Home » Știri » Știri sociale » Restricții de Revelion. Ce amenzi riscă românii care încalcă regulile

Restricții de Revelion. Ce amenzi riscă românii care încalcă regulile

Manolică Anca / 30.12.2020, 17:24
Restricții de Revelion. Ce amenzi riscă românii care încalcă regulile

Restricții de Revelion. Anul acesta, petrecerile private din noaptea dintre ani sunt interzise. Cel puțin asta susțin autoritățile, care îndeamnă toți cetățenii să fie prudenți și să respecte regulile de protecție și distanțare socială. Cei care nu se vor supune acestor reguli și vor organiza petreceri cu un număr mare de oameni vor plăti amezi usturătoare. Iată ce amenzi riscă românii care încalcă regulile.

Restricții de Revelion

Anul acesta de Revelion petrecerile private sunt interzise. Asta teoretic, pentru că în practică foarte mulţi români au închiriat deja vile şi apartamente în marile oraşe sau în stațiunile montane pentru a sărbători trecerea dintre ani alături de prieteni. Iar asta a fost posibil și datorită faptului că internetul a fost inundat de cereri și astfel de anunțuri. Dacă în 2019 astfel de petreci organizate cu un număr mare de oameni erau perfect normale, ei bine, anul acesta ele sunt interzise. Deși autoritățile au declarat că nu pot intra peste oameni în locuințe, pot foarte bine să dea amenzi pentru tulburarea liniștii publice. Iar acestea nu sunt deloc mici.

Așadar, în acest an, întrebarea unde faci Revelionul, ar trebui să aibă un singur răspuns: acasă. Pandemia de covid-19 a adus o serie de restricții de Revelion. Având în vedere că România este în continuare în stare de alertă, deplasările sunt permise până în ora 23. După aceea, este nevoie de declaraţie pe proprie răsoundere şi de un motiv întemeiat pentru a părăsi locuinţa. De asemenea, cei care ţin totuşi să fie înconjuraţi de mulți prieteni sau de familie în noaptea dintre ani, trebuie să ştie că o fac pe riscul şi sănătatea lor.

„Pare ciudat ce spun, dar chiar dacă ai invitat pe cineva, să se poartă mască, dar nu s-a pus o limită de persoane aici. Petrecerile, aniversările şi sărbătorile sunt interzise. Dacă cineva totuşi riscă şi vrea să facă ceva în interiorul domiciliului, atunci pe răspunderea lui face acest lucru. Noi nu putem să mergem să spunem că interzicem ceva în interiorul domiciliului”, a spus Raed Arafat, secretarul de stat în Ministerul de Interne.

Restricții de Revelion. Dansul este interzis în restaurante

Petreceri nu vor fi nici la restaurantele care la data de 31 decembrie vor funcționa. În zonele unde sunt sub 1,5 cazuri de la mia de locuitori, localurile sunt deschise, la interior, cu o capacitate de 50%, iar între 1,5 şi 3 cazuri, la o capacitate de 30%. Patronatele din această industrie cer prelungirea programului de Revelion, până la 1 noaptea, însă indiferent de ora la care se vor închide restaurantele sau terasele, în noaptea de Revelion, vor rămâne aceleași restricții.

Petrecerile de Revelion de altădată sunt interzise în acest an pendemic
Petrecerile de Revelion de altădată sunt interzise în acest an pendemic

Astfel, la o masă nu vor putea sta mai multe de șase persoane, distanța dintre mese va fi de doi metri, iar dansul va fi strict interzis. Şi nu uitați că, indiferent unde alegeţi să întâmpinaţi noul an, la ţinuta de Revelion va trebui să adăugați și o mască.

Ce amenzi pot lua cei care nu respectă regulile

Autoritățile au declarat că poliţiştii vor fi în alertă în noaptea dintre ani și vor aplica sancțiuni dure celor care nu se vor supune restricțiilor impuse. Muzica dată tare, spre exemplu, îi poate conduce la sursa petrecerilor și, chiar dacă nu vor putea intra peste oameni în locuințe, aceștia pot amenda petrecăreții cu sume cuprinse între 500 şi 2.500 lei. De asemenea, aceștia s-ar putea alege şi cu dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Mai mult, în cazul vilelor închiriate, proprietarii pot fi și ei amendați cu până la 10 mii de lei.

În ceea ce privește pocnitorile şi artificiile este permisă folosirea doar a celor din categoria F1 de risc, adică jerbe, artificii de brad sau artificii de tort. Pe lângă pericolul de accidentare, cei care folosesc artificii periculoase fără autorizație riscă şi o amendă de până la 6.000 de lei.