Fructe și legume care nu pot fi amestecate. De ce nu e bine să le combini niciodată

de:
28 03. 2021, 16:31
Fructe și legume care nu pot fi amestecate

Fructele si legumele au un rol important în alimentația noastră, fiind excelente pentru sănătate. Cu toate acestea, ele nu pot fi consumate în orice fel de combinație. Iată care fructe și legume nu pot fi amestecate niciodată.

Fructe și legume care nu pot fi amestecate

Fructele şi legumele sunt excelent de bune pentru sănătate! Au un conținut redus de grăsimi, sunt bogate în vitamine și minerale, sunt ușoare și gustoase, însă trebuie combinate cu atenție. Un bol plin de fructe și legume de tot felul nu este neapărat cea mai sănătoasă alegere atunci cand vine vorba de alimentație. Există fructe și legume care nu pot fi amestecate, fiindcă pot îngreuna semnificativ digestia. Iată câteva exemple de „așa nu”:

  • Lămâie cu papaya – nu este un amestec deloc reușit. Specialiştii subliniază faptul că această combinație poate creşte riscul de anemie şi nivelul hemoglobinei.
  • Fructe acide cu cele dulci – evită o combinație dintre fructele acide, precum grapefruit sau căpșuni, sau fructe semiacide, precum mere, rodii sau piersici, cu fructe dulci, precum bananele. Totuşi, se pot amesteca fără nici o problemă fructele acide cu cele semiacide.
  • Pepene cu alte fructe – pepenele nu se mănâncă în combinație cu alte fruncte, în mare parte din cauza conţinutului ridicat de apă. Este foarte sănătos consumat ca atare, indiferent de culoarea lui.
  • Portocală cu morcov – acestea se combină de obicei în sucurile naturale, însă nu este deloc indicat acest lucru. Nu fac decât să crească aciditatea la stomac, provocând arsuri şi reflux. De asemenea, această combinaţie este dăunătoare și rinichilor.
  • Bananele cu guava – nici această combinație nu este una fericită. Provoacă aciditate şi gaze, dar şi senzaţie de greaţă sau dureri de cap.
Fructe și legume care nu pot fi amestecate. Unele combinații pot îngreuna digestia

Ce poţi mânca şi ce nu la aceeaşi masă

Pentru a avea o digestie corectă, alimentele trebuie combinate la aceeaşi masă în funcţie de compoziţia lor în nutrienţi, grăsimi, glucide, proteine, aciditate. Așadar, iată ce presupune o combinare corectă a alimentelor:

  • Legumele bogate în minerale, vitamine, antioxidanţi precum salata verde, fasolea verde, varza, morcovul, ceapa, usturoiul se asociază bine cu alimente pe bază de proteină, precum ouă, carne, pește. Excepţie fac legumele bogate în amidon, cum este cartoful. Acesta nu trebuie combinat niciodată cu proteine de origine animală.
  • Leguminoasele, cum sunt mazărea, fasolea uscată, soia, năutul, linteea pot fi combinate cu amidonoase, precum făină, pâine, orez, paste făinoase, cartofi, porumb, împreună crescând valoarea biologică a proteinelor.
  • O altă combinare corectă de alimente este cea dintre grăsimi și verdeţuri, deoarece sărurile minerale uşurează descompunerea grăsimilor.
  • Având o compoziție particulară, laptele este greu de asociat cu alte alimente. Laptele nu ar trebui adăugat în cafea, pentru că prelungeşte durata de digestie a acesteia.

Iată şi timpii de digestie pe care trebuie să îi ai în vedere pentru diverse tipuri de alimente:

  • carne, peşte, crustacee, lactate procesate – între 4 și 7 ore
  • seminţe crude, nuci, alune – între 2 și 4 ore
  • cereale, năut, fasole, linte, cartofi, legume amidonoase, ulei – între o oră şi jumătate şi 4 ore
  • legumele crude, legume gătite, avocado, verdeţuri, germeni şi vlăstari în stare crudă – între 30 de minute şi 2 ore
  • sucuri din legume şi fructe crude – între 15 și 30 de minute.