Home » Știri » Știri sociale » De ce nu își face IPS Teodosie vaccinul Covid. A spus clar

De ce nu își face IPS Teodosie vaccinul Covid. A spus clar

Manolică Anca / 12.01.2021, 17:36
De ce nu își face IPS Teodosie vaccinul Covid. A spus clar

La doar puțin timp după ce Înaltpreasfințitul Teodosie spunea că are „gânduri pozitive” în ceea ce privește vaccinarea anti-Covid 19, Arhiepiscopul Tomisului, afirmă acum că Biserica nu poate interzice, dar nici nu poate promova vaccinul și că el nu se intenționează deocamdată să se vaccineze. Iată de ce nu își face IPS Teodosie vaccinul Covid.

De ce nu își face IPS Teodosie vaccinul Covid. „Cel mai mult vindecă tot rugăciunea, mai mult decât vaccinul”

La doar două zile după ce a fost făcut anunțul conformă căruia Biserica Ortodoxă Română a decis să se implice activ în campania de vaccinare împotriva Covid 19 și va începe distribuirea de materiale informative despre vaccinare în eparhii, printr-o broșură intitulată „Vaccinarea împotriva COVID-19 în România, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a făcut o serie de afirmații legate de campania de vaccinare.

El este de părere că Biserica nu poate interzice, dar nici nu poate promova vaccinul. Totul trebuie să fie la libera alegere și că acest lucru ține doar de competența medicilor. Mai mult, acesta a spus că rugăciunea ajută mai mult decât vaccinul, iar Sfânta Împărtășanie combate toţi viruşii pentru că „nu s-a găsit în potir niciun virus”.

„Patriarhia ne-a dat o recomandare şi normal să ne dea că dacă este o boală, noi ne implicăm în boală. Cel mai mult să ştiţi că vindecă tot rugăciunea, mai mult decât vaccinul. Sunt convins de aceasta. Eu m-am apropiat de toţi oamenii, că asta e menirea mea, nu am luat niciun virus, trebuia să mă îmbolnăvesc de 100 de ori. Dar având în fiecare zi Sfânta Liturghie şi Împărtăşanie, ştim că Împărtăşania combate toţi viruşii pentru că nu s-a găsit în potir niciun virus. De aceea, nu admitem împărtăşanie cu mai multe linguriţe pentru că este blasfemie, înseamnă să ai necredinţă dacă faci aşa ceva”, a declarat IPS Teodosie, conform News.ro.

IPS Teodosie a afirmat clar că deocamdată nu se va vaccina
IPS Teodosie a afirmat clar că deocamdată nu se va vaccina

Întrebat de ce nu își face vaccinul Covid, IPS Teodosie a spus că este alergic și că deocamdată nu se va vaccina.

„Deocamdată nu mă vaccinez pentru că am alergie. Trebuie să testeze medicii, să vadă, deocamdată nu am nevoie. Cine se teme să se vaccineze, nu îl opresc, cine vrea să nu se vaccineze, cred că nu e obligatoriu. Personal deocamdată nu mă vaccinez şi am transmis şi preoţilor. Dar nu le spun să nu se vaccineze, fiecare să ia sfat de la medic, eu nu sunt medic”.

„Dacă se teme de vaccin, efectul va fi mai aspru asupra lui”

IPS Teodosie continuă și spune că este o boală foarte rea și că virusul chiar există, citind studii de specialitate în domeniu. De asemenea, el a spus că dacă oamenii se tem de vaccin şi îl vor face, efectul va fi mai aspru. În schimb, dacă vor merge cu încredere, atunci vaccinul îi va putea ajuta.

Întrebat despre felul în care îi va sfătui pe credincioșii care vor veni la el şi îi vor un ajutor moral în legătură cu vaccinarea, acesta a spus că trebuie „să ia şi sfatul medicului şi conştiinţa lor să le fie martor. Nu sunt medic, cum să mă erijez în medic? (…) Fiecare preot va lua opţiunea. E delicat să recomanzi ceva ce e relativ. Vaccinul ajută dacă se vaccinează medici şi farmacişti, urmează şi profesorii şi preoţii, dar nu este obligatoriu.”

De asemenea, el susţine şi că medicii se contrazic între ei în privinţa vaccinului și că „niciun medic nu va spune 100% te ajută acest vaccin”

“Medicii se contrazic între ei. Şi noi să rezolvăm contradicţia medicilor? (…) Sunt mulţi medici care sunt în funcţii, funcţia te obligă să spui lucruri care provin de la autoritatea superioară, fără să fii tocmai convins”, a mai afirmat IPS Teodosie.

Pe Arhiepiscopul Tomisului îl vizează o plângere penală pentru zădărnicirea combaterii bolilor, din cauza atitudinii avute pe toată perioada pandemiei, în care a contestat măsurile impuse de autorități. Această plângere a fost depusă la Poliția Județeană Constanța și a fost trimisă zilele trecute Parchetului Curții de Apel. Arhiepiscopia Tomisului a reacționat imediat, spunând că plângerea penală este nefondată, unul dintre motivele invocate fiind acela că IPS Teodosie nu poartă răspunderea purtării măștii de către enoriașii care participă la slujbe sau a păstrării distanței fizice.