Home » Știri » Știri sociale » Când ar putea să revină viața românilor la normalitate. Anunțul uimitor, făcut de medicul Alexandru Rafila

Când ar putea să revină viața românilor la normalitate. Anunțul uimitor, făcut de medicul Alexandru Rafila

Manolică Anca / 08.03.2021, 13:18
Când ar putea să revină viața românilor la normalitate. Anunțul uimitor, făcut de medicul Alexandru Rafila

Campaniile de vaccinare par să ne dea speranțe că vom ajunge la capătul pandemiei de coronavirus, dar actualizările zilnice cu numărul noilor cazuri de infectări ne cam pun pe gânduri. Așadar, când ar putea să revină viața românilor la normalitate? Iată ce anunț a făcut medicul Alexandru Rafila.

Când ar putea să revină viața românilor la normalitate

Deși ne apropiem de momentul în care vom intra în cea de-a treia etapă a campaniei de vaccinare împotriva Covid-19, noile restricții impuse ne fac să dăm, din nou, un nou pas înapoi. Când vom reuși să scăpăm în totalitate de aceste restricții, când ar putea să revină viața românilor la normalitate, sunt întrebări pe care toți și le-au pus în ultimul an.

Deputatul PSD Alexandru Rafila este de părere că revenirea la normalitate în luna septembrie ar putea fi un termen realist, dacă vor fi îndeplinite două mari condiții, și anume: capacitatea de vaccinare să ajungă la 100.000 de doze pe zi, iar interesul oamenilor pentru imunizare să existe în continuare. Astfel, oamenii trebuie să înțeleagă că de aceste lucruri depinde ca momentul în care românii vor reveni la normalitate să vină cât mai repede.

„Da, este un termen realist, cu două condiții. Una este legată de capacitatea de a administra 100.000 de doze de vaccin pe zi, minim, ăsta trebuie să fie un minim și este posibil să facem acest lucru, având în vedere că în următoarele două luni, adică luna aceasta și luna viitoare, peste șase milioane de doze de vaccin vor sosi în România, așa că 100.000 ca și medie, incluzând și zilele de week-end. Al doilea element este legat de disponibilitatea populației să se vaccineze. Acesta este elementul crucial, trebuie menținut interesul oamenilor, trebuie explicat și mai mult, fiecare dintre noi trebuie să știm că reîntoarcerea la normalitate în luna septembrie de exemplu este legată de obținerea unei acoperiri vaccinale de minim 70%”, a declarat Alexandru Rafila, la RFI.

Revenirea la normalitate se va face dacă oamenii vor continua să se vaccineze
Revenirea la normalitate se va face dacă oamenii vor continua să se vaccineze

„Testarea lasă de dorit în multe orașe”

De asemenea, medicul susține că fără o cooperare a populației, măsurile ce sunt luate în scenariul roșu nu ajută prea mult. De aceea, spune el „trebuie găsită calea aceasta a unui parteneriat între autorități și populație și aici cred că mai sunt lucruri de făcut”. El a ținut să sublinieze și faptul că, spre deosebire de București, în multe orașe din România, „testarea lasă de dorit”. Adică, sunt disproporții foarte mari în ceea ce privește testele efectuate într-o zi între orașele țării.

Și medicul Adrian Marinescu vine cu o părere în ceea ce privește momentul când viața românilor ar putea să revină la normalitate. El spune că în momentul în care vom avea 25% din populație vaccinată, acest lucru va începe să se vadă în plan practic, în sensul că presiunea din domeniul medical va mai scădea. Acest lucru va putea fi vizibil undeva prin a doua parte a verii, însă pandemia va fi departe de a se fi terminat în totalitate.

Până atunci, este important să respectăm în continuare măsurile de protecție. Distanțarea socială, dezinfectarea frecventă și purtarea măștii chirurgicale nu trebuie să fie sub nicio formă igorate. Singurele momente în care poți scăpa de portul măștii sunt acelea când faci activități fizice. De asemenea, și copiii se pot bucura de orele de educație fizică în curtea școlii ca pe vremuri, fără măști.