Home » Știri » Știri externe » Top 10 țări cu cele mai bune sisteme de învățământ din lume. Pe ce criterii și reguli mizează

Top 10 țări cu cele mai bune sisteme de învățământ din lume. Pe ce criterii și reguli mizează

Ileana Mladinoiu / 12.09.2022, 18:48
Top 10 țări cu cele mai bune sisteme de învățământ din lume. Pe ce criterii și reguli mizează

Educația este indispensabilă pentru indivizi și societate, deoarece fără ea ar fi o pierdere a tuturor cunoștințelor acumulate despre vârste și a tuturor standardelor de conduită. Educația este ceea ce ne separă unii de alții, ne eliberează de haos și ne dă putere să acționăm pentru binele societății. Țările din lume cu cele mai bune sisteme educaționale sunt clasate pe baza unui sondaj global axat pe percepție, care a folosit o compilație a scorurilor atributelor de țară ponderate în mod egal.

Chiar dacă mulți dintre intelectuali au scris pe larg despre importanța educației, nevoia acesteia a devenit mai urgentă pe măsură ce societatea modernă a progresat. Pe lângă propriii cetățeni, țările din întreaga lume au început să ofere studenților din întreaga lume educație de înaltă calitate într-o varietate de domenii.

Top 10 țări cu cele mai bune sisteme de învățământ din lume. Pe ce criterii sunt construite

Fiecare țară are propriile sale avantaje și dezavantaje atunci când vine vorba de a urma studii superioare în străinătate. În timp ce o țară poate excela în infrastructură, cealaltă poate oferi programe de studiu inovatoare și unice. Am întocmit o listă cu țările cu cel mai bun sistem de învățământ pe baza unor parametri precum tipurile de programe oferite, interdisciplinaritatea programelor, stagiile, clasamentele universitare și numărul de studenți internaționali înscriși.

1.Statele Unite

Statele Unite ale Americii sunt renumite pentru educația sa de înaltă calitate oferită de savanți de renume internațional. Sistemul de învățământ american include învățământul elementar, secundar și universitar. Învățământul primar și secundar durează cel puțin 12 ani. După terminarea liceului, elevii merg la facultate sau la universitate . Ca și alte țări, universitățile americane oferă o gamă largă de cursuri de calitate.

Aproape toți oamenii din întreaga lume vor să pretindă că au mers la o școală americană. Mai mult, sistemul de învățământ american este adaptabil, interesat de cercetare în urma anumitor procese și tehnologii. Latura practică este de obicei accentuată pentru a ajuta studenții să înțeleagă, să gestioneze și să rezolve situații din viața reală. Țara are mai mulți laureați ai Premiului Nobel decât oricare alta și întâmpină peste un milion de studenți internaționali în fiecare an. Unele dintre cele mai populare cursuri printre studenții internaționali din SUA sunt cele de Informatică, Inginerie, Managementul Afacerilor, Drept și Arte.

În plus, universitățile din Statele Unite au început să ofere o varietate de programe de studii orientate spre cercetare, în special în domeniul social, datorită accentului pus pe cercetare și dezvoltare în sistemul educațional. Oferă programe postuniversitare și de doctorat, ceea ce o face cea mai populară destinație educațională. Cu universități precum Harvard, Oxford, Yale și MIT, Statele Unite ale Americii au, fără tăgadă, cel mai bun sistem de învățământ din lume.

2.Regatul Unit

Marea Britanie este a doua cea mai populară destinație educațională din lume, cu aproape jumătate de milion de studenți internaționali înscriși la o varietate de cursuri. Timp de secole, Marea Britanie a fost un centru de învățare. Studenții din întreaga lume au fost atrași de sistemul de învățământ din Marea Britanie datorită amestecului său unic de bogată cultură engleză și diverse experiențe de învățare.

Marea Britanie are 18 dintre primele 100 de universități conform clasamentului QS, fiind al doilea cel mai bun sistem de învățământ din lume, cu cursuri de arte, literatură și design. Problemele profesorilor din Marea Britanie le afectează clasamentele internaționale, fiindcă aceștia au scăzut cu un loc față de clasamentul final de anul trecut.

