Home » Utile » 15 alimente interzise pentru pisici. Ce să nu îi dai niciodată felinei tale să mănânce

15 alimente interzise pentru pisici. Ce să nu îi dai niciodată felinei tale să mănânce

Manolică Anca / 05.01.2022, 08:46
15 alimente interzise pentru pisici. Ce să nu îi dai niciodată felinei tale să mănânce

Când vine vorba de pisica ta, trebuie să te asiguri că are cel mai bun tip de hrană pentru nevoile sale nutriționale. Din când în când, ai putea fi tentat să-i dai resturi de la masă și tratamente speciale, dar ține cont de faptul că anumite alimente pot fi otrăvitoare pentru ea. Iată o listă cu alimente interzise pentru pisici.

Ce să nu îi dai niciodată pisicii tale să mănânce

Pisicile sunt membri ai familiei, tovarășii și confidenții tuturor. Și, în calitate de îngrijitori ai acestora, este firesc să să le răsfeți. Dar unele alimente și tratamente pot prezenta riscuri serioase pentru sănătatea lor. Iată 15 alimente interzise pentru pisici.

  • Ceapă și usturoi

Ceapa, usturoiul, ceapa și ceapa verde pot afecta celulele roșii din sângele pisicilor și pot duce la anemie. Aceste alimente sunt de obicei otrăvitoare atunci când sunt consumate în cantități mari, dar expunerea la forme concentrate de ceapă sau usturoi, cum ar fi amestecul pentru supă de ceapă sau pudra de usturoi, poate fi, de asemenea, toxică.

Pisicile cu simptome de letargie, slăbiciune, apetit redus, gingii palide și urină de culoare portocalie până la roșu închis trebuie duse imediat la veterinar.

  • Ouă crude, carne și oase crude

La fel ca la oameni, consumul de ouă crude sau de carne crudă poate duce la otrăvirea cu salmonella sau E. coli la pisici. Simptomele bolii variază, dar pot include vărsături, diaree și letargie. Salmonella și E. coli pot fi transmise și la oameni, așa că ai grijă să te speli bine pe mâini după ce gătești și ține-ți pisica departe de aceste alimente crude.

Ouăle crude conțin, de asemenea, o enzimă care poate duce la probleme cu pielea și blana. Totodată, ai grijă ca pisica ta să nu mănânce oase crude, pentru că s-ar putea să se înece cu ele, să-și rănească tractul digestiv sau să-și strice dinții.

  • Ciocolată și băuturi cu cofeină

Știm că ciocolata poate fi fatală pentru câini, dar este la fel de otrăvitoare și pentru pisici. Ciocolata conține substanțe numite metilxantine, care pot provoca vărsături și diaree, temperatură corporală ridicată, tremurături musculare, ritm cardiac anormal, disconfort abdominal, sete crescută și convulsii.

Metilxantinele se găsesc, de asemenea, în băuturile cu cofeină și trebuie evitate. Ca regulă generală, ciocolata neagră este mai periculoasă decât cea cu lapte și cea albă.

Alimente interzise pentru pisici
Alimente interzise pentru pisici
  • Alcool

Băuturile alcoolice și alimentele care conțin alcool pot fi periculoase pentru pisica ta. Ingerarea poate provoca vărsături, diaree, tremurături, dezorientare, probleme de respirație, comă și chiar moarte.

  • Aluat crud

De asemenea, este important să îți tii pisica departe de aluatul crud. Acesta provoacă expansiune în stomac sau creează alcool în stomac. Dacă crezi că pisica ta a ingerat chiar și o cantitate mică de alcool, du-o imediat la veterinar!

  • Lapte și produse lactate

Chiar dacă pisicii tale îi place să bea lapte, acesta nu este neapărat bun pentru ea. Pisicile au probleme în a digera lactoza din lapte, ceea ce poate provoca o deranjare a stomacului sau diaree. Majoritatea pisicilor sunt expuse la lactoza din laptele mamei lor doar atunci când sunt pisoi.

Deoarece pisicuțele beau doar din laptele mamei lor timp de câteva săptămâni, sistemele lor digestive nu sunt adesea echipate pentru a face față unei reintroduceri a lactozei. Așadar, deși unele pisici nu au probleme în a tolera laptele, nu se recomandă să bea altceva decât laptele mamei lor în timp ce sunt micuți, din cauza posibilității apariției unor probleme digestive.

  • Struguri și stafide

Chiar și o cantitate mică de struguri și stafide poate provoca îmbolnăvirea pisicii tale. Acestea pot duce chiar la dezvoltarea rapidă a insuficienței renale. În decurs de 12 ore de la ingestie, uneori apar vărsături. Alte semne care pot apărea în decurs de 24 de ore includ letargie, diaree, reducerea apetitului, dureri abdominale, scăderea urinării și dureri abdominale.

Deși nu este clar de ce, strugurii și stafidele pot provoca insuficiență renală la pisici și chiar și o cantitate mică poate îmbolnăvi o pisică. Vărsăturile repetate și hiperactivitatea sunt primele semne.

  • Ton

Cărei pisici nu îi place tonul? Acest pește poate servi ca un răsfăț ocazional pentru pisica ta, dar ar trebui să eviți să o hrănești cu o dietă bogată în ton. Tonului îi lipsesc mai mulți nutrienți de care pisicile au nevoie pentru a se menține sănătoase, iar prea mult ton poate duce la otrăvirea cu mercur. Și, așa cum am spus mai sus, nu ar trebui să îi dai niciodată pisicii tale ton crud.

  • Hrană pentru câini

Deși mâncarea pentru câini nu este toxică pentru pisici, felina ta are nevoie de un set de nutrienți foarte diferit de cel al unui câine. Hrana pentru pisici trebuie să conțină multă vitamina A, taurină, acid arahidonic și proteine, iar hrana pentru câini are niveluri mult mai scăzute ale acestor nutrienți.

Câinii pot supraviețui cu niveluri mai scăzute de vitamina A și proteine, în timp ce pisicile nu pot. Câinii sunt, de asemenea, capabili să producă taurină și acid arahidonic, dar pisicile trebuie să aibă acești acizi în hrana lor. Fără o cantitate suficientă de taurină, pisicile pot dezvolta boli de inimă, probleme de vedere și dentare.

Prevenirea pisicilor de a mânca alimente periculoase

Viața și bunăstarea pisicii tale depind de tipul de hrană pe care o mănâncă. Ținând alimentele otrăvitoare și periculoase departe de raza ei de acțiune, precum și asigurându-te că ea consumă o hrană echilibrată, o ajuți să rămână sănătoasă.

Dacă observi sau suspectezi că pisica ta a mâncat unul dintre aceste alimente, du-o imediat la medicul veterinar. În timp ce unele dintre aceste alimente pot provoca pisicii tale doar un ușor disconfort, altele pot fi mult mai periculoase pentru sănătatea ei. Dacă ai anumite îndoieli, cere îndrumări de la medicul veterinar.