Home » Life & Style » Rețetă de crap umplut – cum îl prepară bucătarii din Delta Dunării

Rețetă de crap umplut – cum îl prepară bucătarii din Delta Dunării

Ileana Mladinoiu / 10.02.2021, 10:37
Rețetă de crap umplut – cum îl prepară bucătarii din Delta Dunării

Peștele are calități nutriționale valoroase fapt ce îl face favorit în meniurile pentru întreaga familie. Așa cum vi se recomandă să mâncați 5 fructe și legume pe zi (pentru aportul lor de vitamine, minerale, fibre, cât și pentru aportul scăzut de calorii), tot așa se recomandă consumul de pește măcar de două ori pe săptămână.

Bogat în proteine, acest aliment poate înlocui cu brio carnea roșie și mezelurile, despre care am citit cu toții că sunt mult controversate. Știm, de asemenea, că peștele a cărui cantitate de grăsime, dacă variază în funcție de specie, rămâne întotdeauna rezonabilă, este o sursă bună de omega 3.

Printre peștii grași, unii conțin așa-numitul lanț lung de proprietăți nutritive și medicinale. Pot  preveni bolile cardiovasculare, pot contribui la dezvoltarea și funcționarea în condiții optime a retinei, creierului și sistemului nervos.

Istoria peștilor umpluți din Deltă, căci rețeta de crap umplut face subiectului textului propus, a început în Țara Sfântă, ca să treacă mai apoi prin Spania, datorită evreilor askhenazi, și prin Europa Centrală, apoi Rusia și Ucraina, pentru a ajunge, într-un târziu, prin lipoveni și haholi (nume dat ucrainienilor de către ruși), în Delta Dunării.

Prin urmare, vorbim aici despre tradiția evreiască a peștelui umplut (Gefiltefish, mâncare tipică de Shabbat, cum aflăm din “La masă cu oamenii Deltei”, o cartografiere a practicilor gastronomice- coordonatori Monica Stroe și Bogdan Iancu).

Rețetă de crap umplut din Delta Dunării
Rețetă de crap umplut din Delta Dunării

Rețetă de crap umplut – cum îl prepară bucătarii din Delta Dunării

Ca ingrediente veți folosi:

-1 crap de Dunăre de 3 kg

-2 cepe

-1 ardei gras roșu

-1 ardei verde (capia)

-câteva roșii și suc de roșii

-300 g ciuperci proaspete sau din conservă

-5 căței de usturoi

-3 morcovi

-ulei de măsline sau clasic

-coriandru, foi de dafin

-100 ml vin alb sec

-pătrunjel verde

-lămâie

Mod de preparare:

Se ia crapul după ce a fost curățat, se crestează cu un cuțit pentru pește (ascuțit bine) pe spinare de la cap spre coadă (pentru a elimina oasele mici și pentru a se pătrunde bine), se condimentează, dupa care se așază în tavă. Separat se călesc usturoiul tăiat rondele, morcovii (dupa ce au fost fierți).

Se taie julien ceapa cu ardeiul roșu și cel verde după care se călesc în ulei de măsline sau obișnuit împreună cu celelalte. Separat se călesc ciupercile tăiate felii sau mărunt. După ce s-au ăalit bine mai puteti pune câteva minute un capac peste pentru a se înăbuși și mai bine. Se condimentează puțin si cu compozitia se umple pestele . Se leaga burta cu sfoară și se pune în tavă morcovul, ardeiul și o ceapă mică taiate rondele.

Peste ele se așază peștele, se adaugă vinul, apa, sucul de roșii, tomatele tăiate felii, usturoiul, foile de dafin, uleiul, vinul și se bagă la cuptor până scade din compoziție aproximativ 40 de minute. La sfârșit se adaugă pătrunjel tocat. Se consumă cu lămâie. Se așază peștele bucăți zdravene în farfurie împreună cu sosul din tavă și bineînțeles nelipsitul vin alb.

Alte rețete pescărești folosesc pe lângă ciuperci orez. Preparatul se poate consuma cald sau rece (de obicei vara).

Poftă bună!

Ileana Mlădinoiu