Home » Life & Style » 10 lucruri pe care să nu le faci în timpul cutremurului și imediat după

10 lucruri pe care să nu le faci în timpul cutremurului și imediat după

Ileana Mladinoiu / 21.01.2022, 12:29
10 lucruri pe care să nu le faci în timpul cutremurului și imediat după

Dezastre naturale precum cutremure au loc peste tot în lume. Indiferent dacă suntem sau nu într-o zonă unde se produc seisme, nu vom fi feriți de pericol. De aceea este important să luăm măsuri care se referă la locuința noastră, cât mai ales la propria viață. Cutremurele pot fi mici, mijlocii, de amploare.

Cutremurele mari pot dura câteva minute

În cazul celor mici și medii, durează doar câteva secunde și nu prezintă niciun risc. În casă, unele plafoniere se pot mișca, iar unele obiecte se pot balansa ușor. În aer liber, puteți simți cum se mișcă pământul sub picioare. Dacă vă aflați în apropierea epicentrului cutremurului, s-ar putea să auziți o bubuitură puternică urmată de mișcări intense.

Cutremurele de amploare pot dura câteva minute și pot constitui un dezastru natural dacă epicentrul lor se află în apropierea unei regiuni dens populate sau dacă sunt la o scară suficient de mare pentru regiune. Parterul sau podeaua se vor mișca, poate violent.

Ce să faci în caz de cutremur

Înainte de a ști ce să nu faci în timpul unui cutremur și imediat după, o trecere în revistă a ceea ce trebuie să faci.

Să identifici un loc de adăpost

În zona ta, la locul de muncă și în casă, trebuie să identifici un loc sigur pentru a te adăposti. Acest loc trebuie să fie amplasat într-o zonă în care nu există conexiuni electrice sau echipamente care ți-ar putea pune viața în pericol.

Să nu blochezi căile de evacuare

Fiecare locuință sau clădire are un plan de evacuare în caz de incendiu sau dezastru. Căile de evacuare sunt ieșiri create intenționat pentru a salva vieți omenești. Este important să te  asiguri că ele nu sunt obstrucționate.

Să întrerupi apa, curentul, gazul

În cazul unui seism, riscul de incendiu nu este departe. Deoarece lămpile sunt incandescente, expunerea lor la scurgeri de gaz poate provoca o explozie și amplifica deteriorarea. În plus, prăbușirea clădirilor poate pune oamenii în contact cu energia electrică. Electrocutarea va avea loc și va duce la pierderea de vieți omenești. Din acest motiv, respectarea acestei instrucțiuni este recomandată locuitorilor din zonele cu risc.

De asemenea, înainte de întreruperea apei, este necesar să-ți faci provizii, deoarece după cutremur, alimentarea cu apă poate fi întreruptă.

Să aștepți sfârșitul cutremurului pentru a părăsi locuința

Când are loc un cutremur într-o regiune, s-a constatat că el nu se oprește instantaneu. Se reia câteva minute mai târziu. Pentru a nu fi surprins de o posibilă replică, rămâi în adăpost câteva ore înainte de a te deplasa. După cutremur, nu este recomandat să conduci o mașină sau orice alt vehicul cu roți. Presiunea exercitată asupra solului ar putea determina reluarea seismului.

Să-ți asiguri dulapurile și obiectele grele

Cutremurele mișcă totul în cale, mobila, ustensilele, copacii etc. Pentru a vă proteja dulapurile și alte obiecte grele, trebuie să le atașezi bine de perete. Mobilierul și obiectele libere se pot răsturna, aluneca pe podea sau ar putea fi aruncate violent prin încăpere.

Corpurile de iluminat nestabilizate și panourile de tavan ar putea cădea, ecranul computerului se poate sparge. Alarmele de incendiu s-ar putea declanșa și penele de curent pot apărea.

