Home » Știri » Știri sociale » Măsuri de relaxare pentru Crăciun și Revelion 2022. Ce restricții dispar, ce reguli noi apar pentru români

Măsuri de relaxare pentru Crăciun și Revelion 2022. Ce restricții dispar, ce reguli noi apar pentru români

Manolică Anca / 08.12.2021, 13:53
Măsuri de relaxare pentru Crăciun și Revelion 2022. Ce restricții dispar, ce reguli noi apar pentru români

Vești îmbucurătoare pentru următoarea perioadă. Autoritățile anunță că se pregătesc o serie de măsuri de relaxare pentru Crăciun și Revelion 2022. Comitetul pentru Situații de Urgență a venit cu propunerea ca în noaptea de Crăciun și în noaptea de Revelion românii să poată petrece până în zori. Vezi lista completă a măsurilor care se vor impune în perioada sărbătorilor de iarnă.

Update: Guvernul a aprobat relaxările din perioada sărbătorilor de iarnă

Guvernul Ciucă a aprobat, în ședința de miercuri, 8 decembrie, noile măsuri de relaxare pentru Crăciun și Revelion 2022. După ședință, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat că aceste măsuri de relaxare vor depinde în mare parte de comportamentul fiecăruia dintre noi.

„Aceste măsuri luate de Guvern trebuie să fie primul pas din parteneriatul dintre populație, operatori economici, cu autoritățile. Consecințele pandemiei nu pot fi controlate mai bine decât dacă există acest parteneriat.

Acest trend descendent trebuie să continue și să nu ne întoarcem la creșterea numarului de cazuri. (..) Dar trebuie să înțeleagă toată lumea că trebuie să respecte regulile. (…) Aceste măsuri de relaxare se pot schimba într-un timp foarte scurt dacă se schimbă trendul într-unul crescător”, a spus Alexandru Rafila.

Acesta a precizat că ministerul va monitoriza îndeaproape trendul pandemiei și, în cazul în care numărul cazurilor de Covid-19 va crește prea mult, se va reveni la restricțiile mai vechi. De asemenea, Rafila a spus că le recomandă celor care merg în vizită de sărbători să se testeze înainte.

Măsuri de relaxare pentru Crăciun și Revelion 2022

Marți, 7 decembrie 2021, a avut loc o ședință a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă în care s-au discutat posibile măsuri de relaxare pentru Crăciun și Revelion 2022. La finalul întâlnirii, Raed Arafat au anunțat că printre propuneri s-au aflat eliminarea interdicţiei de circulaţie pe timp de noapte şi eliminarea obligativităţii purtării măştii de protecţie în spaţiile deschise, exceptând zonele aglomerate. Ea va rămâne obligatorie în spațiile închise.

De asemenea, în mall-uri şi în marile magazine, ar urma să aibă acces și persoanele testate, nu doar cele vaccinate sau trecute prin boală. Ba mai mult, în magazinele care se întind pe o suprafață mai mică de 200 de metri pătraţi nu va fi solicitat certificatul verde, dar va fi stabilit un număr maxim de persoane care poate intra concomitent în interior. Numărul ar urma să fie afişat la intrarea în magazine.

În ședință s-a discutat și despre posibilitatea românilor de a petrecere serile de Crăciun și de Revelion în restaurante. Astfel, în noaptea de 24 spre 25 decembrie şi de Revelion ar putea să nu existe restricţii privind ora până la care să funcționeze restaurantele. Activitățile limitate la o participare de 30% vor fi permise până la 50% pentru persoanele vaccinate, trecute prin boală sau testate. Acestea vor trebui să prezinte un certificat verde și nu vor purta mască de protecție la interior.

Măsuri de relaxare pentru Crăciun și Revelion 2022 anunțate de Raed Arafat
Măsuri de relaxare pentru Crăciun și Revelion 2022 anunțate de Raed Arafat

CNSU mai recomandă ca hotelurile să primească și ele persoanele testate. În ceea ce privește petrecerile private, precum nunți sau botezuri acestea vor fi  în continuare interzise. Toate acestea vor fi dezbătute în şedinţa de Guvern de miercuri, 8 decembrie.

Lista măsurilor de relaxare incluse în Hotărârea nr. 112 a CNSU

Iată care sunt măsurile propuse de Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Atenție, însă, ele trebuie aprobate prin Hotărâre de Guvern.

  • Eliminarea interdicțiilor de circulație a persoanelor pe timpul nopții;
  • Creșterea intervalului orar în care este permisă desfășurarea activităților cu publicul pentru toți operatorii economici, inclusiv pentru competițiile sportive și activitățile cultural artistice între 05:00 – 23:00;
  • Eliminarea obligativității purtării măștii de protecție pentru toate spațiile publice deschise neaglomerate;
  • Eliminarea restricțiilor referitoare la programul operatorilor economici de tipul restaurantelor și cafenelelor în perioadele 24.12.2021-25.12.2021 și 31.12.2021 – 01.01.2022;
  • Permiterea accesului în cadrul operatorilor care comercializează produse nealimentare, centrelor și parcurilor comerciale, și pentru persoanele care prezintă un rezultat negativ al testului RT-PCR sau antigen rapid;
  • Permiterea cazării în structurile de primire turistice și pentru persoanele care prezintă un rezultat negativ al testului RT-PCR sau antigen rapid;
  • Permiterea accesului tuturor persoanelor în cadrul spațiilor de comercializare a produselor nealimentare, cu suprafața mai mică sau egală de 200 mp, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană.

Guvernul Ciucă urmează să aprobe în şedinţa de miercuri, 8 decembrie, un proiect de hotărâre în ceea ce privește prelungirea stării de alertă în României începând cu data de 9 decembrie, precum şi stabilirea măsurilor care se vor aplica pe durata acesteia.