Home » Life & Style » Tort Marlenka cu nucă și caramel. De ce ingrediente ai nevoie și ce trebuie să faci ca să îți iasă perfect

Tort Marlenka cu nucă și caramel. De ce ingrediente ai nevoie și ce trebuie să faci ca să îți iasă perfect

Ileana Mladinoiu / 08.02.2022, 12:37
Tort Marlenka cu nucă și caramel. De ce ingrediente ai nevoie și ce trebuie să faci ca să îți iasă perfect

Rețete de torturi se găsesc peste tot, indiferent unde le-ai căuta. Deschizi o carte de bucate lăsată de bunica ta sau pur și simplu dai o căutare pe internet. Aici este locul unde deserturile abundă, încât îți este foarte greu să te oprești la unul. Până la urmă, trebuie să alegi o rețetă de tort, în cazul acesta.

Trucuri prețioase pentru un tort perfect

Ca să prepari un tort perfect, este bine să ții seama de forma în care vei coace blatul, de felul în care amesteci ingredientele, de calitatea lor, de modul de obținere a glazurii, dacă e nevoie etc.

Numele acestui tort nu pare a fi obișnuit pentru unele gospodine. El are o poveste interesantă pe care am considerat că merită să fie împărtășită.

Ce este, de fapt, tortul Marlenka

Armeanul Gevorg Avetisyan s-a stabilit cu familia sa în orașul Frydek-Mistek din Cehia. Se întâmpla în 1995. Gevorg l-a rugat pe Dumnezeu să-i arate calea de urmat pentru a-și întreține familia. Totodată, a promis restaurarea crucii bisericii Sf. Josta din Frydek.

În 2003, împreună cu sora sa, înființează firma MIKO International care produce prăjitura cu miere Marlenka, având la bază o rețetă veche de familie. La început, firma avea doar un angajat, pentru ca în 2008, odată cu noua hală de producție, să aibă 200.

Armeanul se face cunoscut rapid (minunea s-a întâmplat) și începe să livreze prăjitura în cafenelele și cofetăriile din apropiere. Câștigând în popularitate, prăjitura primește denumirea de Marlenka după numele mamei și al fiicei proprietarului.

Foarte imprtant este că Marlenka nu conține aditivi sau coloranți chimici. De aceea, ministrul ceh al Agriculturii i-a acordat prăjiturii marca națională de calitate.

Tort Marlenka. Sursa foto:chefnicolaietomescu.ro
Tort Marlenka. Sursa foto:chefnicolaietomescu.ro

Rețeta tort Marlenka

Rețeta a la chef Nicolaie Tomescu. Vezi ingredientele și modul de preparare mai jos!

Ingrediente pentru foi:

  • 230 de g de unt;
  • 80 de g de miere;
  • 300 de g de zahăr;
  • 3 ouă;
  • 1 praf de sare;
  • 350 de g de făină;
  • 10 g praf de copt;
  • 100 de g de nucă prăjită

Ingrediente pentru cremă:

  • 400 de g de lapte condensat gros pentru prăjituri (1 conservă);
  • 120 de g de unt

Mod de preparare tort Marlenka, pași de urmat

Cum se preparară foile Marlenka

Laptele condensat se pune la fiert cu tot cu cutie într-o oală cu apă timp de 2 ore, pentru a se obține dulceață de lapte. Se lasă să se răcească la temperatura camerei, apoi se dă la frigider. Se poate fierbe și seara, iar a doua zi se va pune la frigider.

Cu ajutorul unei forme rotunde cu diametrul de 24 de cm, se conturează 4 hârtii de copt. Între timp, se preîncălzește cuptorul la 175 de grade.

Se amestecă apoi făina cu praful de copt și se dă deoparte. Într-un bol, se pune untul cu mierea și sarea, deasupra unei oale cu apă pe foc, având grijă ca fundul castronului să nu atingă apa care fierbe. După ce untul s-a topit, se adăugă zahărul, ouăle, amestecând până se topește zahărul.

Se ia castronul de pe aburi. Amestecul de făină se pune peste compoziția umedă. Cu ajutorul unei spatule se omogenizează rapid aluatul. Se va amesteca atât cât e nevoie și până se încorporează toată grăsimea.

Compoziția se împarte în 4 și se va intinde pe foile conturate depășind marginea desenată cu 0,5 cm. Se coc pe rând foile, 10 minute, la o temperatură de 180 de grade. Se lasă să se răcească pe un grătar.

Cum se prepară crema de lapte

Se pune untul la temperatura camerei și dulceața de lapte obținută prin fierberea conservei într-un castron. De reținut că laptele condensat este ambalat în conservă metalică, obligatoriu având zahăr în conținut. Evident, nu se poate obține caramel fără zahăr. Se bate până se omogenizează și se deschide la culoare. Se dă la frigider.

Cu aceeași formă cu care au fost trasate cercurile, se decupează marginile foilor, cu ajutorul unui cuțit cu dinți. Se pun marginile și nuca într-un robot de bucătărie, pentru a le mărunți. Crema se împarte în 5 părți egale.

Se umplu foile astfel: foaie, cremă și tot așa până se termină toate. A 5-a parte de cremă se va folosi pentru a îmbracă marginea tortului. Se finisează întregul tort cu marginile mărunțite cu nucă și se lăsă până a doua zi la temperatura camerei. Se taie ușor tortul cu ajutorul unui cuțit de pâine.

Chef Nicolaie Tomescu spune că prăjitura armenească/tortul Marlenka seamănă cu prăjitura noastră tradițională numită albinuța sau foi cu miere, diferența făcând-o doar modul de preparare al foilor și ingredientele pentru umplutură.