Home » Tehnologie & Știinta » Cât de bătrân este Soarele și cât ar mai putea să “trăiască”. Studiul oamenilor de știință a scos la iveală detalii incredibile

Cât de bătrân este Soarele și cât ar mai putea să “trăiască”. Studiul oamenilor de știință a scos la iveală detalii incredibile

Manolică Anca / 24.08.2021, 14:22
Cât de bătrân este Soarele și cât ar mai putea să “trăiască”. Studiul oamenilor de știință a scos la iveală detalii incredibile

Ai avut vreodată acea întrebare arzătoare despre sistemul solar și te-ai întrebat ce s-ar întâmpla de fapt dacă Soarele ar exploda într-o zi? În rândurile de mai jos vei afla câteva detalii importante despre Soare: cât de bătrân este și cât ar mai putea să trăiască”. Oamenii de știință au scos la iveală detalii incredibile despre ce s-ar întâmpla dacă acesta ar exploda.

Oamenii de știință au decoperit cât de bătrân este Soarele

Soarele este steaua tuturor, steaua care domină întregul Sistem Solar. Soarele este cel mai mare obiect din sistemul solar şi reprezintă 99,8% din masa acestuia. Acesta oferă și energie, fiind principala sursă de lumină și de căldură. Tot Soarele este cel care menține Pământul și restul planetelor pe orbitele lor actuale, iar curenţii electrici din stea „generează un câmp magnetic care este transportat prin sistemul solar de vântul solar”, explică NASA.

Fiindcă activitatea dinamică din coroană solară este deosebit de fierbinte, aceasta înconjoară întreagă suprafață vizibilă a Soarelui. Văzut cu ochiul liber, acesta arată exact ca un disc strălucitor, însă fară a avea vreo caracteristică distinctă.

Cu toate că se află la 151,27 milioane de kilometri de Pământ, acesta ne oferă toate climatele şi anotimpurile diferite. Planeta noastră se bazează pe Soare, fiindcă fără Soare şi energia sa intensă nu ar fi viaţă pe Pământ. În urma studiilor efectuate, oamenii de știință au descoperit că Soarele are 4.603 miliarde de ani.

Soarele are 4.603 miliarde de ani
Soarele are 4.603 miliarde de ani

Cât ar mai putea să „trăiască” Soarele

Oamenii de ştiinţă sugerează că mingea de foc ar mai putea să „trăiască” de la cinci până la şapte miliarde de ani, după care se va extinde, folosind tot hidrogenul din centrul său. Ulterior, el se va micșora și va deveni o stea pe moarte.

În cazul în care acesta ar exploda brusc, toţi oamenii şi animalele ar muri. Însă, oamenii de ştiinţă nu cred că acest lucru este posibil. Iar asta pentru că soarele este, de fapt, destul de mic comparativ cu alte stele. De aceea, cercetătorii spun că este foarte puțin probabil ca acesta să explodeze într-o supernovă gigantică, ci ma degrabă cred că va avea o dispariţie treptată. Totuși, din cauza expansiunii sale, nu este exclusă posibilitatea ca Mercur, Venus şi Pământ să se topească ca un cub de zahăr în cafea.

În cazul în care planeta noastră va reuși să supravieţuiască fazei gigantice a Soarelui, ea va ajunge să orbiteze în jurul unei bile albe de mici dimensiuni, puţin mai mare decât ea. Oamenii de ştiinţă mai sunt de părere că orbitele dintre planete s-ar putea schimba în anii ce vin, scoţând anumite planete de pe orbită, chiar şi Pământul, şi lăsându-le libere în afara sistemului solar. Îmbucurător este faptul că ar mai dura miliarde de ani pentru ca Soarele să moară.

Din păcate, oamenii sunt cu mult mai expuși riscului de dispariție din cauza schimbărilor climatice, care este deja ireversibilă.