Home » Cum să faci orice » Prăjitura Cartof – ingrediente și mod de preparare. Este ușor de făcut și incredibil de bună

Prăjitura Cartof – ingrediente și mod de preparare. Este ușor de făcut și incredibil de bună

Manolică Anca / 02.02.2022, 09:46
Prăjitura Cartof – ingrediente și mod de preparare. Este ușor de făcut și incredibil de bună

Prăjitura Cartof este unul din deserturile care se regăseau pe vremuri în toate cofetăriile sau pe care bunica ni-l pregătea cu mare drag. În formă rotundă sau cilindrică, pudrată din belșug cu cacao, cu un interior ca cel al unui salam de biscuiți, prăjitura este rapidă de preparat, delicioasă și economică. Iată pașii simpli care trebuie urmați.

Cum prepari prăjitura Cartof

Prăjitura Cartof este foarte ușor de preparat, din numai câteva ingrediente ieftine. Este pe bază de biscuiți și nu necesită coacere. Pe lângă ingredientele de bază din lista de mai jos, se mai pot adăuga fructe uscate, confiate, bucăți de ciocolată, nucă de cocos, coajă de portocală, rahat, totul după preferințele fiecăruia. Iată pașii de preparare.

Ingrediente

  • 450 g de biscuiți petit beurre
  • 100 g de migdale
  • 250 ml de lapte
  • 50 g de coajă de portocală
  • 100 g de unt topit (unt gras, cu cel puțin 80% grăsime)
  • o lingură de superesență de vanilie
  • o lingură de superesență de rom
  • 40 g de cacao
  • 100 g de nuci
  • 150 g de zahăr pudră

Mod de preparare prăjitura Cartof

Pentru început, se mărunțesc biscuiții într-un minirobot de bucătărie, până se obține o pudră cât mai fină. Se poate folosi orice fel de biscuiți, ba chiar și un blat de tort rămas de mai demult.

După ce biscuiții sunt gata, se trece la mărunțirea nucilor și a migdalelor, în același robort de bucătărie. Pentru cei care nu sunt fani migdale, pot la fel de simplu să folosească doar nucă. Apoi, se amestecă toate cele trei ingrediente, după care se adaugă peste cacaoa și zahărul pudră, urmând a se amesteca din nou foarte bine.

Prăjitura Cartof
Prăjitura Cartof

Peste aceste ingrediente de bază se mai poate adăuga orice se dorește, după preferințe, așa cum am menționat mai sus. În rețeta Jamilei Cuisine, gospodina a adăugat coajă de portocală.

Între timp, se încălzește puțin laptele, dar nu în așa fel încât să ardă la degete, după care se adaugă în bol, peste celelalte ingrediente. Se adaugă apoi și untul topit și ușor răcit, esențele, după care se amestecă bine, până se obține un fel de pastă de o consistență ușor lipicioasă, care se poate modela. Se lasă circa 15 minute deoparte, timp în care trebuie să se absoarbă bine lichidul.

După ce a trecut acest timp, se ia din compoziție, se modelează cât să arate ca un cartof (mai mare sau mai mic, după preferințele fiecăruia), după care se tăvălește prin cacao (pentru aceasta, se poate folosi la fel de bine și nucă de cocos sau nucă măcinată) și se pune pe o tavă.

După ce s-au modelat toți cartofii, se dau la frigider pentru aproximativ o oră, înainte de fi serviți. Prăjitura Cartof va fi apoi numai bună de savurat! Dacă cumva mai rămân cartofi cu ciocolată și pentru a doua zi, ideal ar fi ca aceștia să fie păstrați într-un loc răcoros sau la frigider.

Spor în bucătărie și poftă bună!