Home » Life & Style » Ce să mănânci pentru o memorie mai bună. 6 alimente pentru creier și memorie

Ce să mănânci pentru o memorie mai bună. 6 alimente pentru creier și memorie

Manolică Anca / 18.02.2021, 12:14
Ce să mănânci pentru o memorie mai bună. 6 alimente pentru creier și memorie

Ce să mănânci pentru o memorie mai bună. Iată ce alimente ar trebuie neapărat să adaugi în coșul tău de cumpărături data viitoare. Acestea te ajută să îți menții creierul sănătos și să ai o memorie perfectă.

Ce să mănânci pentru o memorie mai bună

Alimentele pe care le mâncăm au un rol important în menținerea sănătății creierului, de aceea, trebuie să acordăm o anteție sporită alimentelor pe care le ingerăm. Dacă îți dorești o memorie mai bună, iată ce alimente ar trebui să mănânci mai des:

1. Pește gras
Știm cu toții deja că peștele gras este o sursă excelentă de acizi grași esențiali Omega 3. Acestea ajută la construirea membranelor din jurul fiecărei celule din corp, inclusiv din jurul neuronilor. Așadar, Omega 3 pot ameliora structura celulelor din creier.

Conform unui studiu realizat în 2017, persoanele cu un nivel mare de Omega 3 (EPA si DHA) au o circulație mai bună a sângelui în creier. Cercetătorii au descoperit și o asociere între nivelul de Omega 3 și o gândire mai bună. Și dacă te întrebi ce pește să mănânci pentru o memorie mai bună, ei bine află că somonul, macroul, tonul, heringul, sau sardinele sunt foarte bogate în Omega 3 și sunt foarte bune de consumat.

O alimentație corectă asigură și buna funcționare a memoriei
O alimentație corectă asigură și buna funcționare a memoriei

2. Avocado
Este unul dintre cele mai sănătoase fructe cae pot fi consumate. Este bogat în grăsimi „bune”, mononesaturate și conține, atât vitamina K, cat și acid folic. Consumând avocado, vei ajuta la prevenirea formării cheagurilor de sânge în creier (protejează împotriva atacului cerebral) și ajută la îmbunătățirea memoriei și a concentrării.

Dacă nu îți place așa mult avocado, află că sunt și alte surse de grăsimi sănătoase pe cale le poți consuma: arahide, migdale, caju, ulei de floarea-soarelui, ulei de canola (rapiță), semințe de in și semințe de chia, nuci românești si nuci braziliene, peștele gras.

3. Ouă
Un ou proaspăt nu doar că îți asigură un mic dejun sănătos și hranitor, ci pot fi un aliment eficient și pentru menținerea creierului sănătos. Ouale sunt bogate în vitamine din grupul B: vitamina B6, vitamina B12, acid folic (sau vitamina B9). Cercetarile arată că aceste vitamine ar putea preveni atrofia cerebralaă (micșorarea creierului) și ar putea întârzia declinul cognitiv.

4. Fructe de pădure
Majoritatea fructelor de pădure conțin antioxidanți – flavonoide, îndeosebi. Cercetările arată că tocmai acești antioxidanți fac aceste fructe de pădure benefice pentru sănătatea creierului. Ei reduc inflamația și stresul oxidativ, având au multe efecte pozitive asupra creierului: ameliorează comunicarea dintre neuroni, sporesc neuroplasticitatea (ajută neuronii să formeze conexiuni noi).

5. Broccoli
Este o sursă foarte bună de fibre și compusi chimici numiți glucozinolați care, atunci când sunt descompusi de organism, produc izotiocianati, responsabili de reducere a stresului oxidativ și a riscului de boli neurodegenerative. Mai mult, broccoli conține vitamina C și flavonoide, antioxidanți care contribuie la sănătatea creierului.

6. Miez de nucă
Cercetările au arătat că un consum regulat de nuci românești contribuie la menținerea unui creier sănătos. O analiză din 2014 a demostrat că nucile pot îmbunătăți funcția cognitivă și pot preveni afecțiunile neurodegenerative. Grăsimile sănătoase, antioxidanții și vitamina E din nucile românești stau la baza asigurării sănătății creierului.