Profesorii din toată țara s-au luptat pentru salarii mai bune, mai mult sprijin în clasă și nevoia de a angaja mai mulți profesori în ultimii patru ani. Dacă problema persistă, Marea Britanie ar putea fi forțată să iasă din top zece pentru prima dată.

3.Canada

Canada a devenit o destinație de studiu populară pentru mulți studenți datorită culturii sale diverse, taxelor de școlarizare scăzute și costului scăzut al vieții. Oferind o gamă diversă de diplome și cursuri scurte în diferite discipline, universitățile canadiene au fost în mod constant clasate printre cele mai bune instituții de învățământ din lume de către QS și Times.

Cu Universitatea din Toronto și Universitatea Queen printre cele mai bune instituții de învățământ din țară, sistemul de învățământ din Canada și-a câștigat un loc printre cele mai bune din lume. Le permite studenților să se specializeze în cursuri de inginerie, afaceri și arte.

4.Germania

Germania este destinația preferată pentru cei care nu vorbesc engleza și care caută studii superioare. Germania s-a impus în industria auto ca sediul marilor mărci de automobile precum Audi, BMW și Volkswagen. Instituțiile sale de învățământ sunt cunoscute pentru că oferă cursuri intensive de inginerie, design și MBBS, printre altele.

Un număr mare de burse sunt disponibile pentru studenții internaționali, atrăgând studenți din întreaga lume și făcând Germania unul dintre cele mai bune sisteme de învățământ din lume. Urmează încă un an de încercare de a recâștiga un loc în top 10 al clasamentelor globale de dezvoltare a educației.

5.Australia

Australia, a șasea țară ca mărime din lume după zonă, este cunoscută pentru educația sa excelentă și oportunitățile de carieră. Australia este o destinație populară pentru studii în străinătate, deoarece oferă o gamă largă de cursuri de inginerie, administrație, arhitectură, media, afaceri, comunicare și artă. Sistemul de învățământ din Australia este printre cele mai bune din lume, cu șapte universități australiene în primele 100 ale clasamentelor QS 2022. Multe țări au centre de cercetare conduse de universități australiene.

6.Danemarca

Danemarca este de top atunci când vine vorba de găsirea celui mai bun sistem de învățământ din lume, cu o rată de alfabetizare de 99%. Danemarca oferă educație gratuită de la învățământul primar la cel superior. De asemenea, guvernul țării a făcut învățământul obligatoriu pentru elevii până la vârsta de 16 ani, ceea ce este una dintre caracteristicile unice ale țării în comparație cu alte sisteme de învățământ din lume.

Poate cea mai subestimată țară din lume, Danemarca este din nou lider în dezvoltarea educațională. S-a clasat în toți cei cinci indicatori noi, după ce a terminat pe locul opt în Topul mondial de 20 în domeniul educației, anul trecut.

Este, de asemenea, una dintre cele mai populare țări pentru studenții internaționali, atrăgând mii de studenți din întreaga lume care aspiră să-și continue educația la universități daneze de renume mondial, care oferă educație și diplome de înaltă calitate la nivel global, recunoscute și aclamate.

7.Finlanda

Din 2000, Finlanda deține titlul neoficial de cel mai bun sistem de învățământ din lume. Depășind Japonia și Coreea de Sud, de trei ori câștigători ai sistemului nostru de clasare. Finlanda s-a clasat pe primul loc pe trei dintre noii indicatori: înscrierea în școlile secundare, raportul profesor-elevi în școlile primare și secundare și raportul profesor-elevi în școlile primare și secundare.

Finlanda a fost lăudată la nivel internațional pentru dezvoltarea celui mai bun sistem de învățământ din lume, deoarece țara a conceput cu minuțiozitate un sistem de învățământ comparabil cu alte țări. Sistemul de învățământ finlandez acordă prioritate învățământului gratuit de la învățământul primar la cel superior și a fost restructurat în mod regulat pentru a incorpora schimbări mai noi și mai eficiente.

