Home » Utile » Ce este făina cu agent de creștere și care este diferența dintre aceasta și făina simplă

Ce este făina cu agent de creștere și care este diferența dintre aceasta și făina simplă

Ileana Mladinoiu / 04.05.2022, 10:51
Ce este făina cu agent de creștere și care este diferența dintre aceasta și făina simplă

Făina este unul dintre cele mai frecvente produse sub formă de pulbere folosită în prepararea și coacerea alimentelor. Făina este obținută prin măcinarea boabelor de grâu sau a altor semințe de  plante cultivate în multe țări din lume. Făina este un component indispensabil al alimentelor majorității popoarelor lumii. Se folosește la prepararea diverselor rețete precum pâine, paste, clătite sau produse de patiserie. Există multe tipuri de făină care pot fi diferențiate în special datorită proprietăților tehnologice ale proteinelor care le compun.

Diferența dintre făina simplă și făina cu agent de creștere

Unul dintre cele mai recunoscute tipuri de făină este făina universală sau simplă. După cum sugerează și numele, acest tip de făină este foarte utilizată și în cât mai multe feluri. Se găsește adesea în magazinele alimentare locale și este folosită ca bază pentru alte tipuri de făină.

Făina universală sau simplă este făcută din grâu dur și grâu moale. Acest tip de făină conține gluten și, în general, se estimează că are 8-11% proteine ​​​​​​în fabricarea sa. Făina simplă are o textură fină, obținută prin măcinarea din partea interioară a bobului de grâu. Acesta nu conține nici germenul, nici tărâțele, iar făina este de culoare albă.

Alte tipuri de făină universală/simplă includ: făină îmbogățită, albită sau nealbită. Făina albită conține mai puține proteine ​​​​sau gluten decât făina nealbită. Fiecare tip de făină are propriile utilizări în diverse produse. Pe de altă parte, făina îmbogățită a adăugat și vitamina B precum tiamina, niacina, riboflavina și acidul folic.

Făina simplă nu crește fără adăugarea unui agent de dospire sau după cum spune rețeta. Făina universală poate fi găsită în cantități mari și poate fi păstrată într-un loc răcoros și uscat timp de aproximativ opt luni într-un recipient bine închis. De asemenea, acest gen de făină poate fi refrigerată până la aproximativ un an.

Ce este făina cu agent de creștere

Făina cu agent de creștere este tipul de făină care conține drojdie și sare. Drojdia, sau praful de copt, este responsabilă pentru creșterea făinii.

Din punct de vedere al valorii nutritive, făina self-rising, adică făina care crește singură, are un conținut scăzut de proteine, iar aplicarea ei în rețetele de copt nu necesită în general praf de copt sau sare adăugată.

Făina de auto creștere/auto-crescătoare poate fi făcută din făină universală. Rețetele pentru acest tip de făină variază, dar metoda este simplă. Pur și simplu amestecați 1 linguriță și jumătate de praf de copt cu ¼ linguriță de sare într-o cană cu făină simplă. Combinația tuturor elementelor/ingredientelor va avea ca rezultat o făină auto-crescătoare.

O altă diferență majoră între aceste două tipuri de făină este gustul lor. Făina obișnuită nu are gust, în timp ce făina auto-crescătoare are un gust ușor sărat. Deoarece ambele tipuri de făină sunt similare în privința culorii și aspectului, testul este adesea metoda folosită pentru a identifica un tip de făină față de altul. În multe rețete de copt, se indică de obicei tipul de făină implicat în proces.

Principala diferență dintre cele două

Rezumând, principala diferență dintre făina obișnuită și făina cu agent de creștere este în compoziția celor două tipuri. Făina simplă nu conține ajutor sau ingrediente suplimentare, în timp ce făină auto-crescătoare conține făină universală, praf de copt și sare. Praful de copt acționează ca un agent de dospire în făină.

O altă diferență este conținutul de proteină al celor două tipuri de făină. Faina obisnuită/simplă are un conținut de proteine mai mare decât cel al făinii obținute automat.

Făina auto-crescătoare poate fi făcută din făină universală, în timp ce făina universală/simplă poate fi făcută doar prin măcinarea boabelor de grâu moale și grâu dur, fără să conțină agenți de dospire. În plus, devine o componentă pentru a face făină auto-crescătoare.

Făina cu agent de creștere ar trebui folosită numai atunci când o rețetă necesită un astfel de gen de făină, deoarece sarea și praful de copt (care este un agent de dospire) au fost adăugate și distribuite uniform prin făină.