Home » Știri » Știri sociale » Vaccinarea Covid. Persoanele care nu și-au făcut vaccinul le pot infecta pe cele vaccinate?

Vaccinarea Covid. Persoanele care nu și-au făcut vaccinul le pot infecta pe cele vaccinate?

Manolică Anca / 04.01.2021, 14:18
Vaccinarea Covid. Persoanele care nu și-au făcut vaccinul le pot infecta pe cele vaccinate?

Vaccinarea Covid. România se află în plină campanie de vaccinare împotriva virusului nemilos și odată cu acesta, apar și numeroase întrebări din partea cetățenilor. Persoanele care nu și-au făcut vaccinul le pot infecta pe cele vaccinate? O persoană care a fost infectată cu Covid 19 se poate vaccina? Iată ce răspunsuri dau specialiștii în legătură cu vaccinarea Covid.

Vaccinarea Covid în România

Campania de vaccinare împotriva Covid 19 a început pe 27 decembrie 2020, prima persoană care a primit serul curativ fiind Mihaela Anghel, o asistentă medicală generalistă din cadrul Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”. Aceasta a fost membra echipei medicale care, pe data de 27 februarie 2020, a preluat primul pacient din ţară confirmat cu virusul Covid 19. Vaccinarea împotriva Covid 19 în România se realizează în trei etape, în care vor fi vaccinate grupele populaționale cu vaccinului Pfizer-BioNTech, după cum urmează:

  • Etapa I: Persoanele incluse în categoria lucrătorilor din domeniile sănătății și social – sistem public și privat;
  • Etapa II: Populația cu grad de risc și lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale;
  • Etapa III: Populația generală.

Cum funcționează vaccinul împotriva Covid 19

Vaccinurile administrate pregătesc organismul uman să se apere împotriva Covid 19. Pentru a pătrunde în organism și pentru a cauza boala, virusul folosește o proteină aflată pe învelișul său, proteină denumită proteina S (spike). Aceste vaccinuri conțin instrucțiunile genetice (ARN mesager) necesare pentru generarea proteinei S. Iar în momentul în care persoana este vaccinată, celulele sale „citesc! instrucțiunile genetice din ARN-ul mesager și vor sintetiza proteina S.

Vaccinarea anti Covid 19 se face cu serul Pfizer-Biontech
Vaccinarea anti Covid 19 se face cu serul Pfizer-Biontech

Sistemul imunitar al persoanei va recunoaște această proteină ca fiind una străină și va declanșa mecanismele de apărare, producând anticorpi și celule T specifice. Dacă ulterior, persoana vaccinată intră în contact cu virusul SARS-CoV-2, sistemul său imunitar va recunoaște virusul și, cu ajutorul anticorpilor și al celulelor T specifice, va neutraliza virusul, prevenind, astfel, atacarea celulelor sănătoase ale corpului și distrugând eventualele celule infectate.

O persoană care a fost infectată cu Covid 19 se poate vaccina?

Vaccinarea împotriva Covid 19 din țara noastră nu are în vedere excluderea persoanelor cu infecție anterioară cunoscută și nici testarea persoanelor înaintea vaccinării. Așadar, o persoană care a fost infectată în trecut cu Covid 19 poate fi vaccinată în mod voluntar, atunci când întrunește criteriile de prioritizare.

La momentul actual nu se știe pentru cât timp după infecție suntem protejați de anticorpi și nici nivelul acestora necesar pentru a fi protejați. Conform unor studii recente, la majoritatea persoanelor anticorpii cei care pot bloca infectarea celulelor persistă cel puțin câteva luni de la infecția inițială. De asemenea, studiile mai arată că răspunsul imun în urma infecției poate varia foarte mult în funcție de individ și de gradul de severitate al bolii.

Așadar, autoritățile resposabile de campania de vaccinare nu recomandă excluderea participanților la studiile clinice din Faza III pe baza dovezilor despre o infecție anterioară. Au existat deja multe persoane care s-au vaccinat după ce au trecut prin boală și nu au dezvoltat reacții adverse severe.

Vaccinarea Covid. Persoanele care nu și-au făcut vaccinul le pot infecta pe cele vaccinate?

O persoană nevaccinată se poate infecta cu virusul Covid 19 și îl poate transmite celor cu care intră în contact. Contacții persoanei nevaccinate care au primit vaccinul Pfizer-BioNTech sunt protejați de dezvoltarea bolii Covid 19 și, chiar dacă virusul ar putea ajunge în căile respiratorii, transmis de la un purtător, nu va produce efecte. Acesta va fi inactivat de anticorpii protectori dezvoltați după vaccinare.

Site-ul dezvoltat de Serviciul de Telecomunicații Speciale, www.sts.ro, oferă toate informațiile necesare în ceea ce privește vaccinarea Covid.