Home » Life & Style » Cele mai frumoase locuri din Croația – 10 obiective de neratat în acest stat superb

Cele mai frumoase locuri din Croația – 10 obiective de neratat în acest stat superb

Manolică Anca / 20.01.2021, 12:31

Intenționezi să faci o călătorie și nu știi încă ce țară să alegi? Ei bine, după ce vei citi acest articol, sigur vei fi convins că trebuie să vizitezi cât mai curând Croația. Fie că alegi să vizitezi frumosul oraș Dubrovnik sau să mergi pe una dintre superbele insule, priveliște minunate, apele albastre și curate sau să profiți de serile pline de distracție, sigur vei avea parte de o vacanță de neuitat. Iată care sunt cele mai frumoase și de neratat locuri din Croația.

1. Cele mai frumoase locuri din Croația. Dubrovnik

Dubrovnik, Croația
Dubrovnik, Croația

Deschidem lista cu cele mai frumoase locuri din Croația cu minunatul oraș Dubrovnik, Situat în sudul coastei dalmate, Dubrovnik este cea mai cunoscută stațiune din Croația. Este înconjurată de trei insuliţe din arhipeleagul Elafiti, Lopud, Lokrum și Koločep, fiind în apropiere de Trsten şi Orasac. Cunoscut drept „Perla Adriaticii”, orașul își surprinde turiștii cu o bogăție arhitecturală, istorică și culturală, unică în Europa. Vei fi înconjurat de istorie la orice pas în centrul vechi al orașului. Dacă ajungi în Dubrovnik, nu trebuie să ratezi: Catedrala Adormirea Maicii Domnului, Biserica Sfântul Salvador, Biserica Sfântul Ignatie, Columna lui Orlando, Palatul Sponza, Peninsula Lapad, Sinagoga Veche, Palatul Rectorului, Turnul cu Ceas, Poarta Pile, Fântâna lui Neptun sau Fântâna lui Onofrio. De-a lungul promenadei Stradun vei găsi de toate, de la magazine de suveniruri, până la restaurante și petreceri nocturne. Toate pentru ca vacanța ca în Croația să fie una de neuitat.

2. Zadar, Croaţia

Zadar, Croația
Zadar, Croația

Situat în nordul Dalmaţiei, Zadar are o vechime de peste 3000 de ani, fiind unul dintre cele mai vechi orașe ale țării. Supranumit și „Centrul Divertismentului”, orașul găzduiește numeroase evenimente cultural-artistice, printre cele mai cunoscute fiind: Serile Muzicale din Biserica Sfântul Donat, The Garden Festival, Nopți cu lună plină sau Millennium Jump. Dacă ajungi aici, poți vizita: Forumul Roman, Turnul cu Ceas, Ruinele Romane, Parcul Regina Jelena Madijevka, Citadela, Mănăstirea Sfânta Maria, Muzeul Arheologic, Catedrala Sfânta Anastasia, „Orga Mării” și „Salutul Soarelui”. Alături de acestea, arhipelagul Zadar oferă vizitatorilor și frumuseţi naturale, cum sunt Parcul Natural Sjeverni Velebit, lacul Vransko, Telašćica, sau Parcurile Naţionale Kornati, Velebit, Plitvice, Krka şi Paklenica.

3. Cele mai frumoase locuri din Croația. Split

Cele mai frumoase locuri din Croația. Split
Cele mai frumoase locuri din Croația. Split

Situat la poalele dealului Marjan, în estul țării, Split este cel mai mare oraș situat la Marea Adriatică și al doilea ca mărime din Croația. Denumit și „Floarea Mediteraneeană”, orașul are două obiective turistice incluse în Patrimoniul UNESCO: centrul istoric și Palatul lui Dioclețian. În fostul oraș venețianse poate admira atât prin arhitectură gotică, cât și renascentistă. Emblema orașului, Palatul lui Dioclețian, se aseamănă, mai degrabă, cu un orășel decât cu un palat roman. Astfel, dacă ajungi în Split, nu ai cum să nu vizitezi: Palatul lui Dioclețian, Biserica și Mănăstirea Sfântul Frane, Templul lui Jupiter, Catedrala Sfântul Dujmo, Promenada Riva, Statuia lui Grgur Njnski, Poarta de Aur și Piața Republicii – Prokurative.

