Home » Știri » Știri externe » Cum se va călători de la 1 februarie 2022 în Europa. Noi condiții anunțate pentru Italia, Spania și alte țări europene

Cum se va călători de la 1 februarie 2022 în Europa. Noi condiții anunțate pentru Italia, Spania și alte țări europene

Manolică Anca / 26.01.2022, 12:45
Cum se va călători de la 1 februarie 2022 în Europa. Noi condiții anunțate pentru Italia, Spania și alte țări europene

Marți, 25 ianuarie, țările membre UE au ajuns la un acord cu privire la modul cum se va călători de la 1 februarie 2022 în Europa. Acesta are în vedere o actualizare a regulilor pentru a facilita libera circulație în Uniunea Europeană, desigur, în condiţii de siguranţă în timpul pandemiei de coronavirus. Iată ce îi așteaptă pe cetățenii europeni.

Cum se va călători de la 1 februarie 2022 în Europa

Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au ajuns zilele trecute la un acord privind actualizarea regulilor cu privire la deplasări în interiorul Uniunii Europene pentru facilitarea liberei circulaţii în UE în condiţii de siguranţă în timpul pandemiei de Covid-19. Acordul vine în urma unei propuneri din 25 noiembrie 2021 făcute de Comisia Europeană.

Astfel, cetățenii europeni vor putea călători în Uniunea Europeană cu dovada de vaccinare anti-Covid, de trecere prin boală sau cu un test negativ, fără să mai fie nevoie să treacă prin măsura carantinării sau testării suplimentare. Practic, cei care dețin un certificat sanitar european vor fi scăpați de restricțiile de călătorie.

Noile reguli care ar urma să intre în vigoare la 1 februarie 2022, vor avea scopul de a „ține cont de avantajul situației individuale a persoanelor, în special a celor vaccinate, și de a limita cât mai mult posibil pentru ele restricțiile de călătorie în Europa”, a spus secretarul francez pentru Afaceri Europene, Clément Beaune, înaintea de discuțiile din Consiliul Afaceri Generale.

Acum, statele membre UE aplică restricții diferite

În prezent, unele țări din UE aplică restricţii foarte diferite turiştilor vaccinaţi împotriva Covid-19 sau care deţin un certificat de trecere prin boală. De exemplu, Italia cere tuturor călătorilor, inclusiv celor vaccinaţi şi cu certificat de vindecare, un test PCR negativ (valabil 48 de ore) sau un test rapid (valabil 24 de ore). Portugalia cere și ea la fel un test negativ PCR (valabil 72 de ore) sau un test rapid (valabil 48 de ore). Austria, în schimb, nu acceptă testul rapid.

Cum se va călători de la 1 februarie 2022 în Europa
Cum se va călători de la 1 februarie 2022 în Europa

Așadar, odată cu aceste noi reguli anunțate, călătorii vor putea intra liber într-o țară europeană dacă au efectuat schema completă de vaccin în urmă cu cel mult 270 de zile sau dacă au primit și doza booster. Certificatul verde Covid va fi valabil nouă luni pentru cei care au schema completă de vaccinare sau au primit și a treia doză.

Vor putea călători liber în țările membre ale Uniunii Europene și persoanele care fac dovada trecerii prin boală în ultimele 180 de zile, dar și cei care au un test PCR cu rezultat negativ făcut cu cel mult 72 de ore înainte de sosire sau un test antigen din ultimele 24 de ore.

Măsurile modifică și harta existentă a ECDC

Excepție vor face țările care sunt înscrise pe lista roșie, pe harta de risc a Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC). În prezent, datorită noii variante Omicron apărute, cea mai mare parte a țărilor se încadrează în această categorie.

Acum ea servește drept bază pentru restricțiile de călătorie. Potrivit noilor valori, harta, care evaluează nivelul de risc epidemiologic în diferite regiuni europene, ar urma să ia în considerare și ratele de vaccinare.