Home » Life & Style » Care sunt florile de vară. Înfloresc la începutul lunii iunie

Care sunt florile de vară. Înfloresc la începutul lunii iunie

Ileana Mladinoiu / 24.05.2022, 11:03

Luna iunie este cea care semnalează venirea verii. Odată cu acest anotimp te poți bucura de o grădină, terasă sau balcon, toate pline de flori frumoase, gingașe, în diverse culori și care emană parfumuri incredibile. Prezența florilor în apropierea oamenilor a reprezentat din cele mai vechi timpuri adevărate oaze verzi, momente de plăcută relaxare.

Flori de vară

Numele celor mai frumoase flori apare adesea în versurile doinelor, baladelor și strigăturilor, dovadă că strămoșii noștri au găsit în flori surse de încântare. Ca să nu mai vorbim de faptul că ființelor dragi li s-au dat de către mulți nume de flori.

Dintre florile de vară, vom alege câteva specii care sunt puțin pretențioase ca modalități de îngrijire și care se pot cultiva atât în grădină, cât pe balcoane și care înfloresc încă din iunie.

Hortensia

Ușor de cultivat, ne place pentru culoarea ei albastră, dar și pentru variațiile de roz și alb. Hortensia este, fără îndoială, unul dintre cei mai frumoși arbuști cu flori din gradină. Foarte potrivită este și pentru cultivarea pe o terasă sau un balcon, deoarece se descurcă foarte bine în ghivece.

După înflorire, trebuie să îndepărtați florile decolorate. Aveți grijă să udați imediat ce solul este uscat, hortensiile urăsc seceta. Un mulci la poalele hortensiei păstrează mai mult timp umiditatea în sol. Tundeți hortensiile, de preferat după înghețuri, în martie.

Trandafirii

Aproape că nu mai au nevoie de nicio prezentare pentru că sunt apreciate de toți. Cățărători sau nu vor da o notă romantică grădinii.

Cea mai veche reprezentare a florii datează de circa 7000 de ani. Pe o medalie găsită într-un mormânt din Altai se află un trandafir în relief.

Gălbenelele

Această plantă, cu flori galbene-portocalii, pe lângă efectul decorativ, are și întrebuințări medicinale. Este o plantă puțin pretențioasă față de climă și sol. Gălbenelele înfloresc totuși mai des în locuri însorite.

Florile pot dura din iunie până toamna, având înălțimea de 30-40 de cm. Se pot păstra bine în apă, ca flori tăiate.

Micșuneaua/mixandra-Matthiola

Cunoscută încă din evul mediu, micșuneaua se cultivă atât în grădină, cât în ghivece, ce se păstrează pe balcoane sau ferestre, pentru florile sale plăcut mirositoare și care pot fi diferit colorate (albe, roz, roșii, violete etc.), simple sau bătute. Mai cunoscută este mixandra de vară care înflorește în perioada iunie-august și se înmulțește prin semințe.

Însămânțarea se face în răsadnițe sau lădițe, în perioada februarie-martie. Când plantele au 2-3 frunzulițe se face repicatul.

Cerceii doamnei-Dicentra

Sunt flori neobișnuite și au formă de inimi. Acestea împodobesc planta de la sfârșitul lunii mai, mai precis începutul lui iunie, până în iulie. Dicentra înflorește mai abundent la soare sau la umbră parțială. Are nevoie de un solul nutritiv, liber și permeabil.

Condurașii, colțunași, condurul doamnei-Tropaeolum

Condurașii sunt plante care pot fi cultivate în grădină sau în ghivece (pe balcon), având flori frumoase, galben-portocalii, pintenate, care durează din iunie-iulie până în octombrie. Există și soiuri urcătoare care se folosesc pentru îmbrăcarea chioșcurilor și a gardurilor.

Floarea de piatră, portulac-Portulaca

Este o plantă puțin pretențioasă față de condițiile de cultură, preferând totuși locuri nisipoase și însorite. Florile pot fi formate din 4-5 petale (flori simple) sau mai multe (flori involte), diferit colorate: roșii, galbene, portocalii, albe etc.

Înflorirea are loc din iunie până toamna, numai pe timp însorit. Spre seară, florile se închid. În timpul vegetației nu este necesar decât să se facă plivitul de buruieni.

Irisul

Este o floare cu nu mai puțin de 325 de specii care sunt disponibile în peste 50.000 de soiuri. Se pare că originea irisului datează din cele mai vechi timpuri. Vechea zeiță greacă Iris, mesagerul personal al zeilor, ale cărei flori îi împodobeau rochia și, pentru oameni, să le vadă, era un semn al binecuvântării ei pe pământ. Grecii antici au plantat chiar iriși pe mormintele soțiilor lor, pentru ca zeița Iris să-i ducă în paradis.

Regii egipteni au fost, de asemenea, mari adoratori ai acestei flori care este adesea reprezentată în palate. O influență grecească pentru a ilustra legăturile lor cu cerul. Irisul simbolizează mai multe lucruri: de la încredere la înțelepciune, speranță și curaj.

Culorile sunt, de asemenea, indicii ale diferitelor lor semnificații: violet (înțelepciune, respect), albastru (speranță, credință), galben (pasiune), alb (puritate, inocență). Există și buchete de iris roz, roșu, verde, maro și chiar unele cu nuanțe negre.

Primula

Cea mai cunoscută specie este primula abconica având frunze mari, late, verzi și flori variat colorate, violet, roz, alb sau purpuriu, dispuse în umbele. Înmulțirea se face prin semințe, însă acest proces fiind mai laborios și de lungă durată (8-10 luni), amatorii își pot procura ghivecele cu primule din florării.

În timpul înfloririi, planta se păstrează în cameră luminoasă, preferând temperaturi nu prea ridicate (12-15 grade C.)

Arum/calla/crinul

Originar din Africa de Sud, semnificația arumului variază în funcție de cultură și de culoare. Calla roșie, de exemplu, este sinonimă cu pasiunea, senzualitatea și fertilitatea. Pe de altă parte, arumul violet simbolizează durerea și este folosit în principal ca floare de doliu. În ceea ce privește arumul alb, acesta este asociat cu dragostea, deoarece este adesea vizibil pe decorațiunile florale ale unei nunți sau pe buchetul miresei.

De asemenea, arumul este floarea de oferit cuiva care se confruntă cu o dilemă. Făcând acest lucru, îl sfătuiești pe destinatar să-și asculte inima și să-și urmeze intuiția. Arumul trebuie plantat într-un loc însorit sau semiumbrit. Are nevoie de sol umed, bine drenat. Îl poți crește în grădină sau în ghiveci. Dacă intenționați să vă puneți arumul în grădină, trebuie mai întâi să săpați pământul și să îndepărtați pietrele și buruienile.

Este suficient să bagi bulbii în pământ la o adâncime între 15-20 de cm sau sa faci o cultură prin semănat. Momentul ideal pentru plantarea arumului este primăvara. Soiurile colorate nu pot rezista frigului extrem. Doar arumul alb este capabil să reziste la o temperatură mai mică de 10 grade C.

Pentru ghivece, arumul poate fi dezgropat când termină de înflorit și se poate depozita într-o cameră răcoroasă și întunecată.