4. Zagreb

Zagreb, capitala Croației
Zagreb, capitala Croației

Capitala Zagreb, denumită și „Capitala Albastră a Croației” este un oraș cosmopolit, cu aer medieval, situat în partea de nord-vest a țării. Se evidențiază printr-un amestec de nou și vechi, având un important patrimoniu cultural-istoric. Fondat în secolul al II-lea, orașul deține cel mai mic funicular din lume, pe care turiștii îl pot folosi pentru a se plimba. Pe lângă acestea, capitala oferă și multe posibilăți de distracție, precum petreceri, activităţi recreaţionale, sau numeroase spectacole cultural-artistice. Când ajungi în Zagreb, trebuie neapărat să vezi: Palatul Parlamentului, Domul Sfântul Ștefan, Parcul Zrinjevac, Piața Regele Tomislav, Piața Ban Josip Jelačić, Palatul Banului, Catedrala Adormirea Maicii Domnului, Biserica Sfânta Maria, Piața și Biserica Sfântul Marcu, Muntele Medvenica, Turnul Lotrščak, Poarta de Piatră, Cetatea Medvedgrad, Muzeul Relațiilor Destrămate, Muzeul Iluziilor Optice și Funicularul din Zagreb. Orice împătimit de shopping trebuie neapărat să viziteze Avenue Mall, West Gate, Arena Centar şi strada Ilica, cea mai lungă stradă din Zagreb.

5. Cele mai frumoase locuri din Croația. Šibenik

Cele mai frumoase locuri din Croația. Šibenik
Cele mai frumoase locuri din Croația. Šibenik

Aflat în estul țării, la gura de vărsare a râului Krka în Marea Adriatică, acesta este cel mai vechi oraș croat al Mării Adriatice. Spre deosebire de toate celelalte orașe ale coastei, care au fost fondate de greci, iliri și romani, acesta a fost întemeiat de slavi. Peisajele de poveste ale rezervațiilor naturale se îmbină armonios cu obiectivele turistice cultural-istorice. Iată ce ar trebui să vizitezi când ajungi aici: Cetatea Sfântul Ioan, Cetatea Sfântul Mihail, Palatul Contelui (Muzeul Civic), Piața cu patru fântâni, Catedrala Sfântul Iacob, Biserica Sfântul Ioan Botezătorul, Biserica Sfânta Barbara, Cetatea Sfântul Nicolae, Cetatea Barone, Parcul Național Kornat și Parcul Național Krka.

6. Rovinj

Rovinj, Croația
Rovinj, Croația

Aflat în nordul Mării Adriatice, în Peninsula Istria, orașul a fost o insulă până în secolul al XVIII-lea. După ce s-a unit de continent, acesta a devenit port pescăresc. Nu este întâmplător faptul că este considerat „Veneția Istriană”, deoarece majoritatea construcțiilor sunt dominate de stilul venețian și o parte importantă a locuitorilor sunt vorbitori de limba italiană. La fel ca în Veneția, și aici romantismul este la el acasă. Iată ce poți vizita în Rovinj: Turnul cu Ceas, cele 7 porți medievale, Bazilica Sfânta Euphemia, Parcul Zlatni Rt, Piața Orașului , Parcul Punta Corrente, Fortăreața Monkodonja și Muzeul Rovinj-Rovigno.

