Home » Life & Style » Cum se pun gogoșarii la oțet în toate zonele țării. Sfaturi din Ardeal, Moldova și Muntenia

Cum se pun gogoșarii la oțet în toate zonele țării. Sfaturi din Ardeal, Moldova și Muntenia

Bucur Ioana / 07.10.2020, 15:35

Toamna se dă startul sezonului murăturilor. Gospodinele din toate zonele țării au scos rețetele de la păstrare și își regătesc borcanele. Cum se pun gogoșarii la oțet în Ardeal, Moldova și Muntenia.

Cum se pun gogoșarii la oțet în Ardeal. Cele mai bune sfaturi ale gospodinelor

Dacă vrei să știi cum se pun gogoșarii la oțet în Ardeal, gospodinele de acolo au un truc secret ce le oferă o aromă aparte și îi și ajută să rămână crocanți cât mai mult timp. Ele pun în fiecare borcan, câteva foi de dafin.

Rețetă. Cum se pun gogoșarii la oțet în Ardeal

Ca să pui gogoșari la oțet ca în Ardeal, ai nevoie de :

  • Cinci kilograme de gogoșari
  • Cinci litri de apă
  • Un litru de oțet
  • Două linguri de ulei
  • Sare – după gust
  • Zahăr – după gust
  • Boabe de piper
  • Boabe de muștar
  • Foi de dafin

Înainte de fi tăiați în bucăți, gogoșarii trebuie spălați bine. Într-un vas suficient de mare, se pun apă, oțet, ulei, sare, zahăr, piper, boabe de muștar și câteva foi de dafin și se lasă la fiert, la foc potrivit. Când compozița începe să dea în clocot, se adaugă gogoșarii, pe rând. Se amestecă până când aceștia își schimbă culoarea. Apoi, se pun în borcane.

Cum se pun gogoșarii la oțet în toate zonele țării. Sfaturi din Ardeal, Moldova și Muntenia
Cum se pun gogoșarii la oțet în toate zonele țării. Sfaturi din Ardeal, Moldova și Muntenia

Cum se pun gogoșarii la oțet în Moldova. Ingredientul secret al gospodinelor

Spre deosebire de ardeleni, moldovenii folosesc ulei pentru a pune gogoșarii la oțet.

Rețetă. Cum se pun gogoșarii la oțet în Moldova

Ca să pui gogoșari la oțet ca în Moldova, ai nevoie de :

  • Doi litri de apă
  • Un litru de oțet
  • 200 de grame de zahăr
  • 100 de grame de sare
  • 250 de mililitri de ulei
  • 20 de grame de boabe de piper

Cantitățile de mai sus ar trebuie să fie suficiente pentru a pune la murat 10 kilograme de gogoșari. Aceștia se spală cu apă caldă, apoi se trec printr-un jet de apă rece. Se pun în borcane, întregi sau tăiați. Ingredientele de mai sus se pun într-un vas și se lasă la fiert, apoi se toarnă peste gogoșari.

Cum se pun gogoșarii la oțet în Muntenia

Ca să pui gogoșari la oțet ca în Muntenia, ai nevoie de :

  • Trei kilograme de gogoșari
  • Zece lingurițe de zahăr
  • Două lingurițe de sare
  • 300 de mililitri de oțet
  • Cinci morcovi
  • Boabe de piper

Înainte de a-i pune la oțet, gogoșarii se spală și se taie felii. Separat, într-un alt vas, se fierbe oțetul nediluat cu sare, zahăr și piper. Amestecul se pune la fiert, la foc potrivit. Când începe să dea în clocot, se ia de pe foc și compoziția fierbinte se toarnă în castronul în care au fost puși gogoșarii. Morcoii se taie rondele și se adaugă în amestec.

Compoziția se lasă la racit, apoi se pune în frigider. Din când în când, amestecați gogoșarii. A doua zi, gogoșarii și morcovii tăiați rondele se pun în borcane. Zeama ce a stat peste noapte la frigider se toarnă în borcanele care apoi se închid ermetic și se depozitează într-un loc răcoros.