Home » Știri » Știri economice » Vouchere de vacanță 2021. Ce valoare ating în noul an și cum se vor acorda

Vouchere de vacanță 2021. Ce valoare ating în noul an și cum se vor acorda

Manolică Anca / 31.12.2020, 12:29
Vouchere de vacanță 2021. Ce valoare ating în noul an și cum se vor acorda

Anul 2021 aduce vești bune pentru românii pasionați de vacanțe și călătorii. A fost făcut anunțul oficial. Ce se întâmplă cu renumitele vouchere de vacanță în 2021 și cum se vor acorda. Vor putea sau nu românii să plece în străinătate?

Vouchere de vacanță 2021

Voucherele de vacanță oferite de stat sunt destinate acoperirii cheltuielilor pentru servicii turistice de cazare, de masă și/sau de recuperare a capacității de muncă. Acestea pot fi utilizate și pentru acoperirea cheltuielilor cu servicii de călătorie și/sau de divertisment, dacă se găsesc într-un pachet turistic. Măsura adoptată pentru angajații bugetari a făcut mulți oameni fericiți, dându-le posibilitatea de a petrece câteva zile de relaxare în frumoasele locuri ale României.

Ei bine, iată că, sfârșitul de an 2020 vine o nouă veste bună. Pentru că pandemia de Covid 19 i-a împiedicat pe români să se bucure de o vacanță așa cum își doreau, fie că vorbim de câteva zile de relaxare la mare sau la munte, fie că vorbim de plecat în străinătate, vestea aceasta vine la fix pentru pasionații de aventuri și călătorii. Așadar, vor fi acordate vouchere de vacanță și în 2021, doar că există o mică schimbare. Acestea vor fi trimise în format electronic, spun autoritățile, și se pot folosi, la fel, doar pe teritoriul țării noastre.

Noile vouchere de vacanță acordate în 2021 vor avea o valabilitate de doi ani
Noile vouchere de vacanță acordate în 2021 vor avea o valabilitate de doi ani

Valoare vouchere de vacanță 2021

Voucherele vor fi menținute cu scopul de a sprijini industria ospitalității, atât de afectată de pandemie. Cuantumul pentru aceste vouchere de vacanță va rămâne la aceeași valoare de 1.450 lei și în 2021. Ceea ce se modifică, în schimb, este perioada de valabilitate. Astfel, viitoarele vouchere de vacanţă emise care vor fi emise în perioada ianuarie-decembrie 2021 vor fi valabile doi ani de la data emiterii.

„Măsura menţinerii acordării voucherelor de vacanţă în cuantum de 1.450 lei, până la data de 31 decembrie 2021 (…) va sprijini industria ospitalităţii puternic afectată de efectele pandemiei Covid-19, în sensul recuperării pierderilor suferite ca urmare a suspendării activităţii structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare şi/sau alimentaţie publică sau a restrângerii circulaţiei persoanelor în anumite zone cu grad de infectare ridicat”, se menţionează într-un proiect de act normativ publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP), conform celor de la Digi24.

În cazul salariaţilor care lucrează la privat, voucherele de vacanţă pot fi acordate în limita a şase salarii minime brute pe ţară în decursul unui an fiscal, conform OUG nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă.

Valabilitatea voucherelor de vacanţă acordate în 2019 şi în 2020 a fost prelungită până la data de 31 decembrie 2021

Anul trecut, Guvernul a emis celebrele vouchere de vacanță pentru anul 2019. Cum mulți nu au reușit să le folosească anul acesta, justificarea acestor noi măsuri, vine ca urmare situației dificile generată de pandemia de coronavirus. OUG propune ca valabilitatea acestora să fie până la finele anului 2021. O altă justificare este aceea de a acoperi pierderilor suferite de industria HoReCa în toată această perioadă. Așadar, prin aceste vouchere de vacanță, statul încearcă să ajute, relativ repede, operatorii din industrie, pentru a-și recupera o parte din pierderi.