Home » Știri » Știri sociale » Se pot vaccina împotriva Covid și copiii? Răspunsul clar al specialistului

Se pot vaccina împotriva Covid și copiii? Răspunsul clar al specialistului

Manolică Anca / 12.01.2021, 13:59
Se pot vaccina împotriva Covid și copiii? Răspunsul clar al specialistului

În plină campanie de vaccinare împotriva nemilosului virus Covid-19, populația își pune fel și fel de întrebări. Iar pentru familiile cu copii, cea mai importantă, este, cu siguranță, aceea dacă se pot vaccina împotriva Covid și copiii? Iată care este răspunsul clar al specialistului în domeniu.

Lupta împotriva pandemiei de coronavirus

România înregistrează până astăzi, 12 ianuarie 2021, peste 670.000 de infecţii Covid 19 și peste 16.500 de decese. Iar vaccinul împotriva virusului pare singura soluție în această luptă. În prezent, există două vaccinuri care sunt în centrul atenției, în UE și SUA: serul produs de BioNTech-Pfizer și cel al companiei Moderna. În paralel, mulți alți producători de vaccinuri încearcă să obțină autorizație pentru ele. O întrebare frecventă în această fază de început a campaniilor de vaccinare se referă la diferența dintre cele două seruri existente.

Totuși, mulți se întreabă de ce nu există un singur vaccin și care este diferența dintre cele două existente la ora aactuală pe piață. Ei bine, iată răspunsul. Ambele sunt vaccinuri tip ARNm. Principala diferență dintre cele două vaccinuri este aceea că vaccinul Moderna poate fi păstrat într-un frigider normal de uz casnic până la 30 de zile, nefiind nevoie de depozitarea la -70 grade, cum este cazul vaccinulului Pfizer-BioNTech. Cel din urmă poate fi depozitat la frigider după procesare, însă trebuie administrat în termen de maximum cinci zile.

Vaccinurile anti-Covid 19 aprobate pe piață sunt cele produse de Moderna și Pfizer-BionTech
Vaccinurile anti-Covid 19 aprobate pe piață sunt cele produse de Moderna și Pfizer-BionTech

Cum funcționează vaccinul împotriva Covid 19

Ambele vaccinuri pregătesc organismul uman să se apere împotriva Covid 19. Pentru a pătrunde în corp și pentru a cauza boala, virusul folosește o proteină aflată pe învelișul său, proteină denumită proteina S (spike). Aceste vaccinuri conțin instrucțiunile genetice (ARN mesager) necesare pentru generarea proteinei S. Iar în momentul în care persoana este vaccinată, celulele sale „citesc! instrucțiunile genetice din ARN-ul mesager și vor sintetiza proteina S.

O altă întrebare la fel de importantă este aceea dacă se poate utiliza un alt vaccin pentru ce de-a doua vaccinare? După cum bine se știe, procesul de vaccinare se face în două etape, la o distanță de trei săptămâni (în cazul vaccinului BioNTech: între 17 și 21 de zile). A doua vaccinare se poate face și după expirarea acestei perioade, dar cât mai repede posibil. Revenind la întrebare, ei bine, atât pentru prima, cât și pentru rapel trebuie folosit același vaccin recomandat de producători și autoritățile de reglementare. Nu există teste sau informații în legătură cu utilizarea de vaccinuri diferite, astfel că nimeni nu ar trebui să își asume asemenea riscuri.

Se pot vaccina împotriva Covid și copiii?

Ei bine, pe termen scurt, răspunsul specialistului este unul cât se poate de clar.„NU”. În prezent, vaccinurile împotriva Covid 19 sunt destinate doar tinerilor cu vârsta de peste 16 ani și adulților. Totuși, există numeroase studii în desfășurare care îi privește și pe copii, astfel că, în curând am putea avea un răspuns pozitiv la întrebarea „se pot vaccina împotriva Covid și copiii?”

„Pfizer a înrolat peste 1.090 de copii încă din timpul verii, într-un studiu care se adresează grupei de vârstă 12 până la 16 ani. Şi Moderna a început acum de câteva săptămâni să înroleze, de asemenea, copii cu vârstă între 12 şi 18 ani. Probabil că o să avem, la sfârşitul primului trimestru al acestui an, şi nişte rezultate privind eficacitatea şi siguranţa la adolescenţi”, a explicat medicul pediatru Mihai Craiu, pentru libertatea.ro.