Home » Tehnologie & Știinta » De ce s-ar putea închide Facebook și Instagram în Europa. Veste grea pentru utilizatori

De ce s-ar putea închide Facebook și Instagram în Europa. Veste grea pentru utilizatori

Cojocaru Cristian / 08.02.2022, 18:04
De ce s-ar putea închide Facebook și Instagram în Europa. Veste grea pentru utilizatori

Meta, compania care deține Facebook și Instagram, a sugerat că își va retrage serviciile din Europa din cauza diferențelor cu autoritățile de reglementare. Așadar, cunoscutele platforme de socializare Facebook și Instagram s-ar putea închide în Europa. În cazul în care acest lucru se va întâmpla, utilizatorii vor trebui să găsească alternative.

Facebook și Instagram s-ar putea închide în Europa

Meta și-a depus raportul anual la Comisia pentru Valori Mobiliare și Schimb (SEC) din SUA cu un detaliu important că compania ar putea opri complet operarea Instagram și Facebook în Europa. Compania susține că împărtășirea datelor între țări și regiuni este crucială pentru furnizarea serviciilor și publicitatea direcționată.

Anterior, Facebook a reușit să efectueze aceste transferuri transatlantice de date folosind așa-numitele acorduri privind Scutul de confidențialitate și clauze contractuale standard (SCC), care au fost supuse unui control intens în UE. În iulie 2020, Curtea Europeană de Justiție a anulat Privacy Shield din cauza încălcării protecției datelor, făcând imposibil pentru Facebook să prelucreze datele utilizatorilor europeni din centrele de date americane pentru a fi utilizate pentru direcționarea anunțurilor.

În luna august a acelui an, autoritățile irlandeze de reglementare au propus ca transferurile de date ale utilizatorilor din UE în SUA să fie suspendate din cauza nerespectării legilor Regulamentului general privind protecția datelor (GDPR). Legile europene actualizate au fost menite să protejeze confidențialitatea utilizatorilor prin păstrarea datelor clienților în jurisdicția UE. Deoarece Meta nu a reușit să ajungă la un nou acord de partajare a datelor cu autoritățile de reglementare europene, se pare că amenință să-și închidă complet serviciile de pe continent.

„Dacă nu reușim să transferăm date între și între țările și regiunile în care operăm sau dacă avem restricții de a partaja date între produsele și serviciile noastre, aceasta ar putea afecta capacitatea noastră de a ne furniza serviciile, modul în care ne furnizăm servicii sau capacitatea noastră de a viza reclame”, se arată în declarație.

Acest lucru ar afecta negativ multe întreprinderi mici care se bazează pe reclamele Facebook și Instagram pentru a intra în legătură cu clienții și a-și vinde produsele. Regulile GDPR privind transferul de date se aplică tuturor statelor membre europene. Deoarece Regatul Unit făcea parte din UE când a fost adoptată legea, a adoptat, de asemenea, regulile și le-a absorbit în Legea privind protecția datelor din 2018.

facebook instagram închide europa
Daca nu vor ajunge la un acord, serviciile Meta nu vor mai putea fi furnizate

Țările din Uniunea Europeană nu ar mai putea folosi platformele de socializare

Ca urmare, este posibil ca următoarele țări să nu mai poată accesa serviciile Meta: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia și Regatul Unit.

„Nu avem absolut nicio dorință și nici un plan de a ne retrage din Europa, dar realitatea simplă este că Meta și multe alte întreprinderi, organizații și servicii se bazează pe transferurile de date între UE și SUA pentru a opera servicii globale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Meta pentru Metro.co.uk.

În timp ce alte companii precum Siemens, SAP și GSK și-au exprimat îngrijorarea cu privire la modificările reglementărilor privind transferul de date în dosarele lor de câștig, Meta este singura care pare să fi sugerat în mod explicit posibilitatea de a fi „incapabil să-și ofere” serviciile în regiune.

„Dacă nu se adoptă un nou cadru transatlantic de transfer de date și nu putem continua să ne bazăm pe SCC-uri sau pe alte mijloace alternative de transfer de date din Europa către Statele Unite, probabil că nu vom putea oferi o serie dintre cele mai importante produse și servicii, inclusiv Facebook și Instagram, în Europa, care ne-ar afecta în mod semnificativ și negativ afacerile, situația financiară și rezultatele operațiunilor”, se arată în dosarul SEC.

Deocamdată, compania a spus că se bazează pe SCC și pe protecțiile adecvate pentru date, pentru a-și opera serviciile. Dar ar putea fi doar o chestiune de timp până când gigantul tehnologic trebuie să decidă dacă va face față amenințării sale.