Home » Politică » Alegeri parlamentare: rezultate, prezența la urne – LIVE TEXT

Alegeri parlamentare: rezultate, prezența la urne – LIVE TEXT

George Stanciu / 12.12.2016, 08:07
Alegeri parlamentare: rezultate, prezența la urne – LIVE TEXT

Aici veți găsi rezultate alegeri parlamentare, prezența la urne, precum și toate informațiile necesare.

UPDATE: Rezultatele alegerilor parlamentare după numărarea a 98% din voturi sunt următoarele: PSD obţine peste 40% din voturi, urmat de PNL la distanţă de 20 de procente. Intră în Parlament USR, ALDE şi UDMR. Toate detaliile despre rezultatele alegerilor parlamentare sunt aici.

UPDATE: Dosare penale deschise la Sibiu, în urma unor incidente înregistrate la alegerile parlamentare.

UPDATE: Un admnistrator IT și-a spart capul la o secție de votare, dar continuă să scaneze cărți de identtitate. Toate detaliile sunt aici.

UPDATE: La ora 13.00, peste 3 milioane de alegători au votat la alegerile parlamentare, prezenţa la nivel naţional fiind de 16,68%, cel mai mare procent fiind înregistrat în judeţul Teleorman, 21,17%, în timp ce în Maramureş este cea mai mică prezenţă din ţară, de 21,11%. În Bucureşti, prezenţa este de 17,27%.

UPDATE: Peste 25.000 de români au votat până la ora transmiterii acestei ştiri la secţiile deschise în afara ţării, pentru acest tur de alegeri parlamentare, din care peste 10.000 în Republica Moldova, peste 4.000 în Italia şi peste 2.500 în Spania.

Conform datelor furnizate de Biroul Electoral Central (BEC), în Republica Moldova au votat 10.699, în Italia – 4.196, Spania – 2.525, Germania – 1.348, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord – 1.147, Franţa – 852, Belgia – 738, Ungaria – 436, Austria – 387, Portugalia – 51.

UPDATE: Peste 2,2 milioane de alegători au votat până la ora 12.00, prezenţa la nivel naţional fiind de 12,47%, cel mai mare procent fiind înregistrat în judeţul Teleorman, 17,49%, în timp ce în Maramureş este cea mai mică prezenţă din ţară, de 8,21%. În Bucureşti, prezenţa este de 12,63%.

UPDATE: Au fost înregistrate 18 sesizări privind probleme la alegerile parlamentare. Cele mai multe dintre ele s-au înregistrat în mediul urban, adică 11, potrivit purtătorului de cuvânt al MAI. Dintre ele amintim cazul unui bărbat care a încercat să voteze fără a avea drept de vot și cazul unei femei care a încercat să voteze cu o carte de identitate expirată, având la ea și cartea de identitate nouă.

UPDATE: Votul din diaspora va conta foarte mult pentru acest tur de alegeri parlamentare. Până acum, peste 17.000 mii de români aflați în străinătate și-au exprimat opțiunile de vot. Mai multe detalii găsiți aici.

UPDATE: O femeie din Iași este cercetată de Poliție. Ea este acuzată de vot multiplu la alegerile parlamentare, deoarece și-ar fi exprimat opțiunea de vot și în numele soțului ei, care nu ar fi putut să se deplaseze la secție. Toate detaliile sunt aici.

UPDATE: Prezența la vot la alegerile parlamentare, ora 11.00 – Conform datelor furnizate de Biroul Electoral Central (BEC), până la ora 11.00 au votat 1.573.639 de persoane. Mai multe detalii sunt disponibile aici.

UPDATE: Politicieni la vot, alegeri parlamentare 2016 – Traian Băsescu, Dacian Cioloș, Gabriela Firea, Liviu Dragnea, Victor Ponta și Nicușor Dan au făcut declarații după ce au votat.

UPDATE: Noi detalii despre prezența la vot la alegerile parlamentare din 2016: Până la ora 10.00, peste 900.000 de persoane cu drept de vot din România și-au exprimat opțiunile de vot.

UPDATE: Probleme la alegerile parlamentare: BEJ Alba a decis sâmbătă seară ca ştampilele de control greşite, inscripţionate cu numărul de circumscripţie al altor judeţe, să fie folosite la turul de alegeri parlamentare de duminică, precizând că eroarea materială trebuie să fie consemnată de fiecare din cele 390 secţii de votare unde s-a înregistrat această situaţie. Mai multe informații aici.