Cutremur
Cutremur

Ce să nu faci în timpul cutremurului

Să nu stai lângă ferestre

Evită să stai lângă ferestre, acestea sunt fragile și se pot sparge rapid dacă cutremurul ajunge la locul dvs. de refugiu. Într-adevăr, dacă o fereastră se sparge în timp ce sunteți în apropiere, acest lucru vă poate răni grav. Ar fi cu atât mai grav dacă cioburile îți cad în ochi.

În schimb, căută ceva solid, cum ar fi o piesă de mobilier grea sau un stâlp de beton, în care să te ascunzi sau sub o masă. Acest lucru îți va oferi o șansă mai mare de a ieși nevătămat, cu cât mai puține răni posibil.

Să nu urci pe scări sau cu liftul

În timpul unui cutremur, trebuie să rămâi acolo unde te afli. Este într-adevăr recomandat să nu te deplasezi, să părăsești locul în care te afli. Vei fi mai bine protejat dacă rămâi ascuns decât să te muți. Evită să urci scările și ascensoarele în timpul cutremurelor. Circuitul electric este deranjat în timpul șocurilor și poate bloca liftul atunci când funcționează. Mai rău, pot exista cazuri în care clădirea, scările și lifturile se prăbușesc.

Dacă locuiești într-o clădire înaltă, vei simți mai multe oscilații și mai puține decât într-o clădire mică cu un singur etaj. La etajele inferioare, oscilațiile vor fi mai rapide. La fel în casele unifamiliale. La etajele superioare, zguduirea este mai lentă, dar clădirea se va legăna mai mult.

Ce să mai faci înainte, în timpul și după un cutremur

Învață-i pe toți membrii familiei, dacă sunt mari, cum să oprească apa și electricitatea. Etichetează clar pozițiile „deschis” și „închis” pentru apă, electricitate și gaz. Atașează pe pereți aparatele mari, cum ar fi frigiderele. Asigurați electronicele grele și scumpe.

Fixează partea superioară a mobilierului și rafturile grele de perete folosind ancore și elemente de fixare flexibile. Evită să plasezi articole grele pe rafturile superioare. Asigură articolele scumpe sau fragile care ar putea fi costisitoare.

Asigură oglinzile, tablourile și alte obiecte de pe pereți pentru a preveni căderea acestora.

Mută paturile și scaunele departe de șeminee și ferestre. Nu agăța rame de fotografii sau alte obiecte grele de tăbliile patului.

Introdu covorașe antiderapante sub televizoare, computere și electrocasnice mici sau asigure-le cu produse speciale.

Instalează dispozitive sau încuietori pentru copii pe ușile dulapului pentru a preveni căderea conținutului.

Țineți articolele inflamabile și substanțele chimice de uz casnic departe de sursele de căldură și acolo unde este mai puțin probabil ca acestea să se scurgă.

Asigură-ți obiectele în garaj pentru a reduce șansa de scurgeri de materiale periculoase care ar putea deteriora un vehicul.

Pregătește trusa de urgență/o trusă medicală formată din alcool sau betadine pentru dezinfecție, benzi adezive, comprese, un analgezic să reducă durerea, pe lângă orice medicamente necesare pentru sănătatea ta.

Oriunde te-ai afla în momentul unui cutremur, adăpostește-te imediat. Dacă este necesar, mergi într-un loc sigur din apropiere și rămâi acolo până când cutremurul încetează.

Concret, dacă ești în casă

Stai înăuntru.

Adăpostește-te sub mobilierul greu, cum ar fi o masă, birou, pat sau orice piesă de mobilier robustă.

Acoperă capul și trunchiul pentru a te proteja de orice obiecte care cad.

Dacă nu există mobilier rezistent sub care să te ascunzi sau te afli pe un hol, ghemuiește-te lângă un perete interior și protejează-ți capul și gâtul cu brațele.

Dacă te afli într-un mall, intră în cel mai apropiat magazin. Stai departe de ferestre și rafturi cu obiecte grele.

Dacă ești la școală, acoperă-te sub un birou sau masă și ține-te de ea. Întoarce-ți spatele la ferestre.

