Home » Tehnologie & Știinta » Oameni care au schimbat lumea în bine. 5 personalități care au intrat în istorie cu invențiile lor

Oameni care au schimbat lumea în bine. 5 personalități care au intrat în istorie cu invențiile lor

Manolică Anca / 03.09.2021, 16:17
Oameni care au schimbat lumea în bine. 5 personalități care au intrat în istorie cu invențiile lor

Lumea în care trăim astăzi și tot ce ne înconjoară a fost și este puternic influențată de oameni. Fără mințile strălucite din trecut, sigur lumea ar fi fost incompletă sau normalul de astăzi ar fi arătat mult mai diferit. Iată cei mai importanți oameni care au schimbat lumea în bine.

Oameni care au intrat în istorie pentru că au schimbat lumea în bine

Oamenii au schimbat neîncetat lumea în care trăim, continuă și sigur vor continua să facă acest lucru și de acum înainte. Fie că a fost o schimbare benefică sau una care a adus mult rău, acestea și-au pus serios amprenta în evoluția civilizațiilor.

Atunci când vine vorba despre realizarea unei liste cu personalitățile influente care și-au pus amprenta asupra lumii, lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Pentru că, de-a lungul timpului, au existat mulți care au adus și schimbări pozitive, dar și schimbări negative asupra lumii. Mai mult, sunt unii care nici nu apar în scrierile vremii. Așadar, hai să vedem o listă a acelor personalități care sunt cunoscute pentru contribuțiile aduse oamenilor din punct de vedere tehnologic

  • Henri Coandă și avionul cu reacție

Oameni care au schimbat lumea în bine. Henri Coandă
Oameni care au schimbat lumea în bine. Henri Coandă

Supranumit „părintele avionului cu reacție”, marele academician și inginer român a fost fascinat încă de mic de efectele miraculoase ale vântului, motiv pentru care a pus bazele „efectului Coandă”. Iar faptul că a lucrat alături de marele inginer Gustave Eiffel nu face decât să îl propuleze și mai tare.

Coandă a fost primul om care a conceput, proiectat, construit de la zero și pilotat un avion cu propulsie prin reacție. Toate acestea s-au întâmplat în anul 1910. Fiind acoperit cu placaj subțire și având fuselaj de lemn, avionul cu care avea să efectueze prima încercare de zbor a fost scăpat de sub control și s-a lovit de un stâlp.

Totuși, în anul 1934 el a obținut brevetul pentru efectul mecanismului fluidelor, cel care a revoluționat lumea aerodinamicii. Potrivit acestuia, un jet de fluid (fie că este vorba despre un gaz sau lichid) care curge de-a lungul unui perete, are tendința de a adera la acesta.

  • Oameni care au schimbat lumea în bine. Nikola Tesla

Acesta este unul dintre cei mai importanți promotori ai electricității comerciale, care rămas în istorie pentru contribuțiile aduse asupra curentului alternativ (AC). O persoană foarte inteligentă care, însă, era și foarte excentrică, pentru că inventatorul făcea tot felul de experimente care aveau ca scop preluarea conducerii lumii.

Mintea ingenioasă a croatului a fost capabilă de multe lucruri, Invențiile sale șocând pe toată lumea, pentru că toate erau mult prea avansate din punct de veedere tehnologic pentru acele vremuri.  Câteva dintre cele mai cunoscute invenții sunt bobina Tesla, turbina Tesla, energia electrică fără fir, radioul, raxele X sau iluminarea fluorescentă și neonul.

  • Alexander Graham Bell, inventatorul telefonului

Alexander Graham Bell, inventatorul telefonului
Alexander Graham Bell, inventatorul telefonului

Cu siguranță, mulți dintre noi nu am putea concepe această lume fără posibilitatea de a vorbi la telefon, fără a a putea comunica zilnic cu persoanele dragi. Acest lucru nu ar fi fost la fel dacă nu ar fi existat inventatorului telefonului, Graham Bell. Pe lângă această invenție, el a mai fost pasionat și de domeniul medical, motiv pentru care a perfecționat felul în care persoanele cu probleme de auz învață să comunice.

  • Oameni care au schimbat lumea în bine. Inventatorul telegrafiei fără fir

Guglielmo Marconi sau „părintele radioului modern” a fost fost un alt om important în istoria noastră. Om de știință și întreprinzător, el a pus bazele comunicării telegrafice fără fir în secolul al XIX-lea. Datorită lui, astăzi ne bucurăm cu toții de radio. Invenția care părea un lucru foarte ciudat a uimit Londra când a fost prezentată de către Marconi, pentru că aparatul era capabil să transmită semnale la distanță, fără a fi nevoie de vreun fir.

Oameni care au schimbat lumea în bine. Guglielmo Marconi
Oameni care au schimbat lumea în bine. Guglielmo Marconi

El a continuat să experimenteze lucruri, reușind, peste numai un an, să transmită semnale pe o distanță de șase kilometri. În anul 1902, aparatul lui reușea să transmită unde peste Atlantic. Însă, cea mai mare recunoștință avea să fie atunci când i-a pus la dispoziție aparatul președintelui Americii pentru a transmite mesaje regelui Angliei.

  • Alan Turing, inventatorul calculatorului

Alan Turing, inventatorul calculatorului
Alan Turing, inventatorul calculatorului

Alan Turing avea să facă o descoperire fără de care este folosită de întreg mapamondul zilnic. Informaticianul, matematicianul și filosoful Turing a format conceptele de „algoritm” și „computație” cu ajutorul mașinii Turing. Inteligența și ingeniozitatea sa avea să fie un element cheie în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Pe atunci,  el era reprezentatul secției de transmitere a mesajelor codificate de către Marina Germană.

Nu puțini au fost cei care au susținut că durata războiului a fost scurtată cu doi ani datorită lui și a reușit astfel să salveze viețile a milioane de oameni. Împreună cu o echipă întreagă de oameni pricepuți la criptarea mesajelor, el a reușit să descifreze mesajele codificate pe care le trimiteau nemții. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără calculatorul special configurat pentru misiunea cu pricina.