Home » Life & Style » De ce să înveți limba franceză. Cel puțin 10 motive

De ce să înveți limba franceză. Cel puțin 10 motive

Ileana Mladinoiu / 29.04.2022, 16:33
De ce să înveți limba franceză. Cel puțin 10 motive

Astăzi mulți cred că franceza nu mai este atât de utilă, că este o limbă care se vorbește din ce în ce mai puțin. Este adevărat că limba franceză nu mai are același loc cu cel pe care l-a ocupat în secolul al XIX-lea, deși rolul ei rămâne foarte important, fiind a doua cea mai învățată limbă după engleză.

Cum te poate ajuta limba franceză. Ce e important să știi

În lumea de astăzi, să vorbești o singură limbă nu este suficient. Un student care vorbește mai multe limbi străine își va multiplica șansele pe piața muncii din propria țară și pe plan internațional. Înțelegerea limbii franceze oferă acces la site-uri de informații populare despre știință, modă, finanțe, muzică, medicină și despre multe altele.

1.Franceza este limba oportunităților profesionale

Se știe că engleza este limba care contează pentru un loc de muncă. Dar acum aproape toată lumea vorbește engleză și, dintr-o dată, acesta nu mai reprezintă un plus, este minimul necesar. Pe de altă parte, pentru CV-ul tău, a ști să vorbești franceza este un plus incontestabil, deoarece te va diferenția de alți candidați.

Lumea profesională este foarte competitivă, iar abilitățile lingvistice, altele decât limba engleză, pot face diferența atunci când vine vorba de a obține un loc de muncă, o poziție mai bună sau pentru a gestiona anumite probleme administrative.

Să știi să comunici în limba franceză îți va deschide porțile către piața și afacerile francofone. În plus, exprimându-te în limba interlocutorului tău, vorbitor de limbă franceză, creezi o apropiere care poate lăsa loc unei anumite relații de încredere.

2.Franceza te ajută să locuiești, să călătorești în Franța sau în alte țări

Franța este cea mai vizitată țară din lume. Dacă mergi în Franța, chiar ca turist, este întotdeauna mai bine să știi să vorbești limba. În plus, francezii vorbesc foarte puține limbi străine. Stăpânirea limbii franceze îţi va permite să călătoreşti în multe țări și mai presus de toate îţi oferă posibilitatea de a stabili un contact autentic cu nativii.

Într-adevăr, efortul de a vorbi și înțelege limba țării care te întâmpină în timpul șederii tale este întotdeauna de apreciat. Călătorind în Europa, vei putea practica limba franceză în Franța, desigur, dar și în regiunile francofone din Belgia (Valonia) și Elveția francofonă, precum și în Luxemburg și Monaco.

Dacă vrei să explorezi alte continente, franceza este aliatul tău. De cealaltă parte a Mediteranei, multe țări africane păstrează limba franceză ca limbă de utilizare. Traversând Atlanticul, vei descoperi plajele paradisiace din Guadelupa si Martinica unde te vei minuna de peisajele înzăpezite din Quebec în timp ce poți comunica cu locuitorii lor.

De ce să înveți limba franceză. Cel puțin 10 motive
Limba franceză

3.Franceza contribuie la îmbogățirea personală

A învăța o limbă străină înseamnă a cunoaște o altă cultură și acesta este cel mai bun mod de a te îmbogăți intelectual și spiritual. Mai ales dacă vorbești o limbă precum franceza. Franceza și Franța sunt cultură, cunoaștere, idei, istorie, curiozitate, iluminare.

Dacă asculți Zaz, Edith Piaf, Stromae sau vezi Invincibilii, familia Belier etc., ai recunoscut artiști și filme francofone. Industria cinematografică franceză este în plină expansiune și produce în fiecare an noi filme de succes și filme de animație (Asterix: Secretul poțiunii magice, de exemplu). Vorbind franceza, vei înțelege și cânta, fără să te uiți la versuri și vei viziona toate filmele franceze fără a fi nevoie să citești subtitrările.

4.Franceza te ajută să comunici cu mult mai mulți oameni din întreaga lume

Într-adevăr, franceza este încă vorbită în multe țări și de o mulțime de oameni din întreaga lume: Franța, Canada, Belgia, Elveția, țările din Magreb etc. Vei întâlni oameni interesanți și cultivați.

