Home » Cum să faci orice » Găluște de griș rețetă. Cum se fac și ce e bine să adaugi ca să iasă pufoase. Trucuri prețioase

Găluște de griș rețetă. Cum se fac și ce e bine să adaugi ca să iasă pufoase. Trucuri prețioase

Ileana Mladinoiu / 02.02.2022, 12:11
Găluște de griș rețetă. Cum se fac și ce e bine să adaugi ca să iasă pufoase. Trucuri prețioase

Dintre preparatele pe bază de griș, cum ar fi crochetele la cuptor sau coapte în untdelemen, fac parte și găluștele. Grișul este obținut din diferite cereale. În India și în Orientul Mijlociu este folosit la prepararea unor deserturi.

Găluște de griș rețetă. Cum se fac. Ingrediente și mod de preparare

Italienii fac gnocchi din lapte, griș, ou, parmezan și nucșoară. În Africa, la mare căutare este grișul de manioc și cel de orz, în timp ce grișul de orez este foarte popular la asiatici. Americanii obișnuiesc să includă grișul la un mic dejun cu cereale.

La români, grișul este unul dintre ingredientele necesare preparării supelor, mai ales ale celor de pasăre (pui, cocoș, curcan, rață, găină etc.).

Rețeta găluște de griș pentru supe

Ingrediente:

  • 2 ouă mari;
  • griș;
  • sare

Mod de preparare găluște de griș:

Se pune jumătate din cantitatea de supă la fiert. Se bat bine albușurile, apoi se toarnă grișul în ploaie și se amestecă până ajunge să aibă consistența unei smântâni groase sau a unei mămăliguțe moi.

Se adaugă gălbenușurile și se amestecă repede. Se trage cratița cu supă deoparte ca fiertul să devină mai lin și se pune în ea cu lingurița din compoziția de griș. Ca să iasă găluștile în formă ovală, se înmoaie lingurița în supa fierbinte, se ia cu ea din compoziție și se dă drumul ușor în cratiță, introducând lingurița în supa fierbinte.

Se acoperă și se lasă să fiarbă. Când sunt fierte se adaugă restul de supă. Nu se fierb în toată supa deoarece grișul absoarbe supa. Se pot fierbe găluștile și în apă după care se scot și se pun în supă.

Rețeta găluște de griș cu unt

Ingrediente:

  • 2 ouă;
  • 1 lingură de unt (25 de g);
  • griș
  • Mod de preparare

Se pune într-un castron untul, se freacă folosind o lingură de lemn până devine spumă. Se adaugă două gălbenușuri, se amestecă apoi albușurile spumă. Se pune repede în ploaie atâta griș până se face o compoziție moale.

Se ia imediat cu lingurița și se pune în supa care fierbe încet. Se fierb găluștele acoperind vasul. Întâi se încearcă una-două. Dacă se desfac, se mai pune griș.

Trucuri/sfaturi pentru găluște pufoase

Calitatea grișului: Grișul trebuie să aibă o granulație uniformă, deși nu este recomandat să fie foarte fin ca faina.

Încorporarea grișului: Pentru a obține găluște de griș pufoase este necesar să-l încorporați treptat, cu mișcări lente. Este ca atunci când faceți un chec.

La început, compozitia obținută este destul de moale. După timpii de odihnă, 10-15 minute, într-un mediu răcoros, grișul se umflă și compoziția devine mai legată.

În cazul în care găluștele se vor  împrăștia în oală, când le dați la fiert, înseamnă că ați uitat de timpii de odihnă.

Cum se face modelarea găluștelor de griș

Modelarea găluștelor se face ușor când compoziția și-a schimbat consistența. Dacă se întâmplă să se desprindă greu de pe lingură, veți umezi cu apă lingura. Pentru aceasta, umpleți o cană cu apă și introduceți lingura în ea ori de cate ori este nevoie. Dar, cea mai bună variantă rămâne să înmuiați lingura în supa caldă.

Găluștele pot fi modelate mai mari sau mici, însă, nu uitați că ele își modifică volumul, aproximativ de trei ori.

Cum se fierb găluștele de griș

Găluștele de griș pot fi fierte, așa cum am mai spus în rețetă, în apă sau direct în supa de pasăre, de exemplu. Va împrumuta din gustul supei. Dacă găluștele se întind în oală și vor rămâne fărâmituri, le veți îndepărta cu o spumieră sau veți strecura din nou supa.

Pentru a obține cele mai pufoase găluște de gris, imediat ce au clocotit, turnați o cană de apă rece peste toate găluștele.

Evitați întărirea găluștelor de griș. Lăsați-le să fiarbă la foc mic, aproximativ 12 minute, mai mult sau mai puțin în funcție de mărimea lor. Gospodinele experimentate spun că se pot întoarce o singură dată pe partea cealaltă, dar cu grijă să nu se rupă. Este un pas opțional.

După fierberea găluștelor, se stinge focul și se pune capacul. Se mai lasă 10 minute sub capac, în abur.

Și, la final, dacă ați cumpărat mai mult griș, să știți că el se păstrează bine câteva luni într-un recipient etanș, ferit de căldură și umiditate.