Home » Când, unde, cum » Aurul României. Cât aur are țara noastră și unde se află de fapt

Aurul României. Cât aur are țara noastră și unde se află de fapt

Cojocaru Cristian / 20.08.2021, 14:18
Aurul României. Cât aur are țara noastră și unde se află de fapt

Aurul României reprezintă o cantitate importantă a metalului prețios însă, de-a lungul anilor, acesta nu a mai fost înapoiat cum de altfel, nici reîntregit. Unde se află astfel tezaurul țării și cum a ajuns acolo?

Aurul României a fost împărțit pe mai multe teritorii

Datele cu privire la balanța de plăți a României din perioada 1986-1989 nu au mai fost raportate către FMI. Acest lucru s-a întâmplat pentru că la acea vreme, au fost vândute 80 de tone de aur, condiția fiind ca, după achitarea datoriei externe, acesta să fie reîntregit, lucru care nu s-a mai întâmplat niciodată.

Această cantitate de aur a fost vândută la cele mai bune prețuri, timp de un an de zile, pe mai multe piețe internaționale, fiind încasată uriașa sumă de 1.040 de milioane de dolari. Banii au fost ulterior folosiți pentru ca datoriile externe să fie achitate. În anul 1989, au fost cumpărate înapoi 21 de tone de aur, însă, Revoluția de la sfârșitul anului a făcut ca această acțiune să fie stopată.

Trei ani mai târziu, prețurile la aur de pe piețe internaționale au scăzut drastic, astfel că prioritățile autoriăților române de după Revoluție au fost altele. Potrivit datelor din anii ’90, vânzările au fost reluate și publicate de către FMI. La momentul actual, România are în depozitele națioanle și internaționale 103,6 tone de aur. Potrivit prețurilor internaționale din data de 31 mai 2021, această cantitate de aur valorează suma de 5,2 miliarde de euro.

În aceste cifre nu este inclusă și cantitatea de aur care se află la Moscova, adică 91,48 de tone de aur, care a fost trimis spre păstrare în anul 1916, alături de monede de aur și argint dar și valori naționale. Din această cantitate impresionantă de aur, cea mai mare parte rămâne în continuare în capitala Rusiei.

aurul româniei
O parte din aurul Romaniei se afla depozitat in Anglia

77 de grame de aur au fost recuperate după Revoluție

Chiar dacă URSS și popoorul sovietic au privit mereu această valoare ca fiind una ce aparține poporului român, în continuare tezaurul nostru este păstrat acolo. În Primul Război Mondial, România a luptat de partea Antantei, iar după ce a numărat mai multe înfrângeri, s-a decis depozitarea tezaurului Băncii Națioanle la Iași.

La acea vreme, Banca care avea un capital integral privat a colectat rezervele de aur ale cetățenilor, crezând că reprezintă cel mai sigur loc de depozitare al acestuia. 91 de tone de aur erau reprezentate de monde rare și bijuterii, în timp ce 2,4 tone reprezenta rezerva de aur a BNR și era sub formă de lingouri.

În data de 12 decembrie s-a decis ca  imensa cantitate de aur urma să fie îmbarcată în 17 vagoane, plecând din gara Iași spre Moscova. Rușii au garantat siguranța tezaurului pe timpul transportului precum și pe parcursul păstrării. În momentul în care un reprezentant al BNR a mers la Moscova cu una dintre cheile încăperii în care se află tezaurul, acesta a fost expulzat din Rusia.

Relațiile dintre România și URSS s-au îmbunătățit în anul 1935, astfel că, datorită lui Nicolae Titulescu, în țară au venit înapoi 17 vagoane care conțineau 1.443 de lăzi. Sigiliile BNR au fost rupte iar în ele se mai aflau doar o parte din bunuri, însă nici urmă de aur. Respectivele lăzi conțineau doar cărți, tablouri și documente istorice.

Cea de-a doua restituire a avut loc în anul 1956, atunci când sovieticii au decis să trimită înapoi mai multe opere de artă, numărând 1.350 de tablouri și peste 2.500 de obiecte de artă medievală. În anul 2008, singurul aur care s-a întors în țară au fost 12 monede de aur care cântăresc 77 de grame, din cele 93,4 tone de aur.