Home » Life & Style » Cele mai vechi rețete culinare din lume. Tocana babiloniană, printre primele preparate din istorie

Cele mai vechi rețete culinare din lume. Tocana babiloniană, printre primele preparate din istorie

Bucur Ioana / 11.11.2020, 16:40
Cele mai vechi rețete culinare din lume. Tocana babiloniană, printre primele preparate din istorie

Încă din cele mai vechi timpuri, gătitul a adus oamenii împreună. O descoperire fascinantă a pus pe jar comunitatea științifică. O echipă de cercetători a reușit să prepare una dintre cele mai vechi rețete culinare din lume. Învață cum se face tocana babiloniană.

Cele mai vechi rețete culinare, scrise pe tăblițe din lut

Cine ar fi crezut că cercetători de la universitățile Yale și Harvard, două dintre cele mai renumite instituții de învățământ și cercetare din lume, au preocupări culinare? O echipă interdisciplinară formată din specialiști de top de la cele două universități a recreat una dintre cele mai vechi rețete culinare din lume: tocana babiloniană. Instrucțiunile au fost descoperite scrise, în cuneiformă, pe o tăbliță de lut, potrivit The History Blog.

Rețeta de tocană babiloniană este a patra cea mai veche rețetă descoperită până acum. Arheologii spun că trei dintre plăcuțele traduse și recreate în cadrul proiectului inedita r fi fost scrise în jurul anului 1730 înaintea erei noastre, iar cea de a patra a fost scrisă în jurul secolului VIII înaintea erei noastre. Înainte de intra în bucătărie, cercetătorii au fost nevoiți să traducă tăblițele de lut, ca să poată identifica ingredientele pentr tocana babiloniană. N-a fost o sarcină oșoară, munca lor fiind îngreunată de gradul avansat de deteriorare a tăblițelor de lut. După finalizarea procesului de descifrare a instrucțiunilor, specialiștii au descoperit că rețeta de tocană babiloniană era preparată în palatele regale și în temple.

„A face tocană este un lucru uman de bază şi cred că acesta este unul dintre motivele pentru care am luat parte cu adevărat în acest proiect„Există ceva cu adevărat uman în ceea ce priveşte mâncarea şi gusturile, şi asta am dorit să explorăm recreând aceste reţete. Poate nu în întregime aşa cum ar fi pregătit-o, poate ingredientele noastre au un gust puţin diferit, dar totuşi se apropie ceva de care nimeni nu a gustat de aproape 4.000 de ani”, a explicat profesorul Lassen, membru al echipei.

Tăblițele de lut pe care au fost scrise cele paru rețete
Tăblițele de lut pe care au fost scrise cele patru rețete

Cele mai vechi rețete culinare, traduse de specialiști

Echipa interdisciplinară a publicat cele patru rețete culinare înscrise pe tăblițele de lut, însă au precizat că traducerile de mai jos sunt approximative și corespund doar parțial rețetelor originale. Potrivit acestora, trebuie să ținem cont de faptul că, de babiloniei, ne despart 3.000 de ani de diferenţe culturale şi culinare.

1. Dezlegare

În engleză „unwinding”. Cercetătorii nu au putut identifica un motiv anume pentru care babilonienii au ales acest nume. Carnea nu este folosită. Pregăteşti apă. Adăugaţi grăsime. (Adăugaţi) kurrat, cilantro, sare după gust, praz, usturoi. Aruncaţi aluat uscat, îl fărmiţaţi şi îl împrăştiaţi prin oală înainte de a-l îndepărta.

2. Tocană de miel

Carnea se foloseşte. Pregăteşti apă. Adăugaţi grăsime. Adăugaţi sare cu granulaţie fină, prăjituri de orz uscate, ceapă, şoturi persane şi lapte. [Zdrobiţi] (şi adăugaţi) prazul şi usturoiul.

3. Elamite Broth/Zukanda

Carnea nu este folosită. Pregăteşti apă. Adăugaţi grăsime. Mărar, kurrat, coriandru, praz şi usturoi legat cu sânge, o cantitate corespunzătoare de lapte acru şi (mai mult) usturoi.

4. Tuh’u

Se foloseşte carne de picior. Pregăteşti apă. Adăugaţi grăsime. Se pliază în sare, bere, ceapă, rumenă, cilantro, şalot persan, chimen şi sfeclă roşie şi [zdrobiţi] prazul şi usturoiul. Presară coriandru deasupra. [Adăugaţi] kurrat şi coriandru proaspăt.