Dacă ești într-un scaun cu rotile, blochează roțile și protejează-ți gâtul și capul.

Dacă ești afară

Stai afară.

Mergi într-o zonă deschisă, departe de clădiri. Cel mai periculos loc este lângă pereții exteriori.

Dacă te afli într-un loc public aglomerat, refugiază-te într-un loc în care să nu fii călcat în picioare.

Dacă conduci

Încearcă să te oprești într-un loc sigur, unde să nu blochezi drumul. Lăsă drumul liber pentru vehiculele de salvare și de urgență.

Evită podurile, pasajele de sub sau deasupra pasajelor supraterane și străzile mărginite de clădiri care ar putea să se prăbușească.

Oprește mașina și rămâi în ea.

Ascultă radioul pentru indicații de la oficialii serviciilor de urgență.

Nu ieși din vehicul dacă firele electrice au căzut pe el. Așteaptă să vină cineva să te salveze.

Dacă ești într-un autobuz, stai așezat până când autobuzul oprește. Adăpostește-te într-un loc protejat.

Cutremurele pot provoca valuri mari oceanice numite tsunami. Dacă te afli în apropierea unui țărm într-o locație cu risc ridicat în timpul unui cutremur puternic, îndreaptă-te imediat spre interior sau spre un teren mai înalt și așteaptă până când autoritățile au declarat că zona este din nou în siguranță.

Ce faci imediat după cutremur

Stai calm. Ajută-i pe alții dacă poți.

Pregătește-te să simți replici.

Ascultă radioul sau televizorul pentru instrucțiuni de la oficialii de urgență și urmează acele instrucțiuni.

Înlocuiește receptoarele telefonice cu fir în suportul acestora. Utilizează telefonul doar dacă ai nevoie de servicii de urgență.

Puneți încălțăminte rezistentă și îmbrăcăminte de protecție pentru a evita rănirea cauzată de resturi, în special de sticlă spartă.

Fă o verificare a casei pentru a observa eventuale daune structurale sau alte pericole. Dacă crezi că nu prezintă siguranță, nu intra.

Deconectează aparatele și luminile defecte pentru a preveni izbucnirea unui incendiu la revenirea curentului.

Stai departe de pereții de cărămidă. Este posibil ca acestea să fi fost deteriorate sau slăbite și să cadă după cutremur. Nu folosi șemineul dacă coșul de fum a fost deteriorat, deoarece ar putea declanșa un incendiu sau ar putea scăpa gaz.

Dacă trebuie să părăsești casa, adu-ți trusa de urgență și alte lucruri esențiale cu tine. Nu irosi alimente sau apă, deoarece aprovizionarea poate fi întreruptă.

Lucruri esențiale pe care e bine să le știi

Nu aprinde chibrituri și luminile până când nu te asiguri că nu există scurgeri de gaze sau lichide inflamabile. Utilizează o lanternă pentru a verifica serviciile și nu le opri decât dacă sunt deteriorate.

Dacă utilizezi gaz natural în casa ta, sună imediat furnizorul de gaz pentru a raporta orice nelămurire sau pentru a raporta mirosul neplăcut de gaz. Închide conducta principală de gaz dacă știi cum să o faci. Nu-l deschide după aceea. Doar un tehnician de gaz certificat îl poate reporni în siguranță.

Dacă mai ai apă curentă de la robinete, imediat după un cutremur, umple cada și alte recipiente.

Nu spăla toaleta dacă bănuiești că conductele de canalizare pot fi deteriorate.

Fii extrem de atent cu materialele periculoase sau scurgerile. Dacă ai îndoieli, ieși din casă.

Organizează măsuri de salvare dacă oamenii sunt prinși sub moloz sau sunați la serviciile de urgență dacă nu îi puteți ajuta fără a vă pune viața în pericol.

Dacă ai animale de companie, încearcă să le găsești și să le mângâi. Dacă trebuie să le  evacuezi, du-le  la un adăpost prestabilit care acceptă animale.