Home » Știri » Știri economice » Emigrarea în Statele Unite. Tot ce trebuie să știe cei care vor o viață în America

Emigrarea în Statele Unite. Tot ce trebuie să știe cei care vor o viață în America

Ileana Mladinoiu / 06.03.2021, 12:28
Emigrarea în Statele Unite. Tot ce trebuie să știe cei care vor o viață în America

Pe blogul său, George Buhnici, fost realizator al emisiunii iLikeIT de la ProTV, vorbind despre emigrarea în Statele Unite și mai ales despre joburi, fiindcă interesează cel mai mult ca să poți trăi liniștit, scrie:

“Trebuie să ai nervii tari. În Boston de exemplu, dar sunt sigur că și în celelalte mari orașe în care ajungi, job-urile de început sunt aproape întotdeauna cele de jos. Adică personal de curățenie, angajat la fast-food, șofer dacă ai noroc. Sau orice altceva nu este plătit prea bine și li se oferă celor care nu sunt născuți de obicei pe acolo. Valabil și pentru alte țări, și cel mai probabil și la noi.”

Un comentariu din 2018 al unui urmăritor al blogulului buhnici.ro ne face să înțelegem altceva:

“Aproape tot ce ați comentat este valabil. Nu ați menționat South Florida unde este statul fără zăpadă și numai timp bun . Mai scump decît în alte state. Veniți să filmați aici și eu vă pot ajuta la un nou video. Vă spun asta căci locuiesc aici de 20 de ani împreună cu familia. Și termenul de “munca de jos ” nu există în America, ci doar în România și vă pot dovedi asta. Eu sunt la ” munca de jos ” după ideile dvs., dar mult deasupra milioanelor de americani. În România munca mea era cea mai de elită pe vremea accea, mai bine plătită decât orice medic.”

Că au sau nu dreptate cei doi, important este să știți ce înseamnă emigrarea în Statele Unite.

Emigrarea în Statele Unite. Tot ce trebuie să știe cei care vor o viață în America

Viza pentru Statele Unite ale Americii

Pentru a intra pe teritoriul țării, orice cetățean român are nevoie de o viză care trebuie obținută din timp la oficiile consulare sau misiunile diplomatice ale SUA în străinătate, în cazul nostru la ambasada SUA București. În plus, trebuie să prezentați și pașaportul român valabil. De reținut, viza nu garantează intrarea pe teritoriul Americii.
Odată ce ai trecut “pragul”  veți participa la un mic interviu în timpul căruia trebuie să demonstrați că nu vă veți abate de la scopul șederii și că nu veți depăși durata de ședere. În caz contrar, orice persoană poate fi întoarsă și intrarea pe teritoriul American interzisă.

Informațiile culese de pe paseport.online ne prezintă 18 tipuri de viză pentru SUA, cele mai populare fiind viza B pentru afaceri și turism care costă 160 de dolari, viza SUA de tip F pentru studenți, cu același preț. Lucrătorii temporari și angajații vor solicita viza de tip H care costă 190 de dolari. Logodnicii și soțiile cetățenilor americani pot obține viza de tip K cu taxa de 265 de dolari. Sportivii, interpreții și artiștii solicită o viză de tip H plătind 190 de dolari, iar viza de tranzit (C-1) costă 160 de dolari.

Emigrarea în Statele Unite. Cum se obține viza
Emigrarea în Statele Unite. Cum se obține viza

Atenție! Taxele de procesare a vizei SUA nu se returnează și nu pot fi transferate altor persoane.

O altă modalitate dacă doriți să locuiți și să munciți permanent în America o reprezintă participarea la Loteria Cărților Verzi sau Green Card Lottery, cu ajutorul căreia, mii de oameni obțin green card-uri anual și se stabilesc în Statele Unite. Pe lângă aplicarea online, veți avea nevoie și de o poză.

Cine beneficiază de scutiri la plata taxei pentru viza SUA

Sunt persoanele  care au primit viza SUA de tip J și participă la schimburi culturale și educative finanțate de guvern.

  • Solicitanții vizelor C-2, C-3, A, G, NATO și vize diplomatice
  • Cei care sunt scutiți printr-un acord internațional
  • Solicitanții care călătoresc în scopuri caritabile
  • Înlocuirea vizelor atașate necorespunzător care sunt valabile
  • Angajații guvernamentali care călătoresc în scopuri profesionale
  • Copilul, fratele/sora, soțul/soția, părintele unui angajat al guvernului Statelor Unite care vrea să participe la înmormântarea acestuia sau a cărui rudă e rănită grav și necesită tratament de urgență.

Care sunt taxele suplimentare

Taxe SEVIS – pentru sistemul de informații privind studiile și schimburile interculturale care înregistrează deținătorii de vize din categoriile J, M, F și rudele acestora din momentul obținerii actelor inițiale până la absolvire, valoarea taxei diferă: de la 200 până la 250 de dolari.

Taxa L Blanket se plătește de solicitanți în baza unei petiții pe termen nelimitat pentru viza de tip L. Se achită pentru detectarea sau prevenirea fraudei și este de 500 de dolari. Această taxă se plătește în ziua interviului la casieria consulatului.

Pași pentru obținerea unei vize în America

1. Accesarea sistemului online pentru crearea unui profil, cu nume, prenume, e-mail, parolă.

2. Alegeți “Solicitare nouă/Programează interviul”. Puteți vizualiza și informații despre vize, plăti taxa și mai puteți vedea vedea informații referitoare la interviu, la livrarea actelor.

3. Alegerea tipului de viză pentru America (temporară sau de imigrare). În cazul vizei temporare,trebuie să alegeți dacă e viză fără petiție, de studii (F, M, J), de lucru (H1B, H2B, H3, H4, L, O, P, Q, R), de investitor (E2) sau de lucru (L1 și L2).

4. Cu toate actele necesare și după ce ați ales tipul de viză, trebuie să mai completați un formular online cu informații despre pașaport (numărul, data și locul eliberării, data de expirare, data nașterii, naționalitate, nume și prenume, gen și numărul de confirmare al DS 160 completat prealabil, date de contact (număr de telefon, telefon mobil, e-mail), adresa de corespondență.

5. Alegerea opțiunii de plată pentru viză SUA, păstrând numărul chitanței pentru a vă face programare pentru interviul în engleză la ambasada SUA în România.

6. După activarea chitanței, se poate face programarea pentru interviu la ambasadă.

(Sursa Passport Photo Online)

Ileana Mlădinoiu