Conform unei hotărâri a Biroului Electoral Judeţean Alba, în 390 de secţii din cele 440 existente în judeţul Alba au fost greşite ştampilele de control, fiind tipărit eronat numele circumscripţiei electorale pe amprenta de cauciuc a ştampilei.

UPDATE: Acte necesare la alegerile parlamentare, secții de vot, interdicții: în acest articol aveți toate informațiile de care aveți nevoie pentru a vota la alegerile parlamentare.

UPDATE: Prezența la urne: Prezenţa la urne în prima oră de la deschiderea secţiilor de vot a fost de aproximativ 1%. Cel mai mare procentaj a fost înregistrat în judeţul Olt – 1,58%. Vezi unde e cea mai mică prezență la vot.

UPDATE: Gabriela Firea şi-a exprimat votul la turul de alegeri parlamentare 2016, declarând la ieşirea din secţie că a votat cu foarte mare încredere pentru ”un Parlament eficient şi pentru un guvern căruia să îi pese de români”. Ce a mai declarat Gabriela Firea.

UPDATE: Votul în diaspora la alegerile parlamentare 2016 a început de ieri noapte, din cauza diferenței de fus orar, în Noua Zeelandă. Ultimii vor vota românii aflați în vestul Statelor Unite, când în Romania va fi deja luni dimineață. Mai multe detalii despre votul din diaspora aici.

Rezultate alegeri parlamentare

Aici vor fi publicate rezultatele alegerilor parlamentare din 11 decembrie, în care partidele consacrate luptă fie alături, fie împotriva partidelor nou-apărute pe scena politică

Rezultate alegeri parlamentare: ce spun sondajele

Ultimul sondaj apărut în presă vine de la IRES, iar rezultatele obținute de partide pot fi consultate mai jos: Sondajul a fost efectuat în zilele de 6 și 7 decembrie, fiind folosită metoda interviurilor telefonice, iar prezența la vot este estimată la 42% de către Dan Jurcan, sociolog IRES.

Rezultate alegeri parlamentare – clasamentul partidelor în sondajul IRES

  • PSD: 44%
  • PNL: 23%
  • USR: 7%
  • ALDE: 6%
  • PMP: 6%
  • UDMR: 5%
  • PRU: 4%
  • Candidați independenți: 3%
  • Alte partide: 2%

Rezultate alegeri parlamentare – prezența la vot estimată de sondajul IRES

  • 42% sigur vor vota
  • 28% probabil vor vota
  • 21% sigur nu vor vota
  • 6% probabil nu vor vota
  • 3% sunt indeciși

Rezultate alegeri parlamentare – hotărârea cu privire la partidul votat

  • 73% erau hotărâți dinaintea începerii campaniei electorale
  • 26% s-au decis în timpul campaniei cu cine să voteze

Rezultate alegeri parlamentare – mediile de informare ale respondenților

  • 87% s-au informat de la televizor
  • 10% s-au informat din alte surse (ziare, site-uri de știri, rețele sociale)
  • 3% s-au informat direct de la partide

Rezultate alegeri parlamentare – influențe în timpul campaniei electorale

  • 66% nu și-au schimbat opțiunea de vot în timpul campaniei
  • 8% spun că și-au modificat opțiunea de vot
  • 14% nu au urmărit campania

Modul de vot la alegerile parlamentare

Alegerile parlamentare din 2016 se desfășoară în ziua de duminică, 11 decembrie 2016. Campania electorală pentru alegerile parlamentare de luna viitoare a început în data de 11 noiembrie, încheindu-se data de 10 decembrie, cu o zi înainte de alegeri. Legea interzice campania electorală în ziua alegerilor.

Aceste alegeri presupun un sistem de vot diferit față de tururile de scrutin din 2008 și din 2016. Asta înseamnă că votează pe liste și nu nominal, așa cum s-a întâmplat acum 4 și acum 8 ani. Decizia a fost susținută atât de parlamentarii din grupul aflat la putere, cât și de cei ce se află în opoziție. Legea cu privire la noul format de vot a fost promulgată în data de 20 iunie 2015.

Prin această metodă de vot, un deputat va deservi 73.000 de cetățeni dintr-un județ, iar un senator va reprezenta 168.000 de votanți. Ca urmare a acestui tur de scrutin, vor intra în Senat 134 de persoane, iar în Camera Deputaților, 308 de candidați.