Franceza este limba oamenilor rafinați, cultivați. Dacă vorbeşti franceza, vei putea avea acces la informațiile transmise de oameni interesanți, de exemplu pe internet. De asemenea, vei putea, în viața de zi cu zi, să comunici cu oameni care au adesea idei diferite.

5.Franceza este o limbă vie care oferă mobilitate

Să pleci o perioadă în străinătate, un an prin programul Erasmus, sau permanent, este o experiență de viață extraordinară pentru că descoperi multe lucruri despre tine, cât despre lumea exterioară.

Dacă ai deja cunoștințe de bază de limba franceză, integrarea ta în țara de adopție va fi mai ușoară (relațiile cu colegii, împrietenirea locală etc.). În unele cazuri, cunoașterea limbii franceze este un atu major . Dacă doreşti să emigrezi în Quebec/Canada, prezentarea unei diplome de limba franceză îţi va aduce puncte.

6.Franceza îţi deschide drumul către universităţi celebre din Franța

Dacă te atrage atmosfera studențească din Cartierul Latin, Oberkampf sau rue de la Butte aux Cailles, de ce să nu te duci să studiezi în Franța? Ţara  are o rețea vastă de universități: La Sorbonne, Universitatea Descartes din Paris, Universitatea Pierre și Marie Curie, École Polytechnique, École Normale Supérieure, recunoscute în întreaga lume.

Calitatea educației și taxele mici de înscriere au convins deja 300.000 de studenți străini. Se recomandă să ştii bine franceza, deoarece majoritatea cursurilor sunt susținute în această limbă, în afara facultăților de limbă.

7.Franceza este o limbă ușor de învățat pentru latini

Dificultatea de a învăţa limba franceză constă în esență în pronunție, dar odată asimilată, partea cea mai grea este realizată. Gramatica sa rămâne foarte apropiată de limbile latine, ceea ce facilitează învățarea limbii franceze în comparație cu o limbă germanică sau slavă, pentru un vorbitor de spaniolă.

În plus, vorbirea franceză poate facilita învățarea altor limbi , cum ar fi italiană, portugheză sau chiar îmbunătăți limba engleză, deoarece împărtășim o mulțime de cuvinte din vocabular.

8.Franceza este o limbă a deschiderii către lume

A învăța o nouă limbă este ca și cum ai deschide o fereastră către o lume nouă. Descoperim o altă percepție a realității datorită unor concepte sau expresii care nu există în limba noastră maternă.

Avem și acces la alte surse de informații. Franceza fiind a treia cea mai prezentă limbă pe internet (după engleză și germană), îți oferă o viziune diferită asupra știrilor lumii și îți permite să înțelegi evenimentele care au loc la nivel local dacă locuiești într-o țară francofonă.

9.Franceza este o limbă a iubirii

Viața are adesea multe surprize pregătite și, într-o zi, fără niciun avertisment, te îndrăgostești. Ești capabil să comunici cu el/ea în limba ta sau într-o limbă „neutră”, dar limitându-te la asta te privează de o parte din viața lui.

Învățarea limbii franceze pentru că iubitul (iubita) este vorbitor de limbă franceză îți va oferi acces la o parte din lumea lui care are loc întotdeauna în limba sa maternă (muzică, filme, seriale, cărți etc.). Mai mult, te vei simți mai puțin izolat în timpul cinelor în familie sau cu prietenii.

10.Franceza este o limbă a viitorului

Franceza nu se vorbește doar la Paris, stând pe terasa unei cafenele, în fața unui pahar de vin. Este a cincea limbă vorbită în lume și a doua cea mai predată. Prezentă pe toate continentele, limba franceză are acum 275 de milioane de vorbitori, dar această cifră ar trebui să se tripleze până în 2050 pentru a ajunge la 710 milioane, conform Organizației Internaționale a Francofoniei.

Această distribuție geografică extinsă în 29 de țări dă posibilitatea limbii franceze să fie îmbogățită cu noi cuvinte, expresii și accente care contribuie la a o face să trăiască și să evolueze.

La final, reţineţi că franceza este o limbă care se învață prin dorință. Dacă vrei să înveți limba franceză, dacă te atrage din motivele pe care le-am menționat mai sus sau pentru altele, atunci fă tot posibilul şi învaţ-o.