Home » Tehnologie & Știinta » Misterul neelucidat al unui manuscris din România. Ce date inexplicabile apar într-o carte din 1570

Misterul neelucidat al unui manuscris din România. Ce date inexplicabile apar într-o carte din 1570

Violeta Badea / 25.02.2021, 17:32
Misterul neelucidat al unui manuscris din România. Ce date inexplicabile apar într-o carte din 1570

Misterul neelucidat al unui manuscris din România. Ce date inexplicabile apar într-o carte din 1570. O scriere despre rachete este o banalitate în zilele noastre, dar o raritate pentru anul 1570. Ei bine, se pare că a existat un geniu care a fost capabil să anticipeze noi tehnologii ale viitorului. Și unde mai punem că a fost vorba despre un român! În acest articol veți afla povestea unui manuscris din România și ce date inexplicabile apar în această scriere.

Haas a anticipat noi tehnologii
Haas a anticipat noi tehnologii

Misterul neelucidat al unui manuscris din România

În anul 1961, dr. Doru Todericiu, profesor de Ştiinţe şi Tehnologie la Universitatea din Bucureşti, a descoperit o carte veche numită „Manuscrisul de la Sibiu”. Scrierea este neobișnuită și cuprinde sute de pagini, mai exact un număr de 450. Opera datează din anul 1570 și în ea se regăsesc date tehnice despre rachete, artilerie şi balistică şi explică în detaliu cum se asamblează o rachetă, în trei etape.

Un om de știință din secolul al XIV-lea nu ar înțelege exact cum stau lucrurile, ci ar crede că a fost redactată de un vizionar, o persoană care poate anticipa noi tehnologii. Așa a și fost Conrad Haas, căci el este autorul manuscrisului. Ardeleanul era şeful arsenalului din Sibiu, iar revoluţionarele sale arme au fost folosite în război, împotriva turcilor.

Haas a fost pasionat de tot ce înseamnă tehnologie și a schițat cu o precizie uluitoare naşterea unei rachete. Detaliile sunt absolut fantastice și parcă nu îți vine să crezi că este vorba despre o persoană care a trăit în urmă cu 500 de ani.

Manuscrisul de la Sibiu
Manuscrisul de la Sibiu

Ce date inexplicabile apar într-o carte din 1570

Conrad Haas a umplut cartea de desene, date tehnice şi descrieri detaliate ale rachetelor în trepte. Manuscrisul este scris în întregime în limba germană, dar originea documentului rămâne un mister, în ciuda apariţiei sale în România.

În momentul în care a fost găsit manuscrisul de către Doru Todericiu, acesta a fost analizat până la cele mai mici detalii și i-a lăsat pe toți cu gura deschisă de ceea ce au văzut. În anul 1967, manuscrisul a fost publicat într-o revistă istorică românească, sub denumirea de „Manuscrisul de la Sibiu”.

O altă parte a cărții cuprinde un raport detaliat al unei „suliţe zburătoare”, cu o rază de acţiune considerabilă şi eficientă, şi al lansării unei rachete în trepte, cu combustibil solid, în oraşul Sibiu, unde se crede că mii de oameni ar fi asistat la evenimentul încheiat cu succes deplin, în anul 1555.

Conrad Haas a descris o racheta acum 500 de ani
Conrad Haas a descris o racheta acum 500 de ani

Întregul document îi este atribuit lui Conrad Haas, un om de ştiinţă, care şi-a pus amprenta serios asupra domeniului ştiinţific din ţara noastră. Datorită acestei scrieri se crede că Haas a fost prima persoană care a conceptualizat rachetele în trepte.

Conrad Haas a fost un militar și inventator care a trăit între anii 1509 și 1576. Acesta a îndeplinit, începând cu anul 1556, importanta funcție de șef al arsenalului, în cetatea Sibiului. Haas era, la vremea sa, un „cercetător” pasionat în domeniul artileriei, materiilor explozive și balisticii, precum și un experimentator deosebit de iscusit. În mod sigur, el avea o inventivitate vecină cu geniul.