Toamna se dă startul sezonului murăturilor. Gospodinele din toate zonele țării au scos rețetele de la păstrare și își regătesc borcanele. Cum se pun gogoșarii la oțet în Ardeal, Moldova și Muntenia.
Dacă vrei să știi cum se pun gogoșarii la oțet în Ardeal, gospodinele de acolo au un truc secret ce le oferă o aromă aparte și îi și ajută să rămână crocanți cât mai mult timp. Ele pun în fiecare borcan, câteva foi de dafin.
Ca să pui gogoșari la oțet ca în Ardeal, ai nevoie de :
Înainte de fi tăiați în bucăți, gogoșarii trebuie spălați bine. Într-un vas suficient de mare, se pun apă, oțet, ulei, sare, zahăr, piper, boabe de muștar și câteva foi de dafin și se lasă la fiert, la foc potrivit. Când compozița începe să dea în clocot, se adaugă gogoșarii, pe rând. Se amestecă până când aceștia își schimbă culoarea. Apoi, se pun în borcane.
Spre deosebire de ardeleni, moldovenii folosesc ulei pentru a pune gogoșarii la oțet.
Ca să pui gogoșari la oțet ca în Moldova, ai nevoie de :
Cantitățile de mai sus ar trebuie să fie suficiente pentru a pune la murat 10 kilograme de gogoșari. Aceștia se spală cu apă caldă, apoi se trec printr-un jet de apă rece. Se pun în borcane, întregi sau tăiați. Ingredientele de mai sus se pun într-un vas și se lasă la fiert, apoi se toarnă peste gogoșari.
Ca să pui gogoșari la oțet ca în Muntenia, ai nevoie de :
Înainte de a-i pune la oțet, gogoșarii se spală și se taie felii. Separat, într-un alt vas, se fierbe oțetul nediluat cu sare, zahăr și piper. Amestecul se pune la fiert, la foc potrivit. Când începe să dea în clocot, se ia de pe foc și compoziția fierbinte se toarnă în castronul în care au fost puși gogoșarii. Morcoii se taie rondele și se adaugă în amestec.
Compoziția se lasă la racit, apoi se pune în frigider. Din când în când, amestecați gogoșarii. A doua zi, gogoșarii și morcovii tăiați rondele se pun în borcane. Zeama ce a stat peste noapte la frigider se toarnă în borcanele care apoi se închid ermetic și se depozitează într-un loc răcoros.