Home » Life & Style » 10 locuri de neratat de pe Pământ. Minunile naturii în forme și dimensiuni nebănuite. FOTO

10 locuri de neratat de pe Pământ. Minunile naturii în forme și dimensiuni nebănuite. FOTO

Manolică Anca / 03.05.2022, 11:13

Dacă ar fi să spui care este cel mai frumos loc de pe pământ, sigur nu ai putea să alegi unul singur. Pe o planetă care găzduiește lacuri roz, oceane cristaline pline de viață, dealuri vaste și multicolore, câmpuri verzi de orez ca cele din Indonezia sau peisaje epice de gheață din Antarctica, este foarte greu să te decizi. Am selectat pentru tine câteva locuri incredibile de văzut în întreaga lume.

Locuri de neratat în lume

Minunile naturii sunt de toate formele și dimensiunile. De la Munții Tianzi din China până la defileul Verdon din sud-estul Franței, există o mulțime de locuri incredibile pe întreaga planetă care ar trebui văzute odată în viață. Haide să le descoperim împreună.

1. Deșertul Atacama

Deșertul Atacama
Deșertul Atacama

Situat în nordul statului Chile, deșertul Atacama este cel mai uscat loc de pe planetă. Se întinde pe o suprafață de 105.000 de kilometri pătrați și mulți ar spune că arată mai degrabă ca un peisaj marțian decât unul terestru. Există părți ale deșertului în care nu a plouat niciodată și altele care nu au mai văzut apă de peste 400 de ani.

Imensa întindere are și o salină, salina Atacama, care este cel mai mare depozit de sare din Chile și Valle de la Luna. Aceasta are sculpturi de sare naturală care par a fi făcute de mâna omului.

2. Locuri de neratat din lume. Muntele Everest

Muntele Everest
Muntele Everest

Cu o înălțime de 8.849 de metri, Everest este cel mai înalt munte de pe Pământ deasupra nivelului mării. Vârful este situat între granița dintre Tibet și Nepal, fiind o destinație foarte populară pentru alpiniști.

Una dintre cele mai izbitoare caracteristici ale Muntelui Everest este cascada de gheață Khumbu, un impresionant râu de gheață plin de crevase și predispus la avalanșe, motiv pentru care 25% dintre alpiniștii care au încercat să atingă vârful pe partea nepaleză a muntelui au murit.

3. Craterul Chicxulub

Craterul Chicxulub / Foto: Getty
Craterul Chicxulub / Foto: Getty

Situat în Mexic, acest crater impresionant este cel mai mare descoperit vreodată pe planeta noastră. Aceasta a fost cauzat de un asteroid cu diametrul de 10-15 km care a lovit în urmă cu 66 de milioane de ani și a distrus majoritatea dinozaurilor și peste 70% din speciile planetei. Impactul acestei roci colosale a schimbat clima în mod dramatic.

4. Prăpastia Challenger

Marele Abis
Marele Abis

Se regăsește la capătul sudic al Gropii Marianelor din Pacific, cel mai adânc punct cunoscut de pe fundul mării Pământului. Deși măsurătorile moderne indică o adâncime de 10.916 metri, sonarele indică faptul că ar putea fi și mai adânc.

Adâncul Challenger, denumit după HMS Challenger, care a efectuat primele sondaje în secolul al XIX-lea, găzduiește vulcani subacvatici rari, cum ar fi Eifuku, care emite CO2 lichid la 103°C. Aceștia sunt cunoscuți sub numele de „fumători albi”.

5. Valea Morții

Locuri de neratat din lume. Valea Morții / Foto: Sea Raven Media LLC
Locuri de neratat din lume. Valea Morții / Foto: Sea Raven Media LLC

Este situată în deșertul Mojave, la est de California, fiind unul dintre cele mai fierbinți locuri de pe Pământ (cel mai fierbinte din lume este deșertul Lut, care se poate încălzi până la peste 80°C), cu temperaturi de peste 56°C.

Solul atinge temperaturi și mai neobișnuite, ajungând până la 100°C. Parcul național găzduiește peste 1.000 de specii de plante și animale emblematice, precum linxul, coioții și vulturii.

6. Locuri de neratat din lume. Marea Barieră de Corali

Marea Barieră de Corali din Australia
Marea Barieră de Corali din Australia

Acest recif de corali reprezintă cea mai mare structură creată de un organism viu. Are o lungime de 2.300 de kilometri și este vizibilă din spațiu. Marea Barieră de Corali din Australia se întinde pe o suprafață totală de 344.000 de kilometri pătrați, iar cei mai vechi corali au aproximativ 20.000 de ani.

Aici trăiesc 1.500 de specii de pești, 134 de specii de rechini, 30 de specii de mamifere și câteva specii rare de broaște țestoase. A fost declarat Patrimoniu Mondial UNESCO în 1981, fiind un loc absolut încântător din Oceania.

7. Antarctica

Antarctica
Antarctica

Cel mai rece loc de pe Pământ. La -50°C, Antarctica prezintă un peisaj înghețat unic. Acest continent este practic nelocuibil în timpul iernii, fiind presărat cu o faună sălbatică abundentă, inclusiv specii rare de foci și pinguini.

Deși nu există așezări permanente din cauza climei extreme, 30 de țări au baze științifice în Antarctica. Este una dintre cele mai emblematice zone ale Pământului, care este în mare pericol din cauza încălzirii globale.

8. Pădurea tropicală amazoniană

Pădurea tropicală amazoniană
Pădurea tropicală amazoniană

Pădurea amazoniană din Brazilia se întinde pe o suprafață de 5.500.000 de kilometri pătrați. Aici se regăsesc 390 de miliarde de copaci, o cincime din toate speciile de păsări și 2,5 milioane de specii de insecte. Este cea mai mare pădure tropicală din lume.

Cunoscută ca fiind „plămânul” planetei, pădurea s-a format în urmă cu 50 de milioane de ani, în timpul Eocenului. Cu toate acestea, defrișările, degradarea pădurilor și incendiile premeditate reprezintă un cocktail periculos care îi amenință supraviețuirea, alături de efectele schimbărilor climatice. Este o comoară naturală unică, aflată în pericol.

9. Locuri de neratat din lume. Zona de conservare Ngorongoro

Zona de conservare Ngorongoro
Zona de conservare Ngorongoro

Acesta este locul în care îi poți admira pe „cei cinci mari” din Africa: elefanții, leii, rinocerii, bivolii și leoparzii. Este situat în Tanzania, între Valea Marelui Rift și câmpiile Serengeti, fiind un paradis pentru observatorii de animale sălbatice.

Și nu doar aceste specii pot fi întâlnite, ci și hiene, zebre, antilope, antilope sălbatice. De asemenea, aici se află lacul Magadi, bogat în ape sărate, care atrage flamingo pe tot parcursul anului.

10. Lacul Silfra

Lacul Silfra
Lacul Silfra

Ajungem în Parcul Național Thingvellir din Islanda pentru a găsi această fisură între plăcile tectonice nord-americană și eurasiatică. Silfra are cea mai limpede apă de pe planetă, cu o vizibilitate de peste 100 de metri.

Lacul este alimentat de izvoare naturale și de apele de topire ale lui Langjökull, al doilea ghețar ca mărime din țară. Este o zonă populară pentru scafandri.