Home » Life & Style » Care este diferența între crema de zi și cea de noapte

Care este diferența între crema de zi și cea de noapte

Manolică Anca / 01.11.2021, 17:15
Care este diferența între crema de zi și cea de noapte

Aceasta este o dilemă cu care multe femei se confruntă. Este nevoie de o cremă separată pe timp de noapte dacă crema de zi este una hidratantă și sunt mulțumită de ea? Ei bine, da! Specialiștii ne recomandă să acordăm o atenție deosebită îngrijirii pielii și spun că trebuie să alternăm o cremă de față pentru zi cu o cremă de noapte. Iată și explicațiile.

Pe ce să te bazezi atunci când faci o alegere

Toate femeile își doresc să aibă o piele fină, frumoasă, tânără, luminoasă, însă asta necesită și anumite „îndatoriri”. Îngrijirea pielii și mai ales a tenului este extrem de importantă pentru ca rezultatele să fie cele menționate mai devreme.

Cu siguranță, multe dintre femei s-au trezit dezorientate în magazinele de specialiate, în fața a zeci, chiar sute de produse cosmetice și creme, fiecare cu specificul ei, dar toate promițând o piele strălucitoare. Dacă alegerea cremei în funcție de tipul de ten (uscat, normal sau gras) este una ceva mai ușoară, se pare că alegerea unei creme de zi sau de noapte ne poate da mai mari bătăi de cap. Sau poate alegem să o cumpărăm numai pe cea de zi, considerând că o putem folosi și noaptea. Greșit!

Crema de zi și cea de noapte sunt create pentru nevoi diferite, deoarece pielea funcționează diferit în funcție de ritmul circadian. În timpul zilei, pentru a ne proteja, pielea produce mai mult sebum, în timp ce noaptea se produce o vasodilatație a microcirculației, ceea ce conduce la pierdere de apă la nivel epidermic. Totodată, pe timpul nopții are loc și regenerarea celulară.

Diferența între crema de zi și cea de noapte
Diferența între crema de zi și cea de noapte

Diferența dintre crema de zi și cea de noapte

Cremele de zi sunt bogate în antioxidanți și factor de protecție, care au rolul de a proteja pielea, oprind radiațiile ultraviolete și poluarea, formând un fel de scut de protecție. Acestea ajută tenul să își menține vitalitatea, elasticitatea și rezistența pe tot parcursul zilei. Majoritatea dintre ele vitamine (A, B, C, D, E) și minerale (cupru, fier, magneziu, zinc).

Deși unele creme de zi conțin agenți antiîmbătrânire, este bine să le alegem pe cele lipsite de astfel de agenți sau să folosim separat o cremă cu factor de protecție ridicat, deoarece aceste substanțe tind să facă pielea mai sensibilă la acțiunea razelor solare. Cremele de zi sunt de obicei mai fluide, cu o textură non-grasă, lăsând porii să respire, speciale pentru a funcționa și ca bază de machiaj.

De partea cealalată, cremele de noapte sunt mai grase, au consistență bogată, ingredienții fiind prelucrați în așa fel încât să intre adânc în piele, pe tot parcursul nopții. Unele dintre ele conțin acei ingredienți antiaging fotosensibilizanți, cum ar fi alfahidroxi-acizii și retinolul.

Cum în timpul somnului are loc și regenerarea la nivel celular, corpul are uneori nevoie de agenți care să stimuleze acest proces, mai ales în cazul unor nopți pierdute sau a unui somn deficitar. De aceea cremele de noapte oferă acest suport nutrițional, diminuează efectele de îmbătrânire, ajută la menținerea unui ciclu normal de regenerare celulară. Ele sunt făcute în așa fel încât să asigure o hidratare eficientă pe tot parcursul nopții.

Așadar, diferența între crema de zi și cea de noapte este una care cântărește foarte mult în rutina ta de îngrijire a pielii. Nu folosi crema de noapte pe timp de zi, pentru că unele substanțe din care este compusă ar putea avea efecte neplăcute asupra tenului tău. Fiecare cremă este cu treaba ei!