7. Cele mai frumoase locuri din Croația. Pula

Cele mai frumoase locuri din Croația. Pula 
Cele mai frumoase locuri din Croația. Pula

Situat în sudul Peninsulei Istria, orașul este recunoscut ca fiind un muzeu istoric în aer liber. Deține o serie de ruine și vestigii din perioada romană, printre care și un amfiteatru foarte bine conservat încă din Antichitate. Construit în secolul I, acesta este pe locul șase la nivel mondial în topul celor mai mari amfiteatre romane. Așadar, iată ce poți vizita când ajungi aici: Arena, Templul lui Augustus, Mozaicul Pedeapsa lui Dirce, Kaštel, Arcul de Triumf, Poarta de Aur, Mănăstirea Sfântul Francisc, Kaštel, Piața Forum, Acvariul și Poarta lui Hercules. Ca în tot restul Istriei, şi în Pula se simte o mare influenţă a bucătăriei italiene,atât de cunoscută pentru diversitatea de preparate de paste.

8. Korčula

Korčula, Croația
Korčula, Croația

Cele mai frumoase locuri din Croația. Cunoscut drept locul de naștere al lui Marco Polo, orașul este capitala insulei cu același nume, aflată în nord-estul acesteia. Insula Korčula este cea de-a șasea insulă ca mărime din Croația, fiind și cea mai verde. În secolul al IV-lea, grecii au fost primii locuitori ai acestei zone, numind orașul „Korčula Neagră”, datorită pădurilor sale de pini negri. Supranumit și „Micul Dubrovnik”, orașul are forma unei cetăți medievale, remarcându-se și prin numeroase vestigii aparținătoarea Renașterii Venețiene. Centru este situat pe o mică peninsulă de formă ovală, într-o suburbie barocă, care se întinde sub zidurile vechiului oraș. Partea nouă a orașului se află de-a lungul malului adriatic, de la est la vest de centrul vechi. Când ajungi în Insula Korčula, trebuie să vizitezi: Turnul lui Marco Polo, Biserica Tuturor Sfinților, Catedrala Sfântul Marcu, Palatul Arneri, Piața Fortec, Turnul Mare și Turnul Mic al Guvernatorului și Muzeul Orașului Korčula.

9. Cele mai frumoase locuri din Croația. Hvar

Hvar, cel mai însorit oraș
Hvar, cel mai însorit oraș

Orașul-port Hvar este capitala insulei cu același nume, fiind situat într-un golf pescăresc, pe coasta de vest. Este a patra insulă ca întindere din Marea Adriatică și a doua ca lungime din arhipelagul Dalmației. Datorită poziției sale minunate, dar și a Insulelor Pakleni care îl apără în sud, orașul deține titlul de „cel mai însorit oraș” de pe coasta dalmată. Numără peste 2700 de ore însorite pe an, devenind renumită pentru câmpuri întinse de lavandă și rozmarin, plantații de măslini sau dealuri de pini. Grație acestor bogății, Hvar poate concura lejer cu Turcia sau Italia. Dacă ajungi aici, trebuie să vezi: stațiunile Stari Grad și Jesla, Plaja Grebišće, Insulele Paklinski (Insulele Iadului), Teatrul Hvar (printre cele mai vechi teatre din Europa), Muzeul Pescuitului Vrboska, Cetatea lui Napoleon, Catedrala Sfântul Ștefan, Palatul Arhiepiscopului, Fortăreața Spaniolă, dar și satele de vacanță: Ivan Dolac, Sveta Nedelja și Milna.

10. Opatija

Opatija, Croația
Opatija, Croația

Aflat la doar o oră de mers cu maşina din faimosul oraș istrian Pula, Opatija este una dintre perlele Adriaticii. Orașul abundă în monumente culturale, promenade și parcuri, fiind şi una dintre cele mai luxoase destinaţii wellness din Croația. Nu trebuie să rateziBulevardul Starurilor, un punct de atracție important pentru multe personalități locale și mondiale, promenada Carmen Sylva, Fortica, Muzeul Turismului, Parcul Natural Ucka, stânca Reginei Elisabeta, parcurile Angiolina și Sv. Jakov, Pavilionul de Arte și galeriile „Juraj Sporer”. Strada principală din Opatija deține numeroase restaurante exclusiviste a căror atmosferă și preparate te vor purta spre o lume minunată a senzațiilor.