Home » Life & Style » Cum petrecea Ceaușescu de Revelion. Obiceiul pe care îl respecta în fiecare an

Cum petrecea Ceaușescu de Revelion. Obiceiul pe care îl respecta în fiecare an

Manolică Anca / 29.12.2020, 11:35

Revelionul în stradă sau în vizită în alte țări era ceva de neconceput înainte de 1989. Pe atunci, românii petreceau noaptea dintre ani acasă, împreună cu rudele şi prietenii. Și în mod cu totul excepţional, după discursul lui Nicolae Ceauşescu, televiziunea publică difuza aproape toată noaptea muzică populară și ușoară şi scenete cu cei mai îndrăgiți actori. Iată cum petrecea și Ceaușescu de Revelion și ce obicei respecta în fiecare an.

Cum petrecea Ceaușescu de Revelion. Era singura noapte din an în care TVR avea program prelungit de difuzare

Apogeul sărbătorilor de iarnă în perioada comunistă era reprezentat de Revelion. În lipsa petrecerilor la restaurante, care erau rezervate atunci doar de nomenclaturişti, românii se adunau în grupuri mici, în casele lor, şi se bucurau de momentele de distracţie difuzate de programul TVR. În acele vremuri, seara de Revelion era singura din an în care Televiziunea Română difuza un program prelungit de muzică și scenete, și singura seară în care nu se lua lumina.

Dar cum petrecea cuplul Ceaușescu de Revelion? Acesta avea un rol bine definit în derularea evenimentelor din preajma „petrecerii”. Totul începea în ziua de 31 decembrie, cu faimoasele urări în direct adresate celor doi. Zeci de persoane lucrau săptămâni în șir pentru a construi decorurile uriașe din sala de sport a clubului Floreasca din Bucureşti, unde avea loc acest eveniment.

Zeci de brazi, înalţi de patru până la opt metri, trimişi de ocoalele silvice fruntaşe ale României constituiau decorul principal al platoului imens de filmare, totul pentru a compune o veritabilă „feerie” de Revelion. Fiecare regiune istorică a României își prezenta urările pentru noul an şi aducea cadouri. Nicolae Ceauşescu întregistra și el un mesaj de Anul Nou, care era difuzat, în fiecare an, la miezul nopţii.

Nicolae și Elena Ceaușescu, la masa de Revelion
Nicolae și Elena Ceaușescu, la masa de Revelion

Cuplul prezindențial petrecea pe acordurile celor mai în vogă artiști ai vremii

Cuplul prezidenţial petrecea seara de Revelion cu cei mai importanţi reprezentaţi ai nomenclaturii, pe acordurile celor mai în vogă artiști ai vremii. La masă se serveau mâncărurile tradiţionale româneşti, precum sarmale, friptură, pui la ceaun, piftie, salată de boeuf. Lui Nicolae Ceauşescu îi mai plăceau în special preparatele tradiţionale din peşte: ciorba de peşte, plachia şi saramura, dar preparatul lui favorit rămânea în continuare sarmalele. Participanţii la aceste petreceri spuneau că Elena Ceauşescu consuma băuturi dulci, pentru femei, dar avea grijă să nu se îmbete. Petrecerea se încheia, de obicei, în jurul orei 02.00, atunci când cuplul Ceauşescu se retrăgea la culcare.

Petrecere de Revelion a soților Ceaușescu
Petrecere de Revelion a soților Ceaușescu

Arhitectul Camil Roguski a fost multă vreme omul de casă al soţilor Ceauşescu. El era responsabil, în fiecare an, de împodobirea brazilor şi de primi­rea cadourilor de Crăciun şi Anul Nou. Decedat în 2012, acesta a povestit în nenumărate rânduri ori cum sărbătorea cuplul Ceaușescu sfârşitul fiecărui an și cum petrecea de Revelion.

„Îi făceam po­mul de Crăciun, trebuia să se simtă mirosul de pădure, adu­ceam două maşini mari de cetină. Puneam numai glo­buri albe, îm­podobeam brazii de la fiecare vilă a lui, nu puneam dulciuri sau luminiţe electrice, pentru că nu ne dădeau voie pompierii. Printre brazi puneam ani­male sălbatice împăiate pentru că-i plăceau lui Cea­ușescu.”, a spus arhitectul Roguski.