Obiectivul său principal este de a oferi studenților abilități suplimentare de viață. Când vine vorba de învățământul superior, poți alege între universitățile tradiționale bazate pe cercetare care oferă programe academice sau universități de științe aplicate ce oferă programe de formare bazate pe industrie.

8.Olanda

Există un motiv pentru care sistemul de învățământ olandez este atât de bine cunoscut și respectat în întreaga lume. Sistemul de învățământ olandez este considerat unul dintre cele mai bune din lume datorită universităților sale de înaltă calitate, de clasă mondială. Curriculum și facilitățile bine concepute, de ultimă generație, ale acestor instituții sunt bine cunoscute în întreaga lume. Metoda de predare pune accent pe colaborare, ceea ce facilitează întâlnirea studenților olandezi și internaționali pentru studenții internaționali care studiază în Țările de Jos.

Relațiile personale puternice dintre profesori și studenți, pe de altă parte, sunt foarte apreciate la universitățile olandeze. Multe elemente practice sunt incluse și în programele de studii ale universităților olandeze. Este prima țară care nu vorbește engleza, dar care a creat cursuri de limba engleză pentru a atrage studenți internaționali. Sunt folosite metode moderne de predare și, întrucât guvernul subvenționează învățământul superior, costul studiului este scăzut în comparație cu alte țări europene.

9.Franţa

Cu cea mai mare rată de înscriere timpurie din lume, Franța se află pe primul loc în lista țărilor cu cele mai bune sisteme de învățământ. Sistemul de învățământ francez este considerat unul dintre cele mai bune din lume. Nu este doar cel mai mare sistem de învățământ din lume, ci și unul dintre cele mai de succes. Franța a fost un precursor în ceea ce privește reforma educației. Sistemul de învățământ francez este acum împărțit în trei cicluri: primar, secundar și postsecundar.

Educația este unul dintre cele mai fundamentale drepturi din Franța și este obligatorie de la șase până la șaisprezece ani. Deși marea majoritate a copiilor intră la școală cu mult înainte de vârsta minimă, adesea chiar de doi ani, și mai mult de jumătate dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 21 de ani din Franța sunt încă în învățământ cu normă întreagă sau într-un program de formare profesională,

10.Suedia

Suedia, ca și țările sale nordice surori, Finlanda, Norvegia și Danemarca, s-au descurcat excepțional de bine în menținerea poziției sale printre primele 20 de țări din lume cu cele mai bune sisteme de învățământ. Dacă vă întrebați cum o țară la fel de mică precum Suedia poate avea un sistem de învățământ de clasă mondială, este pentru că prețuiește rezultatele academice, învățarea și educația de calitate în defavoarea notelor.

Suedia acordă o mare valoare dezvoltării jucătorilor de echipă. În acest fel, studenții sunt pregătiți pentru o carieră de succes. Se știe că Suedia este o țară cu gândire de viitor. Cercetarea universitară suedeză a contribuit întotdeauna la dezvoltarea unor inovații majore precum Bluetooth, stimulatoare cardiace, Skype și Spotify. Studenții internaționali care studiază în suedia vin din toate colțurile lumii pentru a obține un „gusta” din sistemul educațional suedez și pentru a participa la revoluția educației.

Suedia a făcut progrese remarcabile în ultimii trei ani. Rata de înscriere la școala secundară a Suediei (15-18) este a treia cea mai mare din lume, ținând pasul cu vecinii săi nordici (Finlanda, Danemarca și Norvegia). Ratele lor de absolvire pentru elevii de școală primară (cu vârste între cinci și treisprezece ani) ocupă locul șase. Ratele de absolvire a liceului ale elevilor de liceu (69%) trebuie să se îmbunătățească dacă speră să-și îmbunătățească clasamentul final de 18 față de anul trecut.

Educația ne oferă cunoștințe despre lumea din jurul nostru și ne ajută să o îmbunătățim. Cultivă în noi un mod de a vedea viața. Ne ajută să ne formăm opinii și puncte de vedere pe diverse subiecte.