Este oficial, începutul de an vine cu o majorare a salariului minim brut pe țară de la 2.230 la 2.300 de lei. Executivul a emis Hotărârea de Guvern care reglementează această creștere. Iată de când se aplică mărirea, dar și care vor fi efectele resimțite de numeroase firme și persoane care lucrează pe cont propriu.

Salariul minim 2021. De când se aplică mărirea

Hotărârea de Guvern prin care salariul minim brut pe țară se majorează în 2021 de la 2.230 la 2.300 de lei a fost publicată miercuri, 13 ianuarie, în Monitorul Oficial. Deși ne aflăm aproape la mijlocul lunii ianuarie, premierul Florin Cîțu spune că majorarea va fi valabilă pentru luna întreagă. Cu toate acestea, în HG publicată scrie că salariul minim este de 2.300 de lei „începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”. Iar HG-urile intră în vigoare la data publicării.

„A fost aprobat actul normativ prin care se stabilește salariul minim pentru 2021, știați deja, la 2.300 de lei. Știu că au fost discuții în spațiul public dacă poate să fie aplicat de la 1 ianuarie. Bineînțeles că poate fi aplicat de la 1 ianuarie, pentru că în februarie se plătesc salariile pentru luna ianuarie. Deci, este destul timp”, a declarat prim-ministrul Florin Cîțu.

Iar HG nr. 4/2021, publicată pe 13 ianuarie 2021 în Monitorul Oficial nr. 40 prevede că „Începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri a Guvernului, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată (…) se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 2.300 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 169,333 ore pe lună, reprezentând 13,583 lei/oră”, ceea ce înseamnă că a și intrat în vigoare.

Premierul României, Florin Cîțu
Premierul României, Florin Cîțu

De asemenea, HG nr. 4/2021 mai prevede înghețarea salariului minim brut diferențiat pentru studii superioare, pentru al doilea an consecutiv, la valoarea de 2.350 de lei. Cum de altfel au și anunțat autoritățile anul trecut, acest salariu va fi înghețat până va fi depășit de salariul minim brut pe țară, după care va fi eliminat.

Salariul minim 2021 – o problemă de reglementare

Deși premierul Cîțu a insistat că salariul minim majorat în 2021 se va aplica pentru toată luna ianuarie, felul în care Guvernul a gestionat reglementarea efectivă a majorării nu va permite din punct de vedere legislativ acest lucru. Toate Hotărârile de Guvern intră în vigoare începând de la data publicării, iar ea nu are cum să producă efecte retroactiv.

Așadar, pentru perioada 1 ianuarie – 12 ianuarie inclusiv, se va aplica încă hotărârea anterioară, HG nr. 935/2019, care prevedea un salariu minim de 2.230 de lei și care a fost abrogată în momentul apariției HG nr. 4/2021 în Monitorul Oficial. Deci, în urma acestor reglementări se pot trage câteva concluzii:

  • salariul minim 2021 crește efectiv din 13 ianuarie;
  • conform cadrului legal, niciun angajator nu este obligat aă opereze modificarea salariului minim înainte de 13 ianuarie;
  • angajatorii vor pot fi sancționați pentru neacordarea valorii majorate doar de la data de 13 ianuarie încolo, înainte de această dată inspectorii ITM neavând o baza legală pentru a o face.

Efectele resimțite de angajatori și lucrători independenți

Odată cu oficializarea majorării salariului minim este important să cunoaștem și efectele care urmează să fie resimțite de firme și persoanele care lucrează pe cont propriu. Iată ce schimbări produce creșterea de 70 de lei la  salariul minim brut în 2021:

Costuri suplimentare pentru angajatori

Toți angajatorii care au salariați plătiți cu minimul pe economie vor trebui să crească costurile salariale cu 70 de lei pentru fiecare salariat. Totodată, vor trebui să crească și celelalte salarii, care sunt puțin mai mari decât minimul pe economie.

Raportări urgentate în Revisal

Majorarea salariului minim brut aduce necesitatea modificării salariale și în Revisal, pentru fiecare angajat în parte. Și având în vedere că Hotărârea Guvernului 905/2017, care include regulile Revisal, prevede ca schimbările să fie raportate în maximum 20 de zile lucrătoare de la momentul producerii sale, procedura trebuie făcută pe repede-înainte.

Majorarea salariului minim pe economie atrage după sine o serie de modificări pentru firme și lucrători independenți
Majorarea salariului minim pe economie atrage după sine o serie de modificări pentru firme și lucrători independenți

Crește contribuția la fondul de handicap

Contribuția la fondul de handicap este reglementată de Legea nr. 448/2006. Aceasta obligă firmele, dar și autoritățile publice sau firmele de stat care au minimum 50 de angajați să încorporeze persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total al salariaților. Cei care nu respectă această obligație aplătesc la stat lunar o sumă reprezentând salariul de bază minim brut înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu sunt angajate persoane cu handicap. Așadar, dacă salariul minim în 2021 crește, automat crește și această contribuție.

Creșterea sumei minime a indemnizației de internship

Legea îi obligă pe cei care lucrează cu interni să îi plătească. Cuantumul minim al indemnizației de internship este de cel puţin 50% din salariul de bază minim brut, însă este acordat proporţional cu numărul de ore de activitate prestate.

Zilierii vor fi plătiți cu sume ceva mai mari

Creșterea salariului minim brut pe țară implică și majorarea remunerației zilierilor. Deși aceasta se stabilește prin negociere angajatorul, conform Legii 52/2011, aceasta nu poate fi mai mică de valoarea pe oră a salariului minim brut pe țară.

Mai puțini contribuabili obligați să plătească CAS și CASS în 2021 pentru veniturile independente

Contribuțiile la sănătate (CASS) și la pensii (CAS), care se plătesc prin declarația unică, sunt obligatorii numai de la un anumit prag al veniturilor independente în sus, iar pragul la care se raportează este salariul minim pe economie. Așadar, orice modificare a acestuia conduce automat și la modificarea obligației de plată a CAS și CASS prin această declarație. Astfel, dacă în 2020 pragul era de 26.760‬ de lei, în 2021 scade la 27.600 de lei.

Cei care vor să se asigure la sănătate în sistemul public vor plăti mai mult la CASS

Ca urmare a creșterii salariului minim brut, va crește și suma de bani pe care ar trebui să o plătească persoanele neasigurate care doresc să se asigure la sănătate în sistemul public. Cum asigurarea anuală voluntară reprezintă 10% din șase salarii minime brute și salariul va crește la 2.300 de lei înseamnă că și valoarea de plată pentru asigurarea voluntară va crește.

Important! Deși, teoretic, amenzile rutiere ar trebui să se majoreze și ele odată cu creșterea salariului minim, acest lucru nu se va întâmpla pentru că Executivul a anunțat deja menținerea plafonării punctului-amendă și în 2021 la valoarea de 145 de lei.