Home » Tehnologie & Știinta » Obiectul misterios, găsit pe Lună. Ce spun astronomii despre descoperirea făcută

Obiectul misterios, găsit pe Lună. Ce spun astronomii despre descoperirea făcută

Manolică Anca / 10.12.2021, 09:46
Obiectul misterios, găsit pe Lună. Ce spun astronomii despre descoperirea făcută

Roverul Yutu 2 al Chinei a observat ceea ce cercetătorii chinezi numesc o „colibă misterioasă” pe partea îndepărtată a a satelitului nostru. Obiectul misterios, găsit pe Lună, pare a fi o rocă mare, dar nu se știe cu exactitate încă ce este. Roverul chinez își va petrece următoarele două luni călătorind pentru a cerceta mai mult acest obiect.

Obiectul misterios, găsit pe Lună de Roverul Yutu 2

Roverul Yutu 2 al Administrației Naționale Spațiale Chineze, al cărui nume înseamnă „iepure de jad” în mandarină, a înregistrat o imagine neclară a obiectului în formă de cub în timp ce se deplasa prin craterul Von Kármán de pe Lună. Cercetătorii chinezi au numit-o o „colibă misterioasă”.

Privind spre nord pe 29 octombrie, în a 36-a zi lunară a misiunii, roverul a observat acest obiect la aproximativ 80 de metri distanță. Ciudata neregularitate din peisaj a fost văzută ieșind deasupra unui orizont de altfel uniform și lipsit de particularități, iar lângă ea se afla un mic crater de impact, au transmis cercetătorii Our Space.

Această parte a satelitului nostru lunar nu este niciodată vizibilă de pe Pământ. Cunoscută sub numele colocvial de partea întunecată, aceasta primește de fapt la fel de multă lumină ca și partea care este mai aproape de noi, dar se îndepărtează mereu de Pământ.

Acest lucru se datorează faptului că Luna este blocată de Pământ, rotindu-se în același ritm cu orbita planetei noastre, astfel încât partea îndepărtată nu se vede. Înainte de misiunea Chang’e-4, nicio sondă spațială nu a ajuns vreodată în această parte a suprafeței din cauza dificultăților de comunicare.

Roverul Yutu 2 al Administrației Naționale Spațiale Chineze
Roverul Yutu 2 al Administrației Naționale Spațiale Chineze

Ce spun astronomii despre descoperirea făcută

Yutu 2, cu propulsie solară, a aterizat pe 3 ianuarie 2019 și de atunci face turul Lunii. Acum o lună, acesta a fotografiat un obiect misterios aflat la 80 de metri distanță, la nord, chiar deasupra orizontului. Cum oamenii de știință chinezi sunt intrigați de acest obiect, au programat roverul să se deplaseze în următoarele 2-3 zile lunare, echivalentul a 2-3 luni pe Pământ, pentru a-l vedea mai îndeaproape.

Dar cei care se așteaptă la o întâlnire extraterestră sigur vor fi dezamăgiți. Cea mai probabilă explicație pentru obiectul misterios găsit pe Lună este că acesta ar fi o rocă mare provenită de la impactul unui meteorit, care a fost probabil ridicată de sub suprafața lunară în urma unui impact. Însă, va trebui să așteptăm până anul viitor pentru a afla ce este obiect misterios de pe Lună.

Misiunea Roverului Yutu 2

Roverul a fost lansat de pe modulul lunar Chang’e 4 al Chinei, după ce acesta a realizat cu succes prima aterizare ușoară de până acum pe partea îndepărtată a Lunii, în ianuarie 2019. Plimbându-se prin craterul Von Kármán, cu o lățime de 115 mile (186 kilometri), roverul a explorat cu atenție partea îndepărtată a Lunii timp de 37 de zile lunare.

În acest timp, roverul a efectuat o scanare detaliată sub suprafața lunară și chiar a observat o substanță misterioasă „asemănătoare unui gel”, despre care oamenii de știință cred că este rocă lunară topită în sticlă de energia unui impact cu un asteroid.

Chang’e 4 este cea de-a patra misiune chineză pe Lună și a doua în care China a reușit să aterizeze un rover pe suprafața lunară. De asemenea, China a aterizat anul acesta și pe Marte cu roverul Zhurong și construiește în prezent stația spațială Tiangong, care urmează să fie finalizată până la sfârșitul anului 2022. China a declarat, de asemenea, că va înființa o stație de cercetare lunară la polul sud al Lunii până în 2029.