Home » Life & Style » De ce au de fapt mucenicii forma cifrei 8. Semnificația specială

De ce au de fapt mucenicii forma cifrei 8. Semnificația specială

Voicu Costin / 09.03.2022, 15:25
De ce au de fapt mucenicii forma cifrei 8. Semnificația specială

Pe data de 9 martie se sărbătoresc Sfinții 40 de mucenici. În această zi, gospodinele prepară delicioșii mucenici pentru a-i savura împreună cu familia. Ce legătură au martirii credincioși cu cifra 8, de ce a fost aleasă această cifră pentru forma lor și cum se pregătesc creștinii pentru această sărbătoare? Iată ce semnificație poartă acest număr!

Simbolistica cifrei 8 de la mucenici

În Moldova, mucenicii numiți sfințișori au forma cifrei 8, care este o stilizare a formei umane, și sunt copți din aluat de cozonac, apoi unși cu miere și nucă. În Dobrogea, se păstrează aceeași formă, dar mucenicii sunt mai mici și sunt fierți în apă cu zahăr, cu scorțișoară și nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici.

Dacă am menționat mai sus semnificația cifrei 8 din motiv cultural și al credinței, se pare că există și un motiv cosmic. Femeile au păstrat obiceiul să coacă în ziua de 9 martie 40 de figurine din aluat, numite sfinţisori sau mucenici, întruchipări ale idolilor neolitici ai fertilităţii.  Mucenicii sunt făcuţi din aluat şi au formă antropomorfă a cifrei opt, cifra echilibrului cosmic.

Românii celebrau în această zi cultul Afroditei şi al lui Adonis. Moartea zeului era marcată prin ritualuri, iar bucuria învierii sale o exprimau prin petreceri. Şi în credinţele daco-romanilor, în această zi se termină ciclul celor nouă babe.

Zilele Babelor sunt primele nouă zile ale lunii martie, zilele cele mai schimbătoare, capricioase, asemenea unor femei. Tradiţia a rămas că pe 1 martie, fetele şi femeile „îşi pun o babă”.Aşa vor afla cum vor fi tot anul: frumoase sau urâte, vesele sau supărate, în funcţie de vremea din ziua aleasă. După trecerea celor 9 zile, începea şirul zilelor moşilor, ce marcau începutul zilelor agricole.

Simbolistica cifrei 8 în numerologie

Se spune că cifra 8 este numărul echilibrului cosmic, existând 8 planete în sistemul solar. Tot atâtea sunt şi punctele cardinale, principale şi secundare. În numerologie, persoanele născute în data de 8 sunt firi optimiste, însă tind să fie lacome şi neglijente. Ştiu să gestioneze foarte bine banii, fac investiţii reuşite şi au succes pe cont propriu.

Pe data de 8 Martie este sărbătorită și Ziua Internaţională a Femeii. În România, pe toată perioada comunismului, această zi era dedicată mamei, dar după Revoluția din 1989, a fost înlocuită cu Ziua Femeii.

Rețete de mucenici

Gospodinele din toate zonele țării fac în cinstea Sfinților Mucenici, 40 de colaci ce se numesc sfințișori, mucenici sau brădoși (Oltenia). În Moldova, au forma cifrei 8 și sunt copți din aluat de cozonac, după care sunt unși cu miere și nucă.

Mai există însă și alte rețete. Mucenici fierți în apă cu zahăr, scorțișoară și nucă, apa semnificând lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici.

Această rețetă se prepară în Muntenia și Dobrogea. Cele două rețete de mucenici sunt preparate în fiecare an, în această zi. Indiferent de tipul lor, mucenicii sunt apreciați de toți românii, iar reţete care mai de care mai gustoase sunt preparate inclusiv de marii bucătari din România.

Rețetă de mucenici muntenești

 prezentăm o rețetă de mucenici muntenești. Ne-am inspirat din rețeta realizată de bloggerul culinar Mihaela Pop pe canalul său de Youtube.

Ingrediente:

  • 250 g făină
  • 150 ml apă
  • puțină sare
  • 2 l apă
  • coajă rasă de la o lămâie
  • 2-3 batoane de scorțișoară (mici)
  • 150 g zahăr
  • 4 plicuri de zahăr vanilat
  • 200 g nucă măcinată

Mod de preparare

Făină tip 650 este cea mai potrivită, dar nu e obligatorie, merg și celelalte tipuri. Puneți-o într-un castron, adăugați puțină sare și 150 ml de apă rece de la robinet. Amestecați. Trebuie să obțineți un aluat ferm. Dacă nu vă iese ferm, mai puneți făină. De ce? Pentru că mucenicii din aluat moale trebuie uscați mai multă vreme. Cel puțin 12 ore. Dacă îi faceți de la început dintr-un aluat mai puțin umed, în câteva ore sunt gata uscați.

După vreo 5 minute de frământat aluatul devine mai neted și atunci este gata. Puneți într-o folie de plastic și lăsați-l să se odihnească un sfert de oră. Un aluat lăsat puțin să se relaxeze se va întinde mult mai ușor, decât dacă vă apucați de lucru imediat.

Infăinaţi masa și întindeți o foaie groasă de vreo 2-3 milimetri, adică potrivită, nici prea-prea nici foarte foarte. Pentru a forma mucenicii folosiți un decupator special. Se găsesc pe la magazinele cu ustensile de bucătărie. Opturile obținute se infăinează bine, odată că să nu se lipească, dar și pentru că ajută uscarea.

Resturile se refrământă și se decupează din nou. Veți obține în jur de 350 de grame de mucenici, pe care trebuie să-i lăsați la uscat la loc cald, timp de 3-4 ore sau până devin cât de cât rigizi.

Într-o oală punem 2 litri de apă. Punem pe foc împreună cu bețișoarele de scorțișoară și coajă de lămâie. Când apa aromată fierbe adăugăm mucenicii, toți odată și cu tot cu făina lor, pentru că această îngroașă puțin zeamă.

Știm că sunt fierți când se ridică la suprafață. Ultimele ingrediente care trebuie adăugate sunt: zahărul, zahărul vanilat și câteva linguri de nucă. Restul o păstrăm pentru servit. Lăsăm musai la odihnă 20 minute ca să se îmbine toate gusturile. Apoi scoateți batoanele de scorțișoară din oală și  serviți.

Sursa: retetelemihaelei.com

Poftă bună!