Home » Sănătate » Sterilet – efecte secundare ce pot apărea atunci când aveți un astfel de dispozitiv intrauterin

Sterilet – efecte secundare ce pot apărea atunci când aveți un astfel de dispozitiv intrauterin

Ileana Mladinoiu / 18.01.2021, 10:04
Sterilet – efecte secundare ce pot apărea atunci când aveți un astfel de dispozitiv intrauterin

Steriletul, dispozitivul intrauterin DIU, este un obiect mic în formă de T, care măsoară aproximativ 3 cm, de obicei din plastic moale și care este plasat de un medic în uter. Acest dispozitiv este prevăzut la capătul său cu unul sau două fire scurte de nailon ce rămân în afara uterului.

Când poate fi folosit steriletul și în ce situații nu este recomandat

Odată introdus în uter, steriletul contribuie la îngroșarea mucusului cervical (substanță vâscoasă din colul uterin), ceea ce face dificil accesul ovulului la spermă, și subțiază mucoasa uterului, astfel încât ovulul nu mai poate să se stabilească acolo.

DIU este prescris de un medic după un examen ginecologic, în urma căruia poate evalua dacă este indicat în situația dvs., pentru că există într-adevăr o serie de contraindicații, și ce tip de dispozitiv vi se potrivește.

Dr. Christilla Nevi, calificat ca specialist ginecolog la Paris, cu o practică în domeniu de 10 ani, înainte de a se muta la Londra cu familia ei în 2015, explică faptul că la unele femei, acest dispozitiv poate bloca și ovulația. Este o contracepție excelentă și este eficientă într-un procent de peste 99%.

Deși DIU este destinat unui număr foarte mare de femei, nu este neapărat cea mai bună opțiune contraceptivă pentru toate femeile. De exemplu, o femeie care suferă de sindrom premenstrual va beneficia mai mult de o pastilă care îi va ameliora simptomele, oferindu-i astfel contracepție și nu un sterilet. De aceea, medicul va evalua pacienta în ansamblu și-i va sugera opțiuni. Apoi, depinde de femeie să aleagă ce funcționează pentru ea pe baza priorităților sale.

Sterilet. Cum funcționează de fapt
Sterilet

Plasarea steriletului este dureroasă?

Plasarea steriletului este dureroasă la femeile care nu au avut copii. Cu toate acestea, durerea este foarte variabilă în funcție de pacient. Ce a observat dr. Nevi, de-a lungul carierei sale profesionale, este că ceea ce contează cel mai mult sunt factorul psihologic și consultarea anterioară instalării dispozitivului.

“Pacienta trebuie să fie capabilă să-și maturizeze decizia contraceptivă și să aibă suficientă încredere în medicul ei pentru a se putea relaxa în timpul inserției.

Folosesc adesea”, spune ginecologul Christilla Nevi, “exerciții de respirație care sunt foarte utile.

Uneori după plasare pot exista câteva sângerări mici sau crampe uterine pentru câteva zile. Riscul de perforație uterină în timpul plasării este de mai puțin de 1 la 1000”.

Efecte secundare ce pot apărea atunci când aveți un astfel de dispozitiv intrauterin

Tot mai multe femei se plâng de efectele secundare nedorite asociate cu inserarea unui dispozitiv intrauterin DIU. Foarte eficiente, DIU au mai multe avantaje, dar și dezavantaje cunoscute.
DIU din cupru poate prelungi durata ciclului menstrual, în timp ce DIU hormonal poate provoca sângerări repetate mici sau dimpotrivă dispariția menstruației, creșterea în greutate și/sau erupția acneei.

O mică parte a hormonului eliberat trece în sânge și poate avea un efect general la unele paciențe care se mai pot plânge de tensiune a sânilor, dureri de cap, migrene, căderea părului, nervozitate, scăderea tensiunii arteriale. Aceste reacții adverse sunt rare și reversibile după retragerea steriletului.

Sunt menționate alte riscuri mai importante: infecții, expulzarea steriletului din uter, perforație sau migrare cel mai adesea după inserție. Prospectul pentru DIU Mirena specifică faptul că riscul de expulzare privește 1 până la 10 femei din 100, 1 până la 10 femei din 1000 pentru riscul de infecție a tractului genital și 1 până la 10 femei din 10.000 în ceea ce privește perforația uterului.

Acestea din urmă sunt cazuri excepționale, așa cum este rezumat de Haute Autorité de Santé. „DIU expune la probleme legate de inserție (durere, contracții uterine și sângerări), la riscuri de expulzare și perforație uterină și mai frecvent la modificări ale ciclului menstrual (menoragie, sângerări neregulate, durere și crampe). Riscurile bolilor inflamatorii pelvine și ale sarcinii extrauterine sunt rare”.

După plasarea unui sterilet este necesară consultarea ginecologică regulată, cel puțin o vizită pe an, pentru a se asigura că este corect plasat.

Contraindicațiile folosirii steriletului

Femeile cu o malformație a uterului sau cu un fibrom mare nu pot folosi steriletul, deoarece DIU nu va putea fi introdus. La fel cele al căror col uterin este prea larg din cauza nașterilor multiple sau dificil (riscă să fie expulzat).

Femeile care tocmai au născut sau care au avut o infecție după ce au născut în urmă cu mai puțin de 3 luni vor trebui să aștepte între 48 de ore și 4 săptămâni înainte de a fi introdus un dispozitiv DIU.

Pentru DIU hormonal mai precis, contraindicațiile sunt aceleași ca pentru DIU de cupru, dar trebuie să adăugăm contraindicațiile legate de prezența hormonului. Persoanele care au flebită, embolie pulmonară, cancer endometrial sau ovarian, tumoră (benignă sau malignă) a ficatului, boală hepatică acută (hepatită virală acută) nu pot folosi steriletul.

Ce măsuri de precauție trebuie luate

Niciun medicament nu este contraindicat împreună cu dispozitivul intrauterin, tampoanele/absorbantele pot fi utilizate fără probleme.

DIU nu protejează, însă, împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală, deci este important să vă aveți grijă în continuare în cazul unui nou partener.