Home » Știri » Știri sociale » Cumpărare vechime pensie 2022. Pot face asta și românii care au lucrat în străinătate? 16 lucruri pe care e bine să le știi

Cumpărare vechime pensie 2022. Pot face asta și românii care au lucrat în străinătate? 16 lucruri pe care e bine să le știi

Manolică Anca / 07.01.2022, 12:41
Cumpărare vechime pensie 2022. Pot face asta și românii care au lucrat în străinătate? 16 lucruri pe care e bine să le știi

Românii au posibilitatea să îşi umple golurile pe care le au în vechimea în muncă necesară pentru a ieși la pensie. Acest lucru îl pot face până la finele lui august 2023, prin semnarea unui contract de asigurare socială cu casa de pensii și prin plata unor sume de bani către aceasta. Cum acest mecanism este în plină desfășurare, venim în sprijinul tău cu o serie de întrebări și răspunsuri foarte utile pentru cei interesați de cumpărare ani de vechime pentru pensie în 2022.

Cumpărare ani de vechime pentru pensie în 2022. Tot ce trebuie să știi

Cei care vor să își acopere golurile de timp în care nu au cotizat la sistemul de pensii de stat o pot face și în acest an. Este necesară semnarea unui contract de asigurare socială cu casa de pensii și, desigur, plata unui cuantum. Mecanismul de cumpărare a anilor de vechime pentru pensie se va derula pe tot parcursul anului 2022, până în septembrie anul viitor. Află din rândurile de mai jos tot ce trebuie să știi despre acest aspect.

1. Cine poate să plătească retroactiv contribuția la pensii?

Potrivit OUG 163/2020, documentul care introduce acest mecanism, „persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”.

2. Pot folosi acest mecanism și cei care au lucrat în străinătate pentru perioade în care au cotizat acolo?

Dacă au realizat stagii de cotizare în alte țări, persoanele interesate să cumpere vechime în muncă nu pot apela la acest mecanism. În aceste perioade au fost deja plătite contribuții de asigurări sociale.

3. Pentru ce tipuri de pensii se va lua în calcul plata retroactivă a contribuției?

Potrivit OUG 163/2020, plățile retroactive ale contribuției la asigurările sociale (CAS) se fac în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă.

4. Cum se plătește retroactiv contribuția la pensie?

Este necesară încheierea unui contract cu casa teritorială de pensii de care aparține solicitantul. În acesta se vor trece perioada sau perioadele de asigurare, venitul asigurat, cota de contribuție de asigurări sociale de la momentul semnării contractului și totalul cuantumului contribuției care urmează a fi plătită.

5. Data până la care se pot plăti în condițiile stabilite de OUG 163/2020?

Condițiile pentru cumpărarea vechimii se aplică până pe 31 august 2023, deoarece, de la 1 septembrie 2023, teoretic, ar urma să intre în vigoare noua lege a pensiilor, Legea nr. 127/2019, care va face acest mecanism disponibil permanent.

6. Cum se calculează sumele care trebuie plătite efectiv pentru cumpărare ani de vechime pentru pensie în 2022?

OUG 163/2020 stabilește că, de fapt, se plătește cota de CAS (25%) aplicată la salariul minim brut aflat în vigoare la momentul semnării contractului cu casa. De exemplu, în data de 6 ianuarie 2022, salariul minim brut este de 2.550 de lei, ceea înseamnă că persoanele interesate trebuie să plătească 638 de lei pentru fiecare lună din acest an.

7. Dacă salariul minim sau cota CAS se modifică, contractele se modifică și ele? 

Nu, pentru că sumele de plată se calculează în raport cu valoarea salariului minim brut și cota de contribuție de asigurări sociale de la momentul semnării contractului. Așadar, o eventuală modificare nu ar afecta plățile care se află în desfășurare.

Cumpărare ani de vechime pentru pensie în 2022
Cumpărare ani de vechime pentru pensie în 2022

8. Suma calculată se plătește într-o singură tranșă?

În ceea ce privește plata efectivă a contribuției de asigurări sociale, cei interesați pot alege să plătească integral, într-o singură tranșă, sau în mai multe tranșe lunare.

9. Ce se întâmplă dacă nu se achită integral suma prevăzută în contract?

„Contractul de asigurare socială încheiat conform prezentei ordonanțe de urgență își încetează aplicabilitatea la data la care contribuția de asigurări sociale datorată este achitată în întregime. În situația în care la data de 31 august 2023 contribuția de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plății efectuate”, scrie în OUG 163/2020, potrivit avocatnet.ro.

Așadar, vor fi luate în calcul numai lunile/anii pentru care s-a plătit deja. Nu se va lua nicio măsură legală în acest sens.

10. Câte contracte se pot încheia cu casa de pensii?

Se pot încheia mai multe contracte succesive, însă condiția esențială este ca perioada totală asigurată să nu fie mai mare de șase ani.

11. Se poate plăti retroactiv contribuția chiar dacă persoana a ieșit la pensie?

Persoanele pensionate nu pot face plăți retroactive. De altfel, cadrul legal prevede că poate cumpăra vechime doar persoana care „la data încheierii contractului de asigurare socială nu are calitatea de pensionar”.

12. Mai este puțin până la vârsta de pensionare. Poate fi plătită contribuția pentru acești ani, astfel încât persoana să iasă mai devreme la pensie?

Plata se face strict pentru perioade anterioare neasigurate, de cel mult șase ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare. Așadar, nu este posibil.

13. Se pot face plăți retroactive pentru perioade în care angajatorul nu a plătit contribuția la pensii pentru salariat?

Plățile retroactive se fac strict pentru perioade neasigurate anterioare în care cel interesant nu trebuia să fie asigurată în sistemul public de pensii, adică, potrivit OUG 163/2020, „nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia”.

14. Cei trecuți de vârsta de pensionare, dar care încă lucrează, pot plăti retroactiv contribuția?

Da, este posibil, deoarece aceștia încă nu este pensionar. Însă, este important de precizat că plățile se fac doar pentru perioadele anterioare neasigurate de dinaintea îndeplinirii vârstei standard de pensionare.

15. Se poate plăti retroactiv pentru a se reduce vârsta de pensionare?

Plata retroactivă a contribuției la pensii este strict pentru completarea stagiului de cotizare, a vechimii în muncă. Stagiul de cotizare este necesar pentru a obține pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată, pensia anticipată parțială și pensia de invaliditate. Aceste plăți se fac acum doar în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă.

16. Cei din străinătate pot, totuși, să plătască retroactiv contribuția la pensii.

Da, este posibil, deoarece contractul se poate încheia și de către o persoană desemnată prin procură specială. De asemenea, plata se poate face inclusiv prin virament într-un cont bancar dat de casa teritorială de pensii.