Home » Știri » Știri sociale » De ce postul Paștelui durează 40 de zile. Semnificația puternică a cifrei

De ce postul Paștelui durează 40 de zile. Semnificația puternică a cifrei

Manolică Anca / 16.03.2021, 17:45
De ce postul Paștelui durează 40 de zile. Semnificația puternică a cifrei

Sigur ți-ai pus și tu măcar o dată întrebarea de ce postul Paștelui durează 40 de zile. Nici mai mult, nimic mai puțin, dacă stăm să ne gândim că Postul Sfinților Petru și Pavel variază mereu. Ei bine, o explicație există, desigur. Cifra 40 are o însemnătate aparte. Iată care este aceasta.

De ce postul Paștelui durează 40 de zile

De ce Postul Paştelui durează 40 de zile? Ei bine, din două mari motive: unul simbolic (istoric) şi unul spiritual-duhovnicesc. Hai să îl vedem pe fiecare, pe rând.

1. Simbolul celor 40 de zile de post

Fiind iubitori de Hristos, creştinii postesc 40 de zile înaintea celei mai mari sărbători a creştinătăţii, Învierea. La fel cum a făcut și Hristos, care, înainte de a începe Propovăduirea Evangheliei şi de a se descoperi lumii ca Mântuitorul Cel Înviat, a postit 40 de zile şi 40 de nopţi, după care a înfruntat cu cele trei ispitiri ale diavolului.

Acest adevăr biblic se prefigurează și în Vechiul Testament, unde cifra de 40 este adesea întâlnită:

  • potopul lui Noe durează 40 zile şi 40 nopţi.
  • poporul Israel a mâncat mană din cer şi a fost purtat prin pustie 40 de ani înainte de a intra în ţara făgăduită de Dumnezeu.
  • Moise a postit negru 40 de zile şi nopţi înainte de a primi de la Dumnezeu tablele Legii, cu cele 10 Porunci.
  • profetul Iezechiel a stat culcat 40 de zile pentru cei 40 de ani de nelegiuiri ai poporului iudeu.
  • primii regi ai poporului ales au domnit cam tot 40 ani (David, Solomon) ca şi alţi regi sau judecători drepţi (Otniel, Debora şi Barac, Ghedeon, Eli, Ioaş)

Toate aceste momente importante au un numitor comun: postul asociat cu rugăciunea de pocăință, spre îndreptare şi iertare a păcatelor. Hristos Însuşi recomandă postul însoţit de rugăciune, pentru izbăvirea de ispite şi îndreptare. Așadar, iată de ce postul Paștelui durează 40 de zile.

Postul și rugăciunea semnifică purificarea sufletului
Postul și rugăciunea semnifică purificarea sufletului

2. De ce Postul Paştelui durează 40 de zile. Motivul spiritual-duhovnicesc

Această perioada de 40 de zile nu este una nici prea lungă, nici prea scurtă, fiind benefică pentru purificarea sufletului. Mai scurtă, ar însemna un parcurs spiritual incomplet, în timp ce una mai lungă ar putea fi un motiv de spaimă pentru cei aflați la început.

Așadat, 40 de zile este o perioadă rezonabilă de timp pentru a te lupta cu sinele tău, de a renaște spiritual. Postul Paştelui ţine 40 de zile pentru ca noi să avem un timp necesar şi suficient spre regăsire şi îndreptare, pentru înfruntarea cu succes a ispitelor şi necazurilor vieţii. Mai simplu, pentru învierea sufletului.

Alte semnificații ale numărului 40

După cum am văzut deja, semnficația acestuia este foarte puternică. Numărul 40 este pomenit de aproximativ 100 de ori în Biblie, simbolizând libertate și schimbare, adică încheierea unui ciclu și ivirea unui nou început.

De aceea acatistele se citesc vreme de 40 de zile. Pentru morți este bine să se dea 40 de liturgii. Când se dau la biserică acatiste, Sf. Maslu, Sf. Liturghie este bine să se dea 40 de zile. Pe 9 martie creștinii sărbătoresc Sfinții 40 de Mucenini. Totodată, o sarcină normală, la termen, durează 40 de săptămâni. 40 este un număr complet, absolut.