Home » Când, unde, cum » Curiozități despre aur. 7 lucruri fascinante despre prețiosul metal

Curiozități despre aur. 7 lucruri fascinante despre prețiosul metal

Manolică Anca / 22.11.2021, 17:03
Curiozități despre aur. 7 lucruri fascinante despre prețiosul metal

Aurul este considerat unul dintre cele mai prețioase metale din lume, atât pentru luciul său, cât și pentru rezistenţa sa la acțiunea agenţilor corozivi. De-a lungul timpului, cercetătorii au descoperit numeroase curiozități despre aur, unele fiind de-a dreptul fascinante. Află-le și tu în rândurile de mai jos.

Curiozități despre aur

Ştiai că aurul este singurul metal de culoare galbenă în stare pură? Desigur, și altele pot căpăta o nuanță gălbuie, însă numai după ce oxidează sau interacționează cu alte metale. Nu degeaba este considerat aurul unul dintre cele mai prețioase metale, iar cei mai inteligenți investitori își păstrează multe ditre investiții sub formă de lingouri de aur sau bijuterii. Hai să aflăm cele mai interesante curiozități despre aur.

  • Apa ar putea deveni aur

Un grup de oameni de ştiinţă din Australia au descoperit că, în anumite cazuri, cutremurele pot transforma apa în aur! Acest lucru paote avea loc atunci când seismele lărgesc fisurile unei roci care conţine apă, ceea ce duce la o reacţie termică ce dă voie aurului să se dizolve în apa din rocă. Aurul lichid se va scurge, apoi, prin fisuri şi se va solidifica.

  • Curiozități despre aur. Curge prin vene

Deși ar putea suna ciudat, ei bine da, corpul nostru conține aur! În medie, fiecare om are în organism circa 0,2 miligrame de aur, mare parte regăsindu-se în sânge. Însă, făcând o comparație, pentru a obţine o monedă de opt grame de aur, va fi nevoie de 40.000 de persoane.

Şi unele plante, precum caprifoiul, conţin aur. Ele îl absorb din pământ. Însă, de departe, cea mai mare sursă de aur se regăsește în adâncurile mărilor și oceanelor, unde se estimează că ar fi 10 milioane de tone de metal galben prețios.

  • Aurul picat din cer

Se pare că depozitele de aur care se regăsesc astăzi pe Pământ provin din spațiu. În urmă cu mai bine de 200 de milioane de ani, o succesiune de meteoriţi au „bombardat” planeta, lăsând în urma lor minereuri de aur.

Curiozități despre aur
Curiozități despre aur
  • Medaliile de aur nu sunt sunt 100% din aur

Medaliile de aur primite astăzi în competițiile sportive au doar 1,34% aur. Mai exact, începând cu Olimpiada din 2012 de la Londra, medaliile de aur conţin 92,5% argint, 6,16% cupru şi 1,34 aur. Potrivit regulamentului, indiferent de mărime, ele trebuie să aibă în compoziția lor 550 de grame de argint şi şase grame de aur. Astfel, valoarea unei medalii de aur este de aproximativ 500 de dolari.

  • Curiozități despre aur. Cel mai mare lingou

O companie a corporaţiei Mitsubishi produce cel mai mare lingou de aur din lume. Acesta cântăreşte 250 kg! În anul 2005, când lingoul a fost expus într-un muzeu japonez al aurului, acesta avea o valoare estimată la 3.684 de milioane de dolari. În 2019, acesta a ajuns să valoreze 10.325 de milioane de dolari.

  • Verighetele care „slăbesc”

Dacă ți s-a părut la un moment dat că verigheta ta devine din ce în ce mai mică, ei bine, ai văzut bine! Se pare că, în fiecare an, prin simplul fapt că este purtată, verigheta pierde circa şase miligrame de aur.

Această descoperire i se datorează unui chimist austriac, care şi-a cântărit săptămânal bijuteria, în fiecare joi, vreme de un an. La fiecare cântărire, verigheta cântărea cu 0,12 miligrame mai puțin. Potrivit cercetătorului, acest lucru se întâmplă din cauza frecării impurităţilor de pe piele cu aurul.

  • Curiozități despre aur. Este comestibil

Aurul este comestibil şi se pare că nu își afectează sănătatea, prin faptul că aurul comestibil trece prin aparatul digestiv uman fără a fi absorbit în sânge. Condiţia este ca foiţele, fulgii sau praful de aur consumat să fie din aur pur de 24 de carate.

Așadar, dacă ajungi în New York, poți mânca cu încredere un burger de la restaurantul „666 Burger”, făcut cu homar, caviar, trufe şi o chiftea din carne de vită învelită în şase foiţe de aur. Dar la atâtea bunătăți, sigur că prețul este pe măsură. 